MIX VIJESTI IZ HOO

S dosad najtrofejnijeg EYOF-a vratili se mladi hrvatski sportaši i sportašice

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u Zagrebu doček glavnini od 76 hrvatskih sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina koji su sudjelovali na ljetnom XVI. Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici (24. – 30. srpnja).

Od 9 osvojenih odličja (5 zlatnih i 4 srebrne), 6 je stiglo iz atletike, 3 su iz plivanja, a zanimljivo je da su 8 osvojile sportašice, a samo jednu sportaš.

Prije zagrebačkog dočeka Varaždinci su imali priliku pozdraviti tri svoje velike sportske uzdanice, osvajačice zlatnih medalja – skakačicu u vis Janu Koščak i plivačicu Lucijanu Lukšić (200 m slobodno) te srebrnog atletičara Janka Kišaka (110 m prepone).

Ispred Doma sportova u Zagrebu o dojmovima s EYOF-a govorile su dvostruka plivačka medaljašica Jana Pavalić (zlato na 50 m i srebro na 100 m slobodno), kao i medaljama okićene atletičarke – zlatne Lara Jurčić (200 m ) i Mia Wild (100 m prepone) te srebrne – skakačica u dalj Anna Ćurković i sprintašica Vita Penezić (100 m). Iz svega izgovorenog može se izvući zaključak da su prezadovoljne postignućima, a dodatno još i ozračjem koje je vladalo u hrvatskoj reprezentaciji na EYOF-u.

Šefica Misije HOO-a na EYOF-u u Banskoj Bystrici Petra Nosso zahvalila je mladim sportašima i sportašicama na nastupu i iznimno uspjehu, ali i njihovim roditeljima na „odgoju divnih mladih ljudi koji su u svakom pogledu sjajno predstavljali svoju domovinu na ovom sportskom događaju“.

Na ljestvici medaljaškog učinka Hrvatska je završila na podjeli vrlo respektabilnog 11. mjesta sa Švedskom, a na EYOF-u su nastupili mladi sportaši i sportašica iz 48 nacionalnih olimpijskih odbora europskih država.

Fotografije: https://we.tl/t-7ZMpR9Dbdc
Tonske izjave – https://we.tl/t-AR6LFsLfTf
Video izjave – https://we.tl/t-4F3kVtTopp

HOO/Vinko Knežević