MIX PRENESENO

SKANDAL U TOKIJU: Bjeloruskinja kritizirala režim svoje zemlje pa potrčala policiji: ‘Žele ju oteti!’

Bjeloruski olimpijski odbor je u službenom priopćenju kao povod njezinog povlačenja s Igara naveo savjet doktora o njezinom emocionalnom i psihičkom stanju.

Krystsinu Tsimanouskayu, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, šalju iz Tokija natrag u Bjelorusiju. Izgleda kao otmica, napisala je na Twitteru bjeloruska novinarka.

„Krystsinu Tsimanouskayu, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, šalju iz Tokija natrag u Bjelorusiju. Očigledno su je predstavnici bjeloruske reprezentacije odvezli u zračnu luku. Izgleda kao otmica. Kada su je pitali boji li se povratka u Bjelorusiju. Odgovorila je: Da”napisala je na Twitteru novinarka iz Minska Hanna Liubakova.

“Atletičarka Krystsina Tsimanouskaya (24) tvrdi da je protiv svoje volje odvedena na let za Bjelorusiju nakon što je kritizirala trenere na Olimpijskim igrama u Tokiju”, piše Reuters.

Tsimanouskaya je rekla da joj je stručni stožer došao u sobu i rekao da se spremi za put, a ona je odvedena u zračnu luku prije nego što je nastupila na utrkama sprinta (200 m) i štafete (4×400) koje su na rasporedu u četvrtak. Također tvrdi da su je izbacili iz momčadi zato što je na Instagramu progovorila o nemaru bjeloruskih trenera. Atletičarka se ranije žalila jer su je uvrstili u ekipu za štafetu nakon što neke atletičarke nisu mogle nastupiti zbog bizarnog razloga.

– Neke cure nisu došle ovdje na štafetu jer nisu imali dovoljno doping testova. I onda me trener ubacio u štafetu bez mog znanja. Javno sam progovorila o tome i glavni trener je došao do mene i rekao mi da je dobio naredbu s vrha da me se ukloni – kazala je Tsimanouskaya.

Bjeloruskinja je u tokijskoj zračnoj luci Haneda zatražila zaštitu policije kako se ne bi morala ukrcati na let.

– Neću se vratiti u Bjelorusiju. Mislim da sam sigurna. S policajcima sam – rekla je fotografu Reutersa u zračnoj luci.

Tsimanouskaya je, navodno, zatražila azil.

Izvor: 24sata/Mislav Znaor Foto: Reuters