MIX VIJESTI IZ HOO

Naše košarkaške kadetkinje (U-16) osvojile brončano odličje na EP-u u Portu

Na Europskom U-16 košarkaškom prvenstvu u Portu (Portugal) hrvatske su se kadetkinje okitile brončanom medaljom, nakon što su u utakmici za treće mjesto svladale domaću reprezentaciju sa 72-58.

Izabranice Tatjane Jacović odlično su ušle u utakmicu te su kapitalnu prednost stekle već u prvoj četvrtini – s pomalo nevjerojatnim 31 poenom. U nastavku su uspjele održavati dvoznamenkastu prednost i mirno privesti kraju dvoboj koji je Hrvatskoj donio mlađeuzrastno žensko košarkaško odličje nakon punih 12 godina.

Prvo ime u našem sastavu bila je Lena Bilić s ubačena 22 koša, uz devet skokova, Gina Nikola Pirjak i Zara Valčić pridodale su po 11 poena, Ella Majstorović je ubilježila deset koševa i osam skokova.

Hrvatske košarkašice su u grupnoj fazi osvojile drugo mjesto u skupini, pobijedivši vršnjakinje iz Finske (57-50) i Italije (64-52), a izgubivši od Mađarica (53-61). U osmini finala svladale su reprezentaciju Slovenije sa 68-66, a pobjednički koš je sedam sekundi prije kraja postigla Lena Bilić. U dramatičnom četvrtfinalnom ogledu protiv Belgije ostvarile su pobjedu, iako su Belgijke na ulasku u posljednju četvrtinu imale prednost od čak 15 koševa (34-49). Za veliki preokret naše su kadetkinje u posljednjih deset minuta postigle 26, a primile samo devet koševa te se sa završnih 60-58 plasirale u borbu za odličja. U polufinalu su pokleknule protiv favoriziranih Španjolki (54-75).

Osvojenom medaljom na EP-u hrvatske košarkaške kadetkinje istaknule su i kandidaturu za HOO-ovu Nagradu Dražen Petrović 2022. u ženskoj ekipnoj konkurenciji, na tragu prethodnica iz U-16 reprezentacije koje su taj prestižni trofej osvojile 2010. godine.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita ženskoj kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji na osvojenom brončanom odličju na Europskom U-16 prvenstvu u Portu!

U OSIJEKU I RIJECI PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O SPORTU

Novi zakon o sportu zamišljen je kao dugotrajno rješenje problema u provedbi sadašnjeg zakona, poput financiranja sporta, statusnih problema sportaša i trenera te ulaganja u sportsku infrastrukturu, istaknuto je u Osijeku i Rijeci na predstavljanju novog zakonskog prijedloga.

Predstavljanjem u Osijeku završen je postupak javnoga savjetovanja, a prijedlog zakona bit će službeno objavljen u ponedjeljak, nakon čega bi trebao biti poslan u saborsku proceduru.

Državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak rekao je kako će novi zakon omogućiti cjelovitu primjenu Nacionalnog programa sporta 2019. – 2026. godine jer do sada gotovo pola mjera iz toga programa nije bilo provedivo. Istaknuo je kako se novim zakonom predlaže uvođenje nacionalne stipendije za sportaše od I. do III. kategorije, jer danas neke jedinice lokalne samouprave, ovisno o financijskom stanju, imaju veće ili manje stipendije, a neke ih uopće nemaju.

  • Sada uvodimo tri kategorije nacionalnih sportskih stipendija, koje će se sportašima uplaćivati izravno iz državnog proračuna. Tako ćemo pomoći sportašima, ali ćemo i lokalnim sportskim zajednicama omogućiti da sredstva, koja su do sada bila predviđena za tu svrhu, preusmjere u druge aktivnosti – pojasnio je Družak.

Dodao je kako se novim zakonom predlaže se da se za sportaše prve kategorije, čiji je godišnji prihod do 24. tisuće eura, iz državnog proračuna osigura plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

  • U novom zakonu predlažemo da se jedan dio sredstava temeljnih prihoda i ostvarene dobiti od igara na sreću preusmjeri za rad lokalnih sportskih zajednica, što bi preko županijskih sportskih saveza bilo plasirano za sport na lokalnoj razini. To će bit strogo namjenska sredstva, uz ostalo, za sport djece i mladih, stručni rad sa sportašima do 18 godina te nabavku opreme – istaknuo je Družak.

Vjeruje kako će prijedlog zakona u Hrvatskom saboru biti usvojen do kraja ove godine, kako bi od 1. siječnja iduće godine mogao stupiti na snagu.

Foto: Direktno.hr

PREMINUO TOMISLAV ŠEPEC, LEGENDA HRVATSKOG STRELJAŠTVA I JEDAN OD UTEMELJITELJA HOO-a

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je umirovljeni glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza Tomislav Šepec, zaljubljenik u sport, osobito u streljaštvo, predani streljački djelatnik i jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. godine.

Od 1. srpnja 1993. do mirovine, 2011. godine, vršio je dužost glavnog tajnika Hrvatskog streljačkog saveza, a u tom razdoblju su hrvatski strijelci osvojili više od 140 medalja na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima te Mediteranskim igrama. U svom 54-godišnjem sportskom djelovanju Tomislav Šepec obnašao je niz sportskih dužnosti i bio član iznimno važnih odbora i tijela koja su radila na razvoju i boljitku sporta.

