MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Tema KAŠ-a: Kako bi olakšali klubovima KŠZ je unutarnjim rebalansom proračuna dodatno osigurala oko 400 tisuća kuna

Sredstva se dodjeljuju temeljem Javnog poziva koji je otvoren cijele godine i na koji imaju pravo prijaviti se sve članice KŠZ. Razlog dodatnog ulaganja u sportske klubove je upravo pomoć za one koji su ostali bez dijela prihoda od članarina te kako bi mogli održavati hladni pogon.

U većini karlovačkih sportskih udruga smatraju da su zbog pandemije koronavirusa došli u nezavidnu situaciju, ne samo zbog netreniranja i prvenstvenih utakmica koje se malo igraju, malo odgađaju, a i nema velikih natjecanja, već su, naglašavaju, u nezavidnoj situaciji i zbog financiranja. Smatraju da bi im trebalo financijski pomoći kako ne bi došlo do prestanka rada i onoga što je još gore, do zatvaranja kluba. Smatraju također kako im je dotok novca iz blagajne Karlovačke športske zajednice (KŠZ) nedovoljan, a do dodatnih sredstava ne mogu doći jer tvrtke koje su im dosad pomagale, to više ne mogu, a i nema natječaja preko kojih su mogli namaknuti nešto sredstava mimo proračuna. Dodatna sredstva koja ostvaruju iz prikupljene članarine svojih članova su minimalna.

I da ne bi sada do unedogled „razglabali“ ovu temu koja nije tako jednostavna na desetak klubova odaslali smo tri pitanja na koje smo zatražili odgovor:
1. Zbog korona situacije te nemogućnost treniranja najmlađih polaznika kluba u sportskim objektima, kako rješavate taj problem?
2. Obzirom na činjenicu da se klubovi oslanjaju na članarine polaznika sportskih škola, kako se nosite s financijskim poteškoćama?
3. Koliko ste iz tog segmenta aktivnosti prihodovali sredstava prije, a koliko nakon odluke Stožera civilne zaštite?.

A da bi ovaj tekst imao pogled na temu s jedne i druge strane Karlovačkoj športskoj zajednici smo također uputili jedno pitanje na tu temu:
1. Ima li KŠZ mogućnosti, i ako ima, na koji način misli da može pomoći klubovima da iziđu iz financijske krize u koju su upali zbog pandemije koronavirusa?

Prenosimo razmišljanja na tu temu iz 8 od 10 klubova na čije smo adrese uputili pitanja te iz krovne sportske asocijacije grada. Čitateljima pak ostavljamo neka sami prosude stavove obiju strana.

RK ŠKOLA RUKOMETA KARLOVAC: Do Nove godine financijski pomoći klubovima

Iz RKŠR Karlovac su taj problem definirali u 10 točaka:

1) Članarine polaznika gotovo da se i ne naplaćuju, obzirom da nam je onemogućeno treniranje u školskim športskim dvoranama;
2) Od mjeseca ožujka 2020. god., ne vrše se dodatna selekcioniranja novih članova po školama zbog nedostatka prostora za treniranje (zabrana treniranja u školskim športskim dvoranama pri osnovnim i srednjim školama);
3) Organiziranje velikih natjecanja od interesa za pojedini sport, za grad Karlovac i županiju Karlovačku te razvoja turizma nije moguće. Nedostaju planirana financijska sredstva za funkcioniranje klubova;
4) Svi natječaji za potporu sportu su stopirani i nema planiranog prihoda;
5) Osiguranje financijskih i drugih sredstava preko donatora i sponzora gotovo da i ne postoji:
6) Svi obrti i tvrtke koji su dobili potporu od države imaju zabranu davanja donacija i sponzorstva;
7) Sve tvrtke koje moraju smanjiti broj zaposlenih, sindikati im ne dozvoljavaju donacije i sponzorstva;
8) Sve tvrtke koje su smanjile osobna mjesečna primanja, sindikati im ne dozvoljavaju donacije i sponzorstva;
9) Izuzetno su teška vremena, pa obrti i tvrtke teško se odlučuju za marketing i izdvajanje u donacije i sponzorstva za sport;
10) Kako nisu dozvoljeni gledatelji na utakmicama, nedostaju prihodi od plaćenih ulaznica i prihodi donatora i sponzora;

