MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Pedeset dana do kraja, odgovoreno je na pedeset pitanja o nagradama AIPS-a

AIPS Sport Media Awards 2021 primaju prijave iz cijelog svijeta. Sa satom koji obilježava 50 dana prije roka. Evo podsjetnika s često postavljanim pitanjima o najprestižnijoj nagradi u sportskom novinarstvu.

1) Postoji li naknada za ulazak?
Ne. Prijava je potpuno besplatna.

2) Koliko djela mogu poslati?
Možete poslati do dva različita djela u svim kategorijama.

3) Koji je rok za podnošenje?
Ima vremena za podnošenje do 4. listopada 2021., 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, bez iznimki.

4) Kakva su djela prihvaćena?
Prihvaćamo sva originalna djela koja su prvi put objavljena između 10. studenog 2020. i 4. listopada 2021. godine.

5) Pod kojim kategorijama se mogu natjecati?
8 viših kategorija podijeljeno je između pisanja (Najbolji stupac; Najbolji komad u boji), fotografija (akcijska fotografija; Portfolio), Video (Kratka značajka, Profil sportaša, Dokumentarni film) i Audio (za sve vrste audio izvješća, podcasta, radija). Osim toga, postoji kategorija Mladi reporteri mlađi od 30 godina, opcionalna za one rođene nakon 1. siječnja 1992., a podijeljena je na Fotografiju, Pisanje i emitiranje (Audio & Video).

6) Biram li kategoriju ili AIPS to radi za mene?
Morate odabrati kategoriju i potkategoriju, ako je primjenjivo. Ali nakon što se vaš rad pregleda ili nakon početka postupka ocjenjivanja, možemo vas obavijestiti da je vaš rad premješten u prikladniju kategoriju iz tehničkih razloga ili na temelju odluke ocjenjivačkog suda.

7) Mogu li urediti slanje nakon slanja?
Da, moguće je dodati datoteke, promijeniti slanje ili ga izbrisati i započeti novu, do 4. listopada 2021. Imajte na umu da ne možete urediti kategoriju i potkategoriju, pa ako želite promijeniti kategoriju (tj. prelazak s najboljeg komada u boji na najbolji stupac ili viceversu) molimo vas da nam ispustite liniju.

8) Kako mogu znati je li moj rad prihvaćen?
Primit ćete poruku e-pošte nakon slanja vašeg rada. Zatim će vaš rad pregledati osoblje AIPS Media i, ako je sve u redu, automatski će sudjelovati. Ako postoje bilo kakvi problemi, nedostajuće datoteke ili bilo koji drugi upiti, osoblje će vas odmah kontaktirati i obavijestiti vas.

9) Ja sam slobodnjak. Mogu li sudjelovati?
Apsolutno! Nagrade AIPS Sport Media Awards otvorene su za sve medijske djelatnike, bez obzira na njihov radni status.

10) Što je AIPS?
Je tijelo koje predstavlja međunarodne sportske medije s web stranica, novina, radija i TV-a na svim kontinentima. Postoji 161 nacionalna udruga koja je dio AIPS mreže i više od 9.500 članova AIPS-a širom svijeta. Stvaranje nagrada AIPS Sport Media Awards 2018. bio je još jedan korak u stalnom razvoju AIPS-a, čiji je prvi Kongres održan 1924. uoči Olimpijskih igara u Parizu 1924.

11) Nisam član AIPS-a. Mogu li sudjelovati?
Da, možeš! Nema ograničenja za vlasnike AIPS kartica koji nisu vlasnici AIPS kartica. Nadamo se da ćete kroz naše nagrade i programe AIPS Education također moći upoznati što AIPS radi u smislu kulture i koliko je važno biti povezan.

12) Može li medijska kuća podnijeti vlastiti rad kako bi se natjecala?
Nagrade ne dodjeljujemo medijskim kućama, već novinarima, fotografima i snimateljima pojedinačno, zbog čega sudjelovanje od njih treba doći izravno.