Aktivno je sudjelovao u osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. godine, bio je član Odbora za olimpijski program, član Komisije za razvoj športa i Odbora za kategorizaciju sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora te član Komisije za međunarodne veze Hrvatskog olimpijskog odbora.

Bio je član Izvršnog odbora Zagrebačkog sportskog saveza, dopredsjednik ove uvažene gradske sportske zajednice, a od 2004. do 2012. godine i predsjednik Zagrebačkog sportskog saveza.

Kao član Izvršnog odbora Hrvatskog streljačkog saveza aktivno je sudjelovao u učlanjenju Hrvatskog streljačkog saveza u Europsku streljačku konfederaciju i Međunarodnu streljačku sportsku federaciju. Bio je član Komiteta za pušku Europske streljačke konfederacije i Međunarodne streljačke sportske federacije i član predsjedništva Europske streljačke konfederacije. Dužnost dopredsjednika Europske streljačke konfederacije vršio je od 2001. do 2009. godine, a predsjednik Odbora za pušku Međunarodne streljačke federacije i član Administrativnog odbora svjetske udruge bio je do 2018. godine.

Tomislav Šepec dobitnik je niza nagrada, među kojima se ističu godišnja Državna nagrada za sport “Franjo Bučar”, Trofej Hrvatskog streljačkog saveza i Nagrada za životno djelo Zagrebačkog športskog saveza.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su sućut obitelji i prijateljima preminulog Tomislava Šepeca:

Poštovana obitelji Šepec, dragi sportski prijatelji,
s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Tomislava koji će ostati trajno upisan kao vrijedni sportski dužnosnik i jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime cijele hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!

U KRIŽEVCIMA ISPRAĆEN ZASLUŽNI SPORTSKI DJELATNIK MLADEN KLASIĆ, DOBITNIK HOO-ove NAGRADE MILAN NERALIĆ 2020.

Na Gradskom groblju u Križevcima u petak (26. kolovoza) održan je posljednji ispraćaj Mladena Klasića, zaslužnog člana i dugogodišnjeg dopredsjednika Hrvatske odvjetničke komore, ali i velikog zaslužnika križevačke i hrvatske sportske zajednice.

Rođen je 3. rujna 1954. godine u Križevcima, gdje je pohađao osnovnu i glazbenu školu te gimnaziju, a studij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je 1979. godine. U Imenik odvjetnika upisan je 1991. sa sjedištem ureda u Križevcima. Član je Upravnog zbora odvjetnika Koprivničko-križevačke županije od 2000. godine, a od 2006. do 2021. predsjedavao je Zborom i Upravnim odborom Zbora. Kao član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore (HOK) isticao se konstruktivnošću pri rješavanju konkretnih situacija te je u četiri uzastopna mandata obnašao dužnost njezina dopredsjednika. U Hrvatskoj odvjetničkoj komori obnašao je i brojne druge funkcije – bio je član raznih komisija, uredništva časopisa Odvjetnik, član delegacije pri Europskom arbitražnom sudu u Strasbourgu, član brojnih radnih grupa, Vijeća za medije i dr. Između ostalog, bio je i član radnih grupa Ministarstva pravosuđa i uprave prilikom donošenja pojedinih zakona. Kao član Povjerenstva za pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa posebno se trudio promovirati besplatnu pravnu pomoć, smatrajući da je pružanje besplatne pravne pomoći put ka ostvarenju vladavine prava za sve, bez obzira na društveni, socijalni ili financijski status. Vrsni poznavatelj rada državne uprave bio je od neizmjerne pomoći Hrvatskoj odvjetničkoj komori u izradi prijedloga za poboljšanje položaja odvjetnika i odvjetništva.

Mladen Klasić bio je i poznati sportski djelatnik. Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je 2020. godine Nagradu Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta u lokalnoj sredini, a koja se fizičkim osobama dodjeljuje kao nagrada za životno djelo u djelatnosti sporta na lokalnoj razini. Bio je aktivan sportski radnik od 1982. godine u tadašnjem općinskom Savezu za fizičku kulturu Križevci i njegov predsjednik do 1990. godine.

U križevačkom atletskom klubu bio je predsjednik od 1985. do 2022. godine, a na čelu Sportskog saveza općine od 1990. do 1996. godine. Od 1996. godine osnivač je i predsjednik Zajednice športskih udruga grada do 2000. godine te član Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Križevaca. Posebno je bio vezan uz kraljicu sportova u Križevcima koja je iznjedrila, između ostalog, dva olimpijca, peterostrukog olimpijca Branka Zorka i osvajača prve atletske kolajne za samostalnu Republiku Hrvatsku na dvoranskom EP-u 1992. godine u Genovi u utrci na 1500 metara te Ninu Habuna, člana hrvatske štafete 4×400 metara na Olimpijskim igrama u Sydneyju. Bio je iznimno aktivan u Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom motociklističkom savezu, posebno u AMK Križevci.

Mladen Klasić preminuo je 23. kolovoza, nakon kratke i teške bolesti u 68. godini života.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog sportskog zaslužnika Mladena Klasića!

HOO/Vinko Knežević