MIX VIJESTI IZ HOO

Seulska Nagrada za mir dodijeljena čelniku MOO-a Thomasu Bachu

Zaklada iz južnokorejske prijestolnice Seula, koja tradicionalno dodjeljuje Nagradu za mir (predsjednik Jaeho Yeom), izvijestila je da je čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izabran za 15. laureata spomenute Nagrade za mir.

U obrazloženju stoji da se kao osvjedočeni poklonik duha Olimpijskih igara Thomas Bach posvetio promicanju mira kroz sport. Zapalio je “baklju nade” za izbjeglice širom svijeta, predstavljajući olimpijski tim za izbjeglice na Olimpijskim igrama Rio 2016., što je bilo dotad neviđeno djelo u povijesti olimpizma kroz revitalizaciju sporta u zemljama u razvoju – citat je iz pojašnjenja za spomenutu nagradu.

Primjerice, zauzeo se i za sudjelovanje Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama Pjongčangu 2018., koje je ugostila Južna Koreja, što je značajan iskorak s obzirom na izostanak (bojkot) Sjeverne Koreje s ljetnih Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Zimske olimpijske igre (ZOI) 2018. uspješno su održane, služeći ne samo kao olimpijski simbol mira, već i kao odskočna daska za mir na cijelom Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji.

U svjetlu postignuća, Thomas Bach, svojedobno „olimpijski prvak“ u mačevanju i sadašnji predsjednik MOO-a, odabran je za dobitnika 15. seulske Nagrade za mir u znak priznanja za njegov izvanredan doprinos i sportu i miru.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu na zasluženom priznanju!

Izvor HOO