MIX VIJESTI IZ HOO

U 67. godini preminuo Ivan Šuker, bivši predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza

U Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu u 67. godini preminuo je Ivan Šuker, istaknuti hrvatski političar, bivši ministar financija i dopredsjednik hrvatske Vlade te dugogodišnji saborski zastupnik. U dvogodišnjem razdoblju bio je i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza. 

Rođen je 1957. godine u Livnu (BiH). Političku karijeru započeo je 1990. godine kada je postao član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj velikogoričke ispostave Porezne uprave. Na početku Domovinskog rata Šuker je bio šef Kriznog stožera u Velikoj Gorici, a od 1993. do 1997. godine vanjski član Poglavarstva Grada Zagreba. Od 1997. do 2000. bio je podžupan Zagrebačke županije. U Hrvatski sabor prvi je put izabran na parlamentarnim izborima, održanim u siječnju 2000. godine. Iste godine postaje šef velikogoričkog HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice.

S gradonačelničke dužnosti 2003. godine prelazi u hrvatsku Vladu, nakon što ga je novoizabrani premijer Ivo Sanader imenovao za ministra financija. Na toj se dužnosti zadržava rekordno dugo – čak sedam godina, sve do prosinca 2010. godine, kada mu je premijerka Jadranka Kosor zahvalila na suradnji. Iz Ministarstva financija preselio se u saborske klupe. Za saborskog zastupnika biran je čak šest puta, a posljednji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine.

Uz političko i poslovno djelovanje, velika strast bio mu je sport, posebno košarka. Od 2002. do 2004. Ivan Šuker bio je na čelu Hrvatskog košarkaškog saveza. 


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Ivana Šukera:

Dragi Andrea, Katarina i Marko,
poštovana obitelji Šuker,
s iznimnom tugom primili smo vijest o preranom odlasku vašeg i našeg Ivana, istinskog domoljuba, zaslužnog političkog dužnosnika i osvjedočenog prijatelja sporta. U trenucima nenadoknadiva gubitka primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji! 


HOO/Foto FaH