MIX VIJESTI IZ HOO

Predsjednik MOO-a ističe povećanu ulogu sporta i solidarnosti u novogodišnjoj poruci

Za predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha, olimpijska zajednica uspjela je pretvoriti jedinstvenu i izazovnu 2020. godinu u lekcije i mogućnosti.

U svojoj novogodišnjoj video poruci upućenoj danas olimpijskoj zajednici, predsjednik Bach podsjeća kako je uloga sporta u različitim aspektima društva ojačana tijekom pandemije COVID-19. “Uloga sporta u tjelesnom i mentalnom zdravlju, uloga sporta u našem društvenom i ekonomskom životu prepoznata je široko”, kaže on.

To je postignuto nizom inicijativa, uključujući kampanju “#StayStrong #StayActive #StayHealthy”, novi sporazum o suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i kampanju “Zdravo zajedno” u partnerstvu s Ujedinjenim narodima (UN) i tko. Isto priznanje stiglo je i od Generalne skupštine UN-a koja je konsenzusom donijela rezoluciju pozivajući vlade svijeta da sport uključe u svoje programe oporavka. I rezolucija Generalne skupštine i najnovija deklaracija summita čelnika G20 podržali su predstojeće Olimpijske igre Tokio 2020, koje će se održati 2021., i Olimpijske zimske igre Peking 2022.

Predsjednik MOO-a potvrđuje da će Tokio 2020. i Peking 2022. doista biti prioriteti za izvanrednu olimpijsku 2021. godinu.

“Tokio je i dalje najbolje pripremljen olimpijski grad ikad. Jedino možemo zahvaliti našim japanskim partnerima i prijateljima na njihovoj velikoj posvećenosti i njihovoj odlučnosti, što je apsolutno u skladu s našom predanošću i odlučnošću da ove Igre organiziramo na siguran način za sve sudionike i da ove Olimpijske igre prilagode svijet nakon koronavirusa. Svi ćemo živjeti nezaboravne Igre ”, kaže Bach.

Uz to, objašnjava da: „Već početkom ove godine moramo započeti s pripremama za predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. Vidimo istu predanost i odlučnost naših kineskih partnera i prijatelja, a sva olimpijska borilišta već su spremna za najbolje svjetske sportaše u zimskim sportovima. “

Daljnji pokazatelj važnosti sporta i olimpijskih vrijednosti u današnjem svijetu može se izvući iz jedne od lekcija naučenih 2020. godine, prema Bachu: „Trebamo više solidarnosti, više solidarnosti unutar društava i trebamo više solidarnosti među društvima.”

„I mi ćemo učiti iz ove lekcije. Učeći iz ove lekcije solidarnosti ponovo ćemo pretvoriti izazove budućnosti u mogućnosti. U tom ćemo duhu reforme Olimpijske agende 2020. prenijeti u budućnost. Pozivam vas da nam se pridružite u ovim reformama i da živite našu krilaticu “promijeniti se ili promijeniti’ i u godinama koje dolaze. “

MOK Foto: IOC / Greg Martin