Osnivač karlovačke škole rukometa i predsjednik struke u HRK Karlovac Miloš Đanković naglašava:

– Da bi se nastavili baviti sportom radi razvijanja i unaprjeđenja sporta u Karlovcu i šire, sudjelovali u natjecanjima na svim razinama i osigurali provođenje mjera zdravstvene zaštite igrača i igračica, okupljali djecu, mladež i ostale građane u cilju aktivnog bavljenja sportom, te djelovali na unapređenju rada i brige o osposobljavanju stručnih kadrova, potrebno bi bilo: Da se do Nove godine iznimno financijski pomogne navedenim klubovima, da se za 2021. godinu iznimno izvrši 50% povećanje redovnih godišnjih sredstva za HRK Karlovcu, OK Karlovac, KK Karlovac, RKŠR Karlovac (RK Dubovac – Gaza, RK Sedmerac i ŽKK Karlovac), da se omogući dodatno financiranje po jednog trenera i da se omogući plaćeni prijevoz na utakmice za cijelu 2021. godinu – kaže Đanković.

NK KARLOVAC 1919: Korona situacija se poklopila sa završetkom natjecateljske sezone

– Korona situacija se poklopila sa završetkom natjecateljske sezone tako da nije utjecala direktno na naše aktivnosti, osim što nam je onemogućila nastavka rada sa najmlađim selekcijama u dvoranama. Budući da nema aktivnosti klub neće prihodovati članarine, ali to neće utjecati na financijsku situaciju budući da nema aktivnosti, nemamo ni troškova, jer nema plaćanja službenih osoba niti putovanja. Što se tiče trenera oni također neće za vrijeme prestanka aktivnosti dobivati svoje honorare. Klub nema osoba u radnom odnosu – kaže tajnik kluba Stjepan Benčić.

NK ILOVAC: Treneri honorarci odrekli su naknada za prosinac kako bi pomogli klubu

U ime kluba s Ilovca odgovore na pitanja poslao nam je Alen Škrtić, voditelj škole nogometa NK Ilovac:

„Sukladno odlukama nadležnih službi, trenutno nam je cijeli pogon kluba (seniori i mladež) u mirovanju. S obzirom da u nogometnim natjecanjima ovaj period u godini podrazumijeva zimsku stanku, Seniori nisu zakinuti za treninge dok smo s mladeži prakticirali treninge u dvorani tijekom zimskih mjeseci koje sada nismo u mogućnosti održavati. U sportskom smislu najviše su oštećeni najmlađi uzrasti koji bez redovitih treninga neće moći ostvariti svoj puni sportski potencijal, a da ne spominjemo pozitivne utjecaje sporta općenito u fizičkom smislu za djecu i mlade razvoju.

S obzirom da nismo u mogućnosti održavati treninge, svi polaznici Škole nogometa oslobođeni su plaćanja članarine za prosinac. Kako se financiranje trenera u školi nogometa bazira na uplatama članarina redovnih polaznika, naši treneri honorarci odrekli su naknada za mjesec prosinac kako bi pomogli klubu. Što se tiče trenera profesionalaca očekujemo subvencioniranje plaća od strane KŠZ i SDUŠ kako je to bilo i za vrijeme proljetnog lockdown-a.

Kompletno financiranje redovitog trenažnog procesa i natjecanja u školi nogometa NK Ilovac financira se većinom iz uplata članarina te je ovom posljednjom odlukom Stožera normalno funkcioniranje kluba vrlo otežano te se nadamo da će mjere biti popuštene u što kraćem periodu kako bi klub dalje nastavio normalnim radom. „

GIMNASTIČKI KLUB SOKOL: Financijsko poslovanje je prilagođeno tako da se smanje rashodi

„Za grupe predškolske gimnastike i popularne (rekreativne) gimnastike nema treninga nikakvom obliku. Za natjecateljske grupe u svim kategorijama treneri su pripremili i napisali vježbe snage i metodičke vježbe koje djeca mogu samostalno raditi u svojim domovima radi kolikog tolikog zadržavanja forme. Moram napomenuti da pravo treninga ima jedino Petra Furač.