13) Što se događa ako su dvije ili više osoba radile na priči?
U slučaju timske produkcije (tj. audiovizualnog sadržaja) potrebna nam je jedna osoba za popunjavanje obrasca za sudjelovanje (ime, prezime itd.), a u polju opisa možete priznati ostale uključene osobe. Ako se radi o koprodukciji ili članku koji su napisale dvije osobe, dodajte ga i u opis. U Fotografiji timske prijave nisu dopuštene.

14) Koje su specifikacije kategorija pisanja?
Prihvaćamo sve vrste članaka, bez ograničenja brojanja riječi, s obzirom na međunarodni karakter AIPS Sport Media Awards (u izdanju 2020. sudjelovalo je 35 različitih jezika). Isječci knjiga ili poglavlja ne prihvaćaju se osim ako se ne reproduciraju u medijskoj kući u obliku članka.

15) Koje su specifikacije za kategorije Videozapisa?
Kategorija Profil sportaša i Dokumentarni film rezervirani su za videozapise od 10 ili više minuta. Kategorija kratka značajka obuhvaća sve videozapise do 10 minuta.

16) Koje su specifikacije za kategorije Fotografije?
Fotografije prijavljene na natječaj mora izići fotograf koji posjeduje i zadržava autorska prava za fotografiju. Fotografijama se ne može manipulirati kako bi se blokirali ometajući elementi ili napravile značajne promjene u boji i kontrastu. Dopušteno je samo obrezivanje ili uklanjanje prašine i ogrebotina. Fotografija se ne smije unijeti više od jednom, odnosno fotografija unesena u kategoriju Akcija ne može se unijeti u kategoriju Portfelj i obrnuto. Nijedna prijava tima neće biti prihvaćena.

17) Koji su preduvjeti za kategoriju Audio?
Podnesci audio kategorije mogu biti ili radijsko izvješće, podcast, komentar ili drugi audio podnesak koji nije samo uvjerljiv, već i prikazuje neke tehničke inovacije i istraživanja kvalitete.

18) Moj rad je dio serije, kako ga mogu podnijeti?
U tom slučaju morate odabrati jednu epizodu / poglavlje / epizodu koja će predstavljati vaš podnesak. To se odnosi na niz članaka, doku-serije ili podcasta podijeljenih u epizode. Objasnite cijelu seriju u opisu. (Možete upotrijebiti svoja dva podneska za prijenos dva različita poglavlja /epizode, ako to želite).

19) Mogu li svoj rad podnijeti na svom jeziku?
Da, svi jezici su prihvaćeni. Prevest ćemo na engleski sve podneske koji su odabrani u različitim fazama glasovanja. Za audiovizualna djela koja dođu do završne faze, imajte na umu da vam možemo zahtijevati skriptu na vašem izvornom jeziku kako bismo osigurali odgovarajući prijevod.

20) Kako funkcionira proces ocjenjivanja?
Proces ocjenjivanja shvaćamo vrlo ozbiljno, s pet faza glasovanja prije proglašenja pobjednika. Nakon što osoblje AIPS-a pregleda i prizna vaš rad, vrši se prvi odabir (longlist), s obzirom na ocjene stručnog povjerenstva AIPS-a, članova Izvršnog odbora i članova žirija. Druga faza ide isključivo EK, koju predstavljaju 24 člana iz 24 različite zemlje. Oni će suziti dugi popis u uži izbor. Zatim na pozornicu stupa Žiri s 11 relevantnih članova sportske medijske industrije, plus predsjednik AIPS-a Gianni Merlo kao predsjednik (glasovanje također u slučaju izjednačenog rezultata). Žiri će suziti uži izbor u Top 10 finalista (treća faza glasovanja), Top 3 finalista pobjedničkog postolja (četvrta faza glasovanja) i, dan prije završne ceremonije, pobjednici (peta i posljednja faza glasovanja). Imena članova Ocjenjivačkog suda i njihova stručnost u karijeri u sportskom novinarstvu dostupni su na web stranici.

