MIX

POVIJESNA ODLUKA: Maksimir i Poljud sportske građevine od nacionalnog interesa!

“Gradski stadion Maksimir” u Zagrebu i “Gradski stadion Poljud” u Splitu Vlada je proglasila sportskim građevinama od nacionalnog interesa.

Novim Zakonom o sportu propisana je mogućnost da Vlada može odlukom pojedine sportske građevine proglasiti sportskim građevinama od nacionalnog interesa.

  • Broj gledatelja na utakmicama te značaj nogometa u Hrvatskoj u odnosu na loše stanje kapitalne nogometne infrastrukture, koja je bitna za dalji razvoj sporta u Hrvatskoj, razlog su da prve sportske građevine proglašene građevinama od nacionalnog interesa budu upravo nogometni stadioni. – objasnila je odluku ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nogomet u Hrvatskoj trenira više od 100.000 nogometašica i nogometaša svih uzrasta i razina natjecanja, što čini otprilike polovinu svih sportaša u Hrvatskoj, istaknula je.

  • U kontekstu konkurentnosti i popularnosti nogometa, uspjesi koje je hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila osvajanjem medalja na svjetskim prvenstvima i Ligi nacija nemjerljivi su doprinos promociji Hrvatske u svijetu u sportskom, ali i puno širem kontekstu. Te su medalje potvrdile da je Hrvatska nogometna velesila. – rekla je Brnjac.

Kriteriji za proglašenje sportskih građevina od nacionalnog interesa utvrđeni su temeljem prijedloga Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, koji su i predložili ta dva stadiona, a sportske kriterije predložio je Hrvatski nogometni savez.

ZA ULAGANJE DOSTUPNA NACIONALNA I EUROPSKA SREDSTVA

U Zagrebu i Splitu su jedini stadioni s kapacitetom većim od 20.000 odnosno od 30.000 mjesta, koji prema pravilima Uefe pripadaju četvrtoj kategoriji, navela je Brnjac i dodala kako se ujedno radi o dva stadiona koji su simboli nogometa u Hrvatskoj.

Proglašenje tih stadiona u Splitu i Zagrebu sportskim građevina od nacionalnog interesa omogućit će se putem pozivnog natječaja sufinanciranje njihove izgradnje, obnove ili rekonstrukcije za što su osigurana sredstva u državnom proračunu. Vlada će nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu te će, po potrebi, i druge sportske građevine moći proglašavati sportskim građevinama od nacionalnog interesa.

  • Za ulaganje će biti dostupna ne samo nacionalna nego i europska sredstva, poput integriranog teritorijalnog programa, putem kojih će svi zainteresirani gradovi sukladno svojim prioritetima moći zatražiti sufinanciranje obnove sportske infrastrukture. – rekla je Brrnjac.

Navela je i da je Ministarstvo od 2019. godine sufinanciralo izgradnju, obnovu i opremanje ukupno 47 nogometnih terena u svim dijelovima Hrvatske, u iznosu od 2,7 milijuna eura, dok ukupno ulaganje u 166 sportskih građevina (dvorane, atletske staze, teniski tereni i dr.) od 2018 .godine iznosi gotovo 10 milijuna eura.

Izvor: HINA Foto: Cropix