Matija Tek i Lovro Čorak, naši uspješni seniori, nemaju pravo trenirati jer im HOO još nije ostavio rješenje o kategorizaciji na koju imaju pravo na temelju rezultata sa Prvenstva Hrvatske održanog pred 10ak dana.
S obzirom na situaciju s koronavirusom tijekom cijele godine, financijsko poslovanje je prilagođeno tako da se smanje rashodi (gdje je moguće) i osiguraju sredstva za plaće, npr. nismo kupovali nove sprave ili renovirali stare. Također, kroz godinu smo uspjeli uštedjeti nešto financijskih sredstava, budući da nije bilo natjecanja. Zabrana odvijanja treninga na mjesec dana smanjit će prihode kluba, ali će klub svejedno moći ispuniti sve svoje financije obaveze u prosincu i siječnju. Ukoliko se zabrana odvijanja treninga produži i na siječanj to bi moglo uzrokovati ozbiljne probleme u funkcioniranju kluba s obzirom da se ove godine treninzi nisu odvijali tijekom ožujka, travnja, svibnja i prosinca.

Prije pojave koronavirusa u Hrvatskoj klub je brojao između 260 i 270 članova. Zbog mjera imamo ograničeni broj djece koja mogu istovremeno biti u dvorani pa je samim time i broj članova smanjen, oko 160 djece. Da skratim, umjesto planiranih 420.000,00 kn u 2020. godini od članarina uprihodit ćemo 220.000,00. I na kraju smo još i zadovoljni s tim s obzirom na cijelu situaciju“, priopćenje potpisuje Jurica Suhin, predsjednik kluba.

ODBOJKAŠKI KLUB KARLOVAC: U odnosu na isti period prošle godine prihod od članarina je smanjen za 80 posto

Za Odbojkaški klub odgovore nam je poslala Irena Zdjelar:

„Odbojkaški klub Karlovac kao i ostali sportovi u gradu ima veliki problem s netreniranjem mlađih dobnih kategorija. Imamo 8 selekcija i oko 150 odbojkašica u mlađim kategorijama, a obzirom da kadar za seniorsku ekipu crpimo iz vlastitog pogona to nam je dosta veliki udarac za klub. U gradu ima samo tri dvorane(koje nisu školske), mnogo je sportova i klubova i nemoguće je nadomjestiti škole u kojima je većina trenirala. Karlovačka sportska zajednica nam je tu u okviru trenutnih mogućnosti omogućila treniranje u popodnevnim terminima na koje nam mogu dolaziti djeca koja nisu u školi, ali to nije rješenje. Već nam se sada događa da nam se osipava broj djece u svim selekcijama dok sa najmlađim polaznicima uopće nismo počeli trenirati. Isto tako, u ovo doba klubovi rade upise novih članova, a mi to u ovoj situaciji nismo u mogućnosti.

Trenutno nam trenira oko 30% članstva što se naravno odrazilo i na financijsku situaciju u klubu jer nema prihoda od članarina. U odnosu na isti period prošle godine prihod od članarina je smanjen za 80%.
Netreniranje je uvod u trajno odvajanje djece od sportskih aktivnosti, Neće biti problem samo rezultati, bit će problem uopće zadržati djecu u sportu, što dobro znaju svi sportski
djelatnici.“

VESLAČKI KLUB KORANA: Za klubove će puno veći problem predstavljati eventualno osipanje djece

– Mislim da ova situacija predstavljaju puno veći problem za klubove koji se financiraju isključivo iz vlastitih sportskih škola i mislim da bit problema ove odluke nije samo financijske prirode već veći problem predstavlja to što je djeci onemogućeno bavljenje sportom a time i zdravijim životom. Mislim da će za klubove puno veći problem predstavljati eventualno osipanje djece i gubitak kontinuiteta u trenažnom procesu. Inače sam mišljenja da je odluka Stožera obzirom na cjelokupnu epidemiološku situaciju u osnovi ispravna možda je trebala biti malo selektivnija i preciznija u odnosu ekipni i individualni sportovi – kaže Zlatko Katušin, profesionalni veslački trener.

