MIX PRENESENO

SPORTSKE IGRE MLADIH: Preko video linka mladima su se obratili Dario Srna, Luka Modrić, Domagoj Duvnjak i Nikola Karabatić

Nakon tri mjeseca korona „posta“ u petak, 12. lipnja 2020., u Prelogu su svečano otvorene 24. Plazma Sportskih igara mladih, u nazočnosti brojne djece iz ovog prekrasnog gradića.

Paljenjem plamena igre je otvorio potpredsjednik Vlade RH, i izaslanik premijera, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. Bogat program koji je u ležernom stilu vodila, Doris Pinčić Rogoznica, koji je često „prekidan“ odličnim nastupima Zaprešić Boysa i govorima uzvanika digao je na noge više od 500-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola iz Preloga.

Gotovo svaki osmi stanovnik gradića koji niže gospodarske uspjehe, se pojavio na sportskim terenima kako bi izborili plasman u završnicu koja je prema riječima začetnika igara, Zdravka Marića, planirana za konac kolovoza.

I ove godine će se na terenima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji okupiti oko 200 tisuća mladih, što je najveća manifestacija takve vrste u Europi, kako bi izvadili kartu za Split. U sportsko zabavnom dijelu programa nastupio je Matej Mitrović, koji je pokazao što se sve može napraviti s hula-hupom ako se vrijedno i marljivo trenira.

Božinović je u svom govoru podsjetio da je sport najbolji ambasador i prijatelj je se tu potiče zdrava konkurencija, te se sportom brusi karakter mladog čovjeka. Nažalost podsjetio je i na jedan tužan konac života mladića Luke Ritza, koji je upravo zbog nasilja stradao ni kriv ni dužan i na taj je način postao svojevrstan bunt mladih prema nasilju i okretanju ka sportu i zdravom druženju

– .Želim se zahvaliti svima a ponajprije djeci, njihovim roditeljima, te gradu Prelogu, koji je u kratkom vremenu sjajno organizirao ovo natjecanje i druženje. A svoj djeci želim da sve ove mjesece uživaju i da na finalu u Splitu budemo na prošlogodišnjoj razini – kazao je Zdravko Marić, koji je 1996. godine pokrenuo igre koje su postale planetarno popularne. Do sada je kroz igre prodefiliralo 1,7 milijuna djece i mladih iz tri susjedne države. Ustvari po ne zna se koji put su mladi kroz sport pokazali da znaju popraviti ono što politike pokvare.

Između viđenih gostiju na svečanu tribinu stao je i W. Robert Kohorst, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH, koji je između ostalog naglasio da je sretan što se nalazi na jednoj predivnoj manifestaciji u gradiću koji ga je jako dojmio.

Prije samog početka igara preko video linka mladima, ali i brojnim roditeljima, gostima i posjetiteljima su se obratili dvojica kapetana hrvatske reprezentacije Dario Srna, koji je obećao da će iz Kijeva stići na završnicu, i najbolji igrača “vatrenih” Luka Modrić. Obojica sjajnih nogometaša su kao i velikana svjetskog rukometa Domagoj Duvnjak i Nikola Karabatić, uputili poruke iz kojih se može zaključiti koliko je važan sport i druženje, a što su i sama djeca prepoznala i snažnim pljeskom rekla što misle o riječima velikih sportaša.

Košarkaško nadmetanje je započelo podbacivanjem lopte, ministra Božinovića, koji je i početnim udarcem na zelenom travnjaku dao signal da nogometna natjecanja mogu početi.

Plazma sportske igre mladih još jednom su potvrdile da i društvo puno ulaže u educiranju mladih kroz pozitivnu kulturu življenja i navijanja, da se mladi okrenu zdravom životu bez nasilja i destrukcije. Igre su i ove godine poduprle mnoge tvrtke a ovogodišnji pokrovitelj INA u čije se ime prigodnim govorom obratila članica uprave Barbara Dorić.

Nakon dugog vremena na licima svih koji su se okupili na sportskim terenima u Prelogu, koji je kako je naglasio gradonačelnik Preloga, grad sporta i prijatelj mladih. Doista je bilo ugodno na prekrasnim terenima Međimurskog gradića gdje je sve prštalo od smijeha, razdraganosti i pozitivnih vibracija u kojima su prednjačili mladi.

PRENOSIMO 24 sata PIŠE Željko Rukavina FOTO Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL