MIX VIJESTI IZ HOO

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao Tina Srbića i Lucijana Krcu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je u utorak Povelju Republike Hrvatske gimnastičaru Tinu Srbiću, a njegovog trenera Lucijana Krcu odlikovao je Redom hrvatskog pletera.

Najbolji hrvatski gimnastičar dobio je Povelju Republike Hrvatske za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., te za promociju sporta i ugleda Republike Hrvatske, dok je Krce odlikovan za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. te za promociju sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu. Na dodjeli odlikovanja u Uredu Predsjednika Republike bili su i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik te savjetnik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović.

Osim srebra iz Tokija, Tin Srbić je proteklih godina osvojio niz medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, kao i na svjetskim kupovima, a posljednja među njima je srebrna medalja osvojena na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu, To mu je treća medalja sa svjetskih prvenstava, nakon zlatnog odličja 2017. i srebrnog 2019. godine.

HOO/HINA Foto: Ured predsjednika RH

PRIJAM U HOO-u ZA IZASLANSTVO HGS-a TE DAROVI ZA SVJETSKOG DOPRVAKA TINA SRBIĆA I NJEGOVA TRENERA LUCIJANA KRCU

Nakon ovotjednog prijama u Ministarstvu turizma i sporta te u Predsjedničkim dvorima, kojom prigodom su i odlikovani, svjetski (i olimpijski) gimnastički doprvak Tin Srbić i njegov trener Lucijan Krce boravili su u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO).

Prijam su im priredili predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač, u društvu direktorskog trojca – Nevena Šavore (NSS i razvojni programi), Damira Šegote (olimpijski program) i Hrvoja Balena (programi lokalnog sporta). Trofejnom gimnastičkom dvojcu u pratnji su bili predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza (HGS) Marijo Možnik, glavna tajnica Margareta Jurčić te sportski koordinator HGS-a Mario Vukoja.

  • To što vi radite, i u kakvoj konkurenciji to radite – spada u domenu čuda – kazao je predsjednik HOO-a Mateša, dodavši da su njihovi uspjesi za malu Hrvatsku i „božje čudo“, uzmemo li u obzir da živimo u državi s nešto više od 3,5 milijuna stanovnika, s bazom mlađih ljudi od samo oko 700.000 za sve sportove.

Tin Srbić je zahvalio na prijamu i ustvrdio da ga do novih olimpijskih izazova očekuju nastupi na (vjerojatno) dva svjetska kupa te na Europskom prvenstvu.

  • U posljednje vrijeme više mi odgovaraju natjecanja, nego treninzi… Što se tiče Pariza, to nam je poznat teren, bili smo tamo mnogo puta. Od konkurencije me više plaše Kinezi nego Japanci, budući da se nikad ne zna tko još novi može doći iz Kine – kazao je Srbić, ustvrdivši da su mu najveći suparnici uglavnom izvan europskog kontinenta.

Predsjednik HGS-a Možnik spomenuo je i ostale moguće hrvatske gimnastičke olimpijce u Parizu. Osim veterana Filipa Ude, to su još: Aurel Benović, Ana Đerek, Tina Zelčić, Christina Zwicker, Tijana Korent i Sara Šulekić. Sportski koordinator HGS-a Vukoja izvijestio je da je velik interes gledatelja za gimnastiku na pariškim Igrama te da su već rasprodane sve ulaznice.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač darovao je Tinu Srbiću i Lucijanu Krci zidne umjetničke kreacije, a čelnik HGS-a Marijo Možnik u završnoj je riječi zahvalio HOO-u na odličnoj suradnji.

HOO/Vinko Knežević