KICKBOXING KLUB TIGAR: Ako se situacija zabrana treninga produži biti ćemo u ozbiljnoj krizi

„Trening online je zanimljiv ali sportaši amateri s vremenom gube interes za takav trening. Dvorana je nezamjenjiva zbog osobnog kontakta trenera i učenika, osobito u pojedinačnim sportovima, čiji su sada treninzi zabranjeni. Kod online treninga, potpuno se gubi psihološko- pedagoški aspekt treninga. Što zabrana duže traje, veća je mogućnost da se sportaši neće vratiti u dvoranu u trenažni proces, jer ovdje se ne radi o sportašima koji su motivirani plaćom, već o djeci i amaterima.

Natjecatelji koji nisu kategorizirani na ovaj način su diskriminirani i neće moći napraviti iskorak prema vrhunskim rezultatima, kojima bi ostvarili kategorizacije HOO.

Mišljenja sam da se trening, pod strogim epidemiološkim mjerama, trebao i morao dozvoliti svim sportašima, koji su registrirani natjecatelji nacionalnih sportskih saveza.

Zbog nemogućnosti plaćanja članarine u 12. mjesecu dospjeti ćemo u vrlo loš financijski položaj, a ako se situacija zabrana treninga produži na nekoliko idućih mjeseci, biti ćemo u ozbiljnoj krizi.

Prije odluke stožera, klub je mjesečno prihodovao od 8.000, 00 do 12.000,00 kuna, ovisno o broju članova koji su vježbali u promatranom mjesecu“, priopćenje potpisuje trener Zoran Cicvara.

TAEKWONDO KLUB KARLOVAC: Vrijeme da se pokrenemo, promijenimo i ispravimo „krive rijeke“

Živa legenda karlovačkog taekwondoa Miro Brežan odgovor je poslao u svom stilu:

„Krize kao što je ova pandemija obično vade na površinu sve što u nekom sustavu ne valja i treba mijenjati. Ovaj virus nas podsjeća da smo jednaki, neovisno o rasi, naciji, bogatstvu, kulturi, vjeri ili položaju u društvu, uči nas da su sebičnost i materijalizam vrijedni prezira, da smo zanemarili solidarnost, porodicu, prijateljstvo i suosjećanje. Pokazuje nam da je planeta ekološki i klimatski bolesna, da je populistička demokracija zajedno s liberalnim tržištem na izdisaju i da smo doveli u pitanje smisao života i ljudskih sloboda. Virus poručuje da je pred nama kraj, ali ga možemo vidjeti i kao novi početak. Zato je ova, kao i svaka druga kriza zapravo vrijeme korekcije. Vrijeme da se pokrenemo, promijenimo i ispravimo „krive rijeke“. Jer ne radi se samo o zdravstvenom nego društvenom, političkom, ekonomskom, ekološkom i psihološkom opstanku svih nas.“

TAEKWONDO KLUB PRANA: Osigurali kvalitetne uvjete ali i zabranu da uživaju u njima

U TKD Prana trenutno je 9 grupa podijeljenih po dobnim skupinama. Od svih grupa, danas niti jedna ne odrađuje trenažne procese u dvoranama. TKD Prana bio uložio znatna financijska sredstva u uređenje objekta u bivšoj vojarni Luščić dok još nije znalo što će biti s pandemijom koronavirusa. Kao i u proljeće i ovu jesen pokrenuli su online treninge gdje natjecateljske grupe (borci i formaši) treniraju uživo s trenerima preko zooma, dok rekreativne grupe dobivaju materijale preko youtuba (svaka dobna skupina dobiva programe prilagođene točno njima).

– Veliki je problem kao i kod svih klubova što ne sudjeluju svi članovi u ovim programima, članarine za ove programe su bitno smanjene, a naplata članarina je u izuzetno niskom postotku. Velik je trud uložen u vođenju live treninga, snimanju i obradi materijala za sve skupine. Sredstva su ulagana jer se je očekivalo da će se sav trud i ulaganja u budućnosti i vratiti. U periodu kada smo trebali startati punim kapacitetom kako bi povratili uložena sredstva, sve sportske udruge su zatvorene, što je bio veliki šok za trenere, egzistenciju kluba a naravno i za članove koji smo konačno osigurali kvalitetne uvjete ali i zabranu da uživaju u njima. Nakon toga je došlo ljeto kada klub ne održava treninge osim za natjecatelje, stoga su članarine do rujna bile gotovo neprimjetne. Nadamo se da će se početkom sljedeće godine sve početi vraćati u normalu jer će se u protivnom klub i treneri naći u problemima od koji će se teško oporaviti – kaže trener Goran Cvitak.

