MIX VIJESTI IZ HOO

U 84. BROJU OLIMPA: Bogatstvo atraktivnog sadržaja, uz podsjetnike na vrhunska ostvarenja hrvatskog sporta

Jesensko izdanje časopisa Olimp (broj 84) donosi podsjetnik na nekoliko sportskih događaja, u kojima su prošlog ljeta (čiju “bablju” inačicu još uvijek “guštamo”!) naši sportaši i sportašice ostvarili uistinu impresivne rezultate.

Rekordno ostvarenje dogodilo se na srpanjskom Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u slovačkoj Banskoj Bystrici, s kojeg je stiglo devet odličja naših mladih uzdanica, od čega čak pet zlatnih, a čak osam od devet – osvojile su sportašice. To je bila uvertira u fenomenalni kolovoz, s “erupcijom” sjajnih rezultata na višesportskom Europskom prvenstvu. Budući da je “epicentar” naše uspješnosti bila bavarska prijestolnica, poznata po Oktoberfestu, Olimp donosi priču o hrvatskom “Kolovozfestu” u Münchenu. Izvan tog okvira dogodilo se nekoliko vrijednih ostvarenja, poput dviju medalja Anamarije Govorčinović na kajakaškom SP-u ili osvajanja ATP Mastersa 1000 u Cincinnatiju, u režiji povratnika Borne Ćorića. Nakon rujanskog europskog vaterpolskog zlata u Splitu, ovjekovječenog i na naslovnici Olimpa, vrhunac uspješnosti naših sportaš(ic)a predstavljali su listopadski judaški pothvati (prethodno i zahvati!) – svjetske prvakinje Barbare Matić i doprvakinje Lare Cvjetko u istoj kategoriji (do 70 kg).

Na izvješće o dodjeli tradicionalne HOO-ove Nagrade ‘Dražen Petrović‘ odlično se uklapa rubrika Olimpijske nade, u kojoj je gost tenisač Mili Poljičak, najbolji hrvatski mladi sportaš u 2022. godini. Olimpijska legenda ovog broja Olimpa je nezaboravna splitska plivačica Đurđica Bjedov, poznatija kao “Đuke nacionale”, senzacionalna osvajačica zlata i srebra na OI-ju u Ciudad de Mexicu 1968. godine.

U intervjuu s vrhunskim sportskim autoritetom, prof. Igorom Jukićem, ravnateljem Centra za istraživanje i razvoj vrhunske sportske pripreme (CIRSP), može se puno toga saznati o sportskim trendovima budućnosti, a posebno o mogućnostima znanosti da pospješi sportsku izvrsnost. Na temu “karijera nakon sportske karijere” govore proslavljeni olimpijci, ali i drugi sugovornici. U okviru teme su istaknute i aktivnosti Karijernog centra HOO-a koji od početka travnja ove godine uspješno vodi streljaška olimpijka Snježana Pejčić.

U bogatstvu sadržaja svog 84. broja, Olimp donosi i bogato ilustrirano izvješće s humanitarne jedriličarske regate “Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih sportaša”, održanu u skopu 91. Mrduje, a u stalnom dodatku “Povijest hrvatskog sporta” – priču o legendarnom splitskom veslačkom četvercu iz 1952. (zlato na OI-ju u Helsinkiju), kao i druge zanimljive teme. U rubrici “Savjeti o zdravlju” naša najeminentnija nutricionistica Mimi Vurdelja ukazuje na važnost esencijalnih masnih kiselina za ljudsko zdravlje.

Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp i u najnovijem je izdanju izvrsno sportsko štivo. Naprosto se mora propustiti – kroz ruke, i nikako se ne smije propustiti – u skorašnjem digitalnom izdanju.

HOO/Vinko Knežević