MIX VIJESTI IZ HOO

Odlučna podrška Europskih olimpijskih odbora ukrajinskoj olimpijskoj zajednici

Na izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora (IO) u petak, na kojoj je u svojstvu člana IO-a sudjelovao i čelnik HOO-a Zlatko Mateša, Europski olimpijski odbori (EOO) ponovili su odlučnu potporu stajalištu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), kojim se osuđuje kršenje olimpijskog primirja. EOO snažno podržava poziv predsjednika Thomasa Bacha na mir i izražava punu potporu olimpijskoj zajednici u Ukrajini.

Kao što su već proklamirali nacionalni olimpijski odbori baltičkih država, EOO poziva sve svoje članice na solidarnost s ukrajinskom olimpijskom zajednicom. I brojni NOO-i iz susjednih zemalja već su izrazili prijateljstvo i obećali punu pomoć Ukrajini, a EOO im toplo zahvaljuje na tom vrijednom znaku solidarnosti i dobrote. U partnerstvu s MOO-om, EOO će nastaviti pratiti vrlo zabrinjavajuću situaciju u Ukrajini i spreman je na suradnju i pružanje humanitarne pomoći gdje god je to moguće.

Iz najnovijeg priopćenja IO-a MOO-a važno je istaknuti poziv svim međunarodnim sportskim federacijama da premjeste ili otkažu svoje sportske događaje koji su ovih dana planirani u Rusiji ili Bjelorusiji, a sam MOO nema planirane događaje u tim državama. Osim toga, IO MOO-a poziva da se na međunarodnim sportskim događajima koji već nisu dio sankcija Svjetske antidopinške agencije (WADA) za Rusiju, ne ističe ruska ili bjeloruska nacionalna zastava i ne svira ruska ili bjeloruska himna. Istodobno, IO MOO-a izražava punu potporu Međunarodnom paraolimpijskom odboru (MPO) za nadolazeće Zimske paraolimpijske igre u Pekingu.

IO MOO-a izražava svoju duboku zabrinutost za sigurnost članova olimpijske zajednice u Ukrajini i izražava joj punu solidarnost. Posebna radna skupina MOO-a u kontaktu je s ukrajinskom olimpijskom zajednicom radi koordinacije humanitarne pomoći gdje god je to moguće.

Izvor: EOO/MOO/HOO