KARLOVAČKA ŠPORTSKA ZAJEDNICA: Smanjenje proračuna nije se odnosilo na redovne dotacije prema klubovima

Iz Karlovačke športske zajednice stigao je sljedeći odgovor, potpisuje ga predsjednik Željko Šančić:

„Karlovačka športska zajednica raspisala je 20. studenog 2019. godine Javni poziv za sufinanciranje redovnih programa sportskih klubova članica. Predviđeni iznos raspodijeljen je temeljem Kriterija za raspodjelu financijskih sredstava sportskim klubovima. Uslijed mjera izazvanih pandemijom korona virusa i smanjenja proračuna KŠZ prvim rebalansom je smanjen iznos izdvajanja za sport u iznosu od cca 800.000,00 kuna što nam je kroz godinu vraćeno na početni proračun te su time izdvajanja za sport od strane Grada Karlovca, unatoč velikim izazovima, ispunjena u potpunosti. Naglašavamo korektnu suradnju koju smo imali s Gradom Karlovcem na čelu s gradonačelnikom Damirom Mandićem.

Trenutačno smanjenje proračuna niti u jednom trenutku nije se odnosilo na redovne dotacije prema klubovima kojima je dodijeljeni iznos isplaćen u punom obimu bez obzira na neodržavanje treninga, utakmica i zaustavljanja sustava sporta tijekom „lockdowna“. KŠZ zadržala je isti broj zaposlenih profesionalnih trenera s punom plaćom i dio trenera koji su dodatno primljeni temeljem ugovora o radu na pola radnog vremena što smo omogućili kroz prijavu na mjere Vlade RH (SDUŠ-a). Nastavnom natjecanja od mjeseca rujna broj dodatnih trenera na određeno na pola radnog vremena vratio se na početni planirani broj od 12.

Kako bi olakšali klubovima poslovanje i da zajednički prebrodimo ovo izazovno i nimalo lako vrijeme za sport, KŠZ je unutarnjim rebalansom proračuna dodatno klubovima osigurala oko 400.000,00 kuna. Sredstva se dodjeljuju temeljem Javnog poziva koji je otvoren cijele godine i na koji imaju pravo prijaviti se sve članice KŠZ. Razlog dodatnog ulaganja u sportske klubove je upravo pomoć za one koji su ostali bez dijela prihoda od članarina te kako bi mogli održavati hladni pogon.

Osim redovnih i dodatnih sredstava KŠZ je u 2020. godini sufinancirala i troškove prijevoza, isplatila sve stipendije za vrhunske sportaše, sufinancirali smo održane sportske manifestacije, režijske troškove klubova koji imaju vlastite objekte, liječničke preglede. Osigurali smo besplatne treninge i sva natjecanja u dostupnim dvoranama unatoč tome što smo odlukama stožera ostali bez većine dvorana u školskom sustavu.
KŠZ je pružila pomoć u osiguravanju sredstava iz SDUŠ-a na način pripreme dokumentacije kako bi se sportski klubovi mogli javiti na natječaje koji su ove godine bili raspisani za pomoć uslijed pandemije te su svi klubovi koji su se prijavili, a zadovoljavali su uvjete ostvarili i to pravo te si time osigurali dodatna financijska sredstva.

Intenzivno smo i kontinuirano komunicirali s čelnicima SDUŠ-a odnosno kasnije Ministarstva turizma i športa te sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja glede dopuštanja treniranja u školskim športskim objektima. Cijelo vrijeme izvanredne situacije uzrokovane korona virusom svakodnevno komuniciramo s klubovima u cilju iznalaženja rješenja za pojedine situacije, a u okviru naših mogućnosti.

Uočene probleme i nedostatke karlovačkog športa analizirali smo prilikom izrade Strategije razvoja športa Grada Karlovca 2021. – 2028. i predvidjeli unapređenja po svim segmentima djelovanja“.