21) Koje su nagrade viših kategorija?
Ukupno je 104.000 američkih dolara za sve kandidate za pobjedničko postolje. Pobjednici svake od 8 seniorskih kategorija imat će pravo na novčanu nagradu. Prva nagrada za svaku je 8.000 usd. Drugoplasirani će zaraditi 3.000 USD. Trećeplasirani će biti nagrađen s 2.000 američkih dolara.

22) Koje su nagrade za kategorije Mladi novinari?
Svaki od pobjednika Young Reporter Categories dobit će priliku za poticanje karijere: stipendiju za pokrivanje velikog međunarodnog sportskog događaja. Kategorije Mladi novinari ne uključuju drugu i treću nagradu.

23) Mogu li podnijeti dva različita djela za kategoriju Mladi novinari?
Ne, od dvije prijave po osobi, samo se jedna može koristiti za bilo koju potkategorije Mladih novinara (Pisanje, Fotografija, Emitiranje), ali još uvijek je moguće natjecati se u jednoj od drugih glavnih kategorija.

24) Koliko članaka / fotografija / videozapisa mogu poslati u kategoriji Mladi novinari?
Samo jedan. Ako ste slučajno poslali više od jednog, kontaktirat ćemo vas radi uređivanja vašeg podneska (ako je to prije roka). Obavezno ispunite sva polja kako biste izbjegli rizik od diskvalifikavanja.

25) Kako mogu znati je li moj rad došao do nove faze?
Nakon pažljivog pregleda, najprije objavljujemo popis sudionika i njihovih zemalja; zatim ćemo naknadno objaviti duge liste po kategorijama, a nakon svake faze glasovanja objavit ćemo preostale kandidate: uži izbor, Top 10 i Top 3 kandidata za postolje. Svi popisi bit će objavljeni na web stranicama AIPS Media i AIPS Sport Media Awards. Ceremonija podija održat će se početkom 2022., datum i mjesto održavanja koje će biti potvrđeno ovisno o situaciji s pandemijom.

26) Čini se da se moj rad ne uklapa ni u koju kategoriju, što trebam učiniti?
Preporučujemo da nas kontaktirate putem e-pošte ili na društvenim medijima. Rado ćemo vam pomoći i voditi vas. Mislimo da se većina posla može uklopiti u našu trenutno shemu.

27) Što je “dokaz o objavljivanju”?
To je način na koji možemo provjeriti je li vaš rad zapravo objavljen i u datumima koje ste naveli. To može biti veza ili PDF, MP4 ili audio datoteka, ovisno o kategoriji. U slučaju slanja poveznica, one ne smiju biti iza platnih zidova.

28) Prihvaćate li platforme društvenih medija kao dokaz za objavljivanje?
Imamo, sve dok ste sportski medijski profesionalac i pridržavate se ostalih pravila. Željeli bismo dati što više šansi za sudjelovanje svim novinarima, fotografima i snimateljima, zbog čega prihvaćamo i platforme za razmjenu videozapisa (kao što su YouTube i Vimeo) i osobne blogove (kao što su Medium ili Facebook) kako bismo osigurali da svatko ima jednake mogućnosti i vidljivost bez obzira na njihov radni status.

29) Koje su kontinentalne ljestvice?
Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika objavit ćemo i kontinentalnu ljestvicu, s najbolje ocijenjenim radovima po kategoriji. Smatramo da je ovo slavlje najboljim izvođačima na regionalnoj razini. Bit će objavljeni i certifikati o postignućima. Svaki kontinentalni dio ili nacionalno udruženje može slobodno odati počast najbolje rangiranima.

30) Mogu li poslati podnesak e-poštom?
Ne, podnesci su valjani samo ako su napravljeni na web stranici. Neće biti prihvaćeni putem e-pošte, društvenih medija ili bilo koje druge platforme.

31) Koliko je zemalja bilo zastupljeno na dodjeli nagrada AIPS Sport Media Awards?
U prvom izdanju sudjelovali su sudionici iz 119 zemalja. Posljednja je imala 129 zastupljenih zemalja.

