MIX

TOKIO 2020: Braća Sinković uvjerljivom pobjedom krenuli po treće olimpijsko zlato

Braća Martin i Valent Sinković superiorno su odradili prvi nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Uvjerljivo su pobijedili u trećoj kvalifikacijskoj skupini discipline dvojaca bez kormilara.

Promatrajući utrku uživo na stazi Sea Forest u tokijskom zaljevu u društvu legendarnog olimpijca dr. Tomislava Smoljanovića, osvajača olimpijske bronce u osmercu 2000. u Sydneyju, sada u ulozi člana medicinskog tima FISA-e, zanimljivo je bilo čuti njegov komentar, nakon što su Danci bili prvi na prvom prolazu (500 metara):

  • Još je to razdoblje zagrijavanja, doći će sve na svoje već na 1000 metara.

I došlo je. Sinkoviću su tek neznatno pojačali, Danci počeli padati u ritmu, ubrzo je hrvatski dvojac stvorio prednost od pola duljine čamca i ostalo je bila čista demonstracija kvalitete, koju bi neki nazvali i rutinom pobjeđivanja.

– Iako su Danci bili ispred nas u prvih 500 metara, bolje smo se osjećali u startnom dijelu utrke, makar trener Bralić kaže da je drugi dio utrke bio puno bolji. Valent je upozorio na Dance da mogu biti brzi u prvom dijelu utrke pa nas to nije iznenadilo. Zadovoljni smo početkom novog olimpijskog nastupa, znamo da možemo bolje od ovoga i ta nas motivacija drži da damo još više od sebe. Uostalom i morat ćemo bolje u polufinalu – kazao je Martin Sinković, izrazivši nadu da mogu s tri pobjede otići do kraja.

– Nismo nezadovoljni, dobro je bilo, Danci nas nisu iznenadili, brzo su pokazali da nemaju dovoljno energije pratiti nas do kraja. Mi se i inače dižemo iz utrke u utrku, to je normalno, a naravno bilo bi odlično kada bismo ono najbolje ostavili za kraj – dodao je Valent Sinković.

U ostalim kvalifikacijskim utrkama najbrži su bili Rumunji i Australci, ali članovi našeg dvojca ostvarili su ukupno najbolje vrijeme kvalifikacija, što ih iznova potvrđuje kao apsolutne favorite za zlatno odličje.

Polufinalni izazov očekuje braću Sinković u utorak ujutro (oko 3.30 po hrvatskom vremenu), ukoliko ne bude promjena termina zbog nestabilnog vremena.

REZULTATI, m. dvojci bez kormilara, kvalifikacije, skupina 3: 1. MARTIN i VALENT SINKOVIĆ (HRV) 6:32.41, 2. Sutton, Vystavel (DAN) 6:36.93, 3. Langerfeld, Mccabe (KAN) 6:40.99, 4. Furman, Valadzko (BLR) 7:05.65.

Foto: OLIMPIK Nurphoto Via AFP