MIX VIJESTI IZ HOO

Okrugli stol HOO-a i partnera o karijeri nakon karijere sportaša

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin okrugli stol s temom „Perspektive i mogućnosti za razvoj dvojne karijere sportaša koji su završili sportsku karijeru“. Kako bi se pridonijelo razvoju „karijere nakon karijere“ naših sportaša, HOO je okupio na jednom mjestu predstavnike čak triju ministarstava, nekoliko obrazovnih institucija aktivnih u radu sa sportašima, te sportske dužnosnike.

Nakon pozdravne riječi dopredsjednice HOO-a Morane Paliković Gruden, neke odgovore na pitanja o dvojnoj karijeri sportaša ponudili su: državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, načelnica sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Upravi za sport Ministarstva turizma i sporta Martina Jeričević, načelnica sektora za tržište rada u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Irena Bačelić, glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba Tomislav Stojak, kao i prve dame partnerskih obrazovnih ustanova – dekanica riječke Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić i ravnateljica Sportskog učilišta PESG iz Zagreba Sanda Gale. Iz Njemačke se videolinkom javio ravnatelj Športske gimnazije Zagreb Stipe Perišić. Naravno, skup o dvojnoj karijeri bio je nezamisliv bez sportaš(ic)a, a ovom prigodom na okruglom stolu je sudjelovala proslavljena olimpijka Snježana Pejčić, odnedavno voditeljica HOO-ova Karijernog centra sportaša.

Sažetak izlaganja mogao bi se svesti na zaključke da svakom sportašu treba već od malih nogu usađivati svijest o potrebi dvojne karijere, jer kako je istaknuo Siniša Krajač -„velika je vjerojatnost da će nakon sportske karijere u najboljim godinama dospjeti na tržište rada“, ali i da im se prethodno kroz obrazovni sustav omogući stjecanje diplome/stručnosti za „drugu karijeru“. U svrhu sprječavanja dvojbe sportaša: škola ili sport, a koja se mnogima pojavljuje već po izlasku iz osnovne škole, među idejama koje bi mogle pomoći u rješavanju tih problema spomenute su online nastava za sportaše, vaučeri za njihovo obrazovanje, sportski kampusi … U tu svrhu trebale bi svrsishodno poslužiti i privatne obrazovne ustanove kao dio cjelovitog obrazovnog sustava. Voditeljica HOO-ova Karijernog centra Snježana Pejčić kazala je da će većina sportaša dati sve od sebe da tijekom karijere završi i neko obrazovanje te da im se – u zahtjevnosti sportskih obveza – stvarno treba omogućiti da to i postignu.

Sadržajnih 90 minuta okruglog stola pratilo je sedamdesetak nazočnih, među kojima su bili i predstavnici nacionalnih sportskih saveza. Čelnik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik, koji je i osobno prošao dvojaki put – vrhunskog sportaša i uspješnog studenta, sugerirao je da se u cijelom tom procesu nikako ne smiju zaobići ni treneri.

Cilj okruglog stola, koji je moderirao glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec, bio je potaknuti dijalog i promicati mogućnosti razvoja dvojne karijere i zapošljavanja sportaša, u čemu je HOO već učinio i značajan praktični iskorak osnivanjem Karijernog centra sportaša. A sada je s ovim okruglim stolom i najavom skorašnje konferencije na istu temu – napravljen dodatni hvalevrijedan iskorak.

HOO/Vinko Knežević