INTERVJU MIX

NAGRAĐENA NOVINARKA, Eva Zadro: ‘Sportaš jednako disciplina! Oduvijek sam se tome divila’

Udruga HURiN broji više od 120 hrvatskih radio postaja te svake godine najboljim radijskim novinarima dodjeljuje tri nagrade – Brončani mikrofon, Srebrni mikrofon i Zlatni mikrofon. Najprestižnija od ove tri nagrade, Zlatni mikrofon, dodjeljuje se za cjeloviti jednogodišnji novinarski rad, a u pravilu se posebno veže za jednu emisiju.

U Svetom Martinu na Muri nedavno su dodijeljene ovogodišnje nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN) kojim je nagrađen jednogodišnji rad i trud radijskih djelatnika u više kategorija. Ovogodišnja dobitnica Zlatnog mikrofona je Karlovčanka Eva Zadro, glavna urednica s karlovačkog Trend radija. Njezin rad, odnosno emisiju Gost dana, najboljom je ocijenio stručni ocjenjivački sud u sastavu Diana Koller, Vanja Margetić i dr. sc. Zdravko Kedžo.

Kolegica Zadro se radijskim novinarstvom počela bavit još kao gimnazijalka sa 16 godina. Radijskom se poslu prvo učila na radiju Velika Gorica (RVG). Sportskim rječnikom rečeno – u prijelaznom roku „zaigrala je za momčad“ Radija 047 u Karlovcu. Nakon gimnazije, kad je upisala studij novinarstva u Zagrebu novinarski zanat nastavila je učiti na zagrebačkoj radijskoj postaji – Totalni FM. Karlovačke zelene rijeke i parkovi bili su jači od zagrebačkog smoga pa se 2013. vratila u grad na 8 obala i zapošljava se na Trend radiju gdje i danas radi kao urednica programa i voditeljica emisije Gost dana koju vodi gotovo pet godina.

Zašto smo baš Evu Zadro ugostili u KAŠ-evom intervjuu tjedna iako nije isključivo sportska novinarka. Vrlo jednostavno i opravdano zašto – za promociju sporta na Trend radiju u svojoj emisiji Eva Zadro u 268 emisija godišnje koliko ih odradi, barem su 30 posto njeni gosti sportaši.

Kao što i nalaže bonton razgovor smo počeli čestitkama na nagradi. Što za tebe znači to priznanje?
– Hvala ti na čestitci. Naravno da znači puno. Iskreno, nisam je očekivala pa moram priznati da još uvijek ne znam što se dogodilo – kaže Eva.

Ova nagrada bi ti mogla pomoći za angažman u nekom od nacionalnih medija?
– Ne razmišljam o tome. Zasad sam na Trend radiju i tu mi je dobro, radim ono što volim. Dakle, ne razmišljam o odlasku u neki nacionalni medij.

Za sugovornike si imala razne goste, međi njima i brojne sportaše. Kakav su na tebe ostavili dojam?
– Odgovorit ću ti kratko, onako radijski; sportaš jednako disciplina! Oduvijek sam se tome divila.

Koji te se karlovački sportaš posebno dojmio?
– Ne bi bilo u redu da nekoga izdvajam. Svatko ostavi dojam ako postaviš dobro pitanje. Svi ti ljudi moji su dobrodošli gosti u studio Trend radija. Konačno, danas-sutra opet će oni jednoga dana biti moji gosti, zar ne. Zato im se ovom prigodom zahvaljujem na suradnji.

Ugostila si sportaše i s nacionalne razine. Možeš se nekoga prisjetiti?
– Naravno, boksač Stjepan Božić. Upoznala sam ga na jednom događaju i odmah pitala za intervju. Pristao je, došao i poklonio mi rukavice na koje se potpisao. Ipak, radi se o sportašu iza kojeg je 28 pobjeda od čega čak 19 knockoutom.

Znamo kakvi su sportaši na sportskim borilištima, a kakvi su kao sugovornici u studiju kad razgovaraju u Zlatni mikrofon?
– Kako tko, nisu svi isti pred mikrofonom, to nije njihov teren. Uglavnom dobivam kratke i jasne rečenice, što je u mom slučaju problem. Imam zadanu minutažu, a emisija nije o meni već o gostu. Bilo je paničnih situacija, ali sve su dobro završile.

Koliko si iz razgovora sa sportašima upoznala sport?
– Ono što se podrazumijeva iz opće kulture sam znala. Uglavnom se radi o velikim uspjesima pa ne mogu reći da sam naučila nešto o samome sportu. Možda više imena nekih karlovačkih sportskih ikona, nekih važnih datuma i tome slično.

Koji sport preferiraš?
– Košarku.

Zašto baš košarku?
– Neka to ostane među nama, nije za širu javnost ha, ha …

Navijaš li za neki klub?
– Za potrebe ovog razgovora odgovor je ne. Želim sve sportove u svojoj emisiji.

I novinare si ugošćavala u svojoj emisiji. Kakvi su oni kao sugovornici?
– Uglavnom dobri, korektni. Možda bih izdvojila g. Juru Ozmeca. Odličan je poznavalac sporta, autoritet, predsjednik je ceha sportskih novinara Hrvatske i glavni tajnik svjetske novinarske udruge. Boljeg si gosta ne možeš poželjeti. Volim čuti kritiku i volim taj novinarski adrenalin kad je preko puta mene netko s toliko iskustva. Dva puta smo radili emisiju i toplo se nadam da će ih biti još.

Podsjetimo na kraju ovog blic razgovora da je sportski novinar s Hrvatskog radija Karlovac Branko Obradović 2018. godine od iste udruge dobio nagradu za životno djelo. Iste te godine Zlatni mikrofon odnosi Ogulinac Dubravko Dragičević s Radio Ogulina za emisiju Dobri ljudi. Dragičeviću je to bio treći Zlatni mikrofon, prije toga dobitnik je bio još 2010. i 2015. godine.

ŠTO JE HURiN?

Hrvatska udruga radija i novina (HURiN) utemeljena u svibnju 2002. godine, pravni je slijednik Udruge hrvatskih lokalnih glasila (HLG), utemeljene 1991. godine. Jednako kao što je i ova bila pravni slijednik Udruženja lokalnih sredstava informiranja SR Hrvatske (ULSI) osnovanog 1976. godine… I tako sve do davne 1964. godine kad je 24. travnja upisana u registar kao Udruženje listova komuna i radnih kolektiva, što se danas službeno smatra danom osnivanja HURiN-a. Međutim podatak da je udruga osnovana u proljeće 1964. godine je neosporan, jer to potvrđuje više posrednih izvora i svjedoka tih zbivanja.

Kronološki gledano listovi su stariji od radijskih postaja, jer je početkom 60-ih godine, uz 20-ak lokalnih listova u Hrvatskoj bilo upola manje radijskih postaja, a i one su gotovo sve bile u sastavu narodnih sveučilišta i nisu imale nikakve veze s lokalnim novinama. Usput: 1945. godine osnovane su radijske postaje u Varaždinu i Petrinji, dvije godine kasnije u Slavonskom Brodu, zatim 1957. u Vinkovcima i Vukovaru, 1961. u Đakovu, 1962. osnovana je radijska postaja u Karlovcu, a slijedeće, 1963. godine u Valpovu i Zaboku.

Razgovarao: Marijan Bakić Foto: Trend mediji