32) Koliko je ljudi sudjelovalo u prošlosti?
Na prvom izdanju dodjele nagrada Aips Sport Media Awards sudjelovalo je ukupno 1273 prijava. Drugo izdanje pokazalo je rekord od 1746 podnesaka iz 120 zemalja. Treće izdanje postavilo je rekord od 1871 podneska iz 129 zemalja.

33) Koje su posebne kategorije?
Postoje dvije posebne kategorije koje nisu otvorene za prijave: Istraživačko novinarstvo i Život u sportu. Ove posebne kategorije neće imati finaliste: o pobjednicima će žiri biti izravno unaprijed obaviješten. Te kategorije nemaju pravo na novčanu nagradu.

34) Mogu li znati više o prošlim pobjednicima?
Ako želite provjeriti prethodne pobjednike i njihov prestižni rad, možete vidjeti sva imena na web stranici. Podium 2018 Edition, lausanne ceremonija; Podium 2019 Edition, svečanost u Budimpešti; Podium 2020 Edition, ceremonija dvorca Vigevano. https://www.aipsawards.com/podium

35) Što se promijenilo nakon pandemije?
Na prve dvije gala večeri, u Lausannei 2019. i Budimpešti 2020., predsjednik MOO-a Thomas Bach i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino donijeli su neke od trofeja. Svi kandidati za pobjedničko postolje morali su biti prisutni na završnoj ceremoniji kako bi preuzeli nagradu. Treće izdanje, zbog pandemije, održano je u srednjovjekovnom dvorcu u Vigevanu u Italiji, na internetskoj ceremoniji koja je uživo emitirana na YouTubeu.

36) Zašto je web stranica na engleskom jeziku?
Glavni jezik nagrada je engleski. No, web stranica objavljuje sva pravila na različitim jezicima (klikom na desni kut na stolnom računalu). Možete nam pisati na kojem god jeziku govorite, a mi ćemo vam se obratiti.

37) Koja je politika društvenih medija za @AIPSAwards račun?
Na našim platformama društvenih medija (Twitter, Instagram i Facebook) objavljujemo najave (rokovi, faze glasovanja, pravila, podsjetnici) i možemo vas kontaktirati kako bismo vas podsjetili da pošaljete svoj rad prije roka ili da vidimo trebate li pomoć. Praćenje vas natrag ni pod kojim uvjetima nije potvrda niti predstavlja bilo kakvu prednost.

38) Kako se mogu prijaviti?
Da biste se poslali, najprije se morate prijaviti na www.aipsawards.com a nakon što izradite vlastiti profil, možete kliknuti na “dodaj slanje”, odabrati kategoriju i potkategorite, prenijeti svoj rad (veze ili datoteke), dodati naziv medija, dokaz o objavljivanju, a zatim poslati.

39) Mogu li poslati dva djela na istoj stranici za slanje?
Ne, ne. Trebao bi to učiniti odvojeno. Imajte na umu da morate ponoviti postupak za druge podneske. Ne prihvaćamo dva podneska u jednom obliku (tj. dva članka unutar iste stranice).

40) Ja sam freelancer za agenciju, ali rad je objavljen u drugoj medijskoj kući. Što odabrati prilikom ispunjavanja obrasca?
Ako je vaš dokaz o objavljivanju medijska kuća u kojoj je objavljena, trebali biste ispuniti ime medijske kuće. Ako je vaš dokaz o objavljivanju agencija za koju radite, ispunite naziv agencije. Ako želite da se pored vašeg imena pojave oba imena, navedite u opisu. Što više informacija dobijemo, to možemo biti točniji prilikom objavljivanja naših popisa, ponekad sadrže više od 1.000 imena, nacionalnosti i medijskih kuća. Imajte na umu da vaš vlastiti profil ima i polje “Tvrtka”, koje se primjenjuje samo na zaposlenike medijskih kuća, a ne na freelancere.

