MIX VIJESTI IZ HOO

SPORT I MEDIJI U PRIŠTINI: Studente je zanimalo kako HZSN, HOO i AIPS gledaju na neke od najvećih problema današnjega novinarstva

Kosovski olimpijski komitet (KOK), čiji su predstavnici nedavno boravili u Zagrebu, već peti je put organizirao konferenciju pod jedinstvenim nazivom “Sport i mediji”.

Svrha je takvoga skupa približiti medije na Kosovu sportu, ali i sportaše i sportske djelatnike medijima. Kosovo nema pisanih medija, pa je na neki način bilo logično da su kao izlagača i središnjeg predavača na konferenciji pozvali Juru Ozmeca, predsjednika Komisije za informiranje HOO-a, glavnoga tajnika AIPS-a, predsjednika HZSN-a i glavnoga urednika Sportske televizije.

Doministrica u Ministarstvu kulture, mladeži i sporta, bivša plivačica Daulina Osmani i Jura Ozmec
  • Jedna od središnjih tema, usporedba hrvatskog sporta i hrvatskog sportskog žurnalizma s kosovskim iznjedrila je i neke zanimljive zaključke. Naime, Kosovari od prvoga dana nezavisnosti rade po ‘špranci’ koju su odlično preslikali djelomično i iz rada Hrvatskog zbora sportskih novinara, da baš novinari u Kosovskom olimpijskom komitetu odlučuju o medijskoj politici komiteta, jasno uz zajednički dogovor s čelnicima KOK-a. Osim toga, vrlo su pažljivo saslušali iskustva iz rada HOO-a s medijima, a posebno dio oko sudjelovanja mladih novinara u školama novinarstva koje već 10 godina provodi Svjetska udruga sportskih novinara AIPS – kaže Jura Ozmec.

Ministarstvo želi podići svijest o važnosti bavljenja sportom, udruga sportskih novinara školuje novinare na Kosovu da sportove cijene kao jednake, a ne kao “velike” ili “male”, dok nacionalna televizija ima vrlo sličan sportski pristup programu kao što to ima Sportska televizija u vlasništvu HOO-a. Upravo zato je bilo dobro za kosovske novinare, a u smanjenom broju sudionika (zbog korone) sjedile su i studentice i studenti novinarstva, da doznaju kako HZSN, kako HOO i u konačnici kako AIPS gleda na neke od najvećih problema današnjega novinarstva, počevši od lažnih vijesti, preko sudjelovanja žena u sportskom novinarstvu, pa sve do specifičnih pitanja o konkretnim problemima koja su iz publike bila upućivana Juri Ozmecu.

Na konferenciji, koju je moderirao urednik sportske redakcije nacionalne televizije Artan Muhaxhiri, sudjelovali su doministrica u Ministarstvu kulture, mladeži i sporta, bivša plivačica Daulina Osmani, glavni tajnik KOK-a, Besim Aliti, predsjednik kosovskog udruženja sportskih novinara Edmond Thaci, Agon Fehmiu iz privatne televizijske postaje KLAN, dopredsjednica udruge sportskih novinara Alba Merovci, te glasnogovornik KOK-a, Kushtrim Krasniqi. Konferencija je uživo emitirana u trajanju 3 sata na nacionalnoj televiziji, a svi su sudionici izrazili žaljenje što nije potrajala i dulje.

Jura Ozmec je iskoristio boravak u Prištini da obiđe prostorije KOK-a, gdje ga je iznimno srdačno ugostio predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta, Ismet Krasniqi, bio je i u Ministarstvu, kod doministrice Osmani, posjetio je stadion “Fadil Vokri”, te se upoznao s radom radijske sportske redakcije nacionalnoga radija.

FOTO: Lis Dorambari, photographer of the Ministry of Culture, Youth and Sport
Shpend Ahmeti, photographer during the Conference Sport and Media