41) Ja sam s jednog kontinenta, ali moj rad je objavljen na drugom kontinentu. Koji ću kontinent predstavljati na kontinentalnoj ljestvici?
Kontinentalna ljestvica temelji se na nacionalnosti novinara, a ne u zemljama u kojima se nalaze mediji. Stoga ćete uvijek predstavljati svoj kontinent, na temelju informacija koje ste nam dali.

42) Koja je prednost podnošenja sada?
Što prije pošaljete, lakše nam je pregledati vaš rad i poslati ga profesionalnom prevoditelju, ako je na stranom jeziku različitom od engleskog. Možete dodati vlastiti prijevod na engleski, ako vam je draži, ali nemate pravo na to. Zapamtite da još uvijek možete uređivati i unositi izmjene u svoj podnesak, na temelju naših prijedloga, ali samo do roka. Dakle, što se ranije predate, to bolje.

43) Što znači prva objava ili emitiranje?
To je prvi datum na kojem je objavljen / objavljen video, audio, članak ili fotografija. U kategorijama fotografije, to je datum u kojem je objavljen u vašoj agenciji (ako je primjenjivo) ili medijskoj kući, ali i uzimajući u obzir datum događaja, koji mora biti u valjanom prozoru za sudjelovanje. Privatne projekcije za video proizvode ne smatraju se službeno objavljenima. Ako imate bilo kakvih nedoumica, pišite nam, rado ćemo pregledati vaš osobni slučaj.

44) Mogu li podnijeti isti članak / video / fotografiju za kategoriju Mladi novinari iu jednoj od viših
kategorija?

Da, možete.

45) Može li se jedan od mojih radova podnesenih za više kategorije premjestiti u kategoriju Mladi
novinari?

Ako vaš podnesak ne prođe u sljedeći krug, nakon druge/treće faze glasovanja, Ocjenjivački sud može predložiti da se on premjesti u kategoriju Mladih novinara, moguće samo ako niste sudjelovali u kategoriji Mladi novinari s drugačijim podneskom. Bit ćete obaviješteni ako se to dogodi.

46) Što je AIPS e-College i kako je povezan s nagradama?
Rođen čim je najavljena pandemija, e-College, također dio kulturnog projekta AIPS-a, bio je prvi program učenja na daljinu s vrhunskim gostima iz cijelog svijeta i AIPS Sport Media Winners i Nominees koji su komunicirali, pričali svoje priče i raspravljali o kvaliteti sportskih medija te raspravljali o aktualnim izazovima u našoj struci. E-College 2021 dodao je kontinentalne sesije na četiri različita jezika. Drago nam je vidjeti mnoge polaznike, većinom mlađe od 30 godina, koji sada sudjeluju u našim nagradama.

47) Hoće li moj rad biti ponovno objavljen u AIPS medijima?
Neke od radova možemo ponovno objaviti od nominiranih za postolje, vodenim žigom ako se radi o fotografijama ili preusmjeriti na izvornu vezu samo u promotivne svrhe. AIPS ni pod kojim uvjetima neće upotrebljavati primljeni materijal niti će ga preraspodijeliti trećim stranama.

48) Ako me izaberu za Top 3 kandidata, hoću li morati putovati na završnu ceremoniju?
Izvorno ste morali potvrditi da ćete moći putovati, sa svim troškovima koje pokriva AIPS, kako biste bili prisutni na ceremoniji. Pandemija je to promijenila u posljednjem izdanju. Pratimo situaciju iz mjeseca u mjesec, a odluku ćemo objaviti početkom 2022. godine.

49) Hoće li vam ova nagrada promijeniti karijeru?
Da! Smatrali smo da ne postoji globalna nagrada za naglašavanje izvrsnosti sportskih medija. Prestiž koji nudi AIPS Sport Media Awards, otvoren svim profesionalcima i svim jezicima, nudi zaista pogled na najbolje pripovjedače diljem svijeta. Također predstavlja inspiraciju mladim novinarima i, definitivno, poticaj za životopis.

50) Jeste li se već registrirali i predali?
Nadamo se da jeste!

Izvor: AIPS Media