MIX VIJESTI IZ HOO

NAGRADA “MILKA BABOVIĆ”: Antonija Dujmović prva laureatkinja HOO i HZSN

Uručenjem simbolične skulpture, Antoniji Dujmović sa Sportske televizije, kompletirana Nagrada „Milka Babović“ kao prvoj dobitnici. Autor skulpture je Samuel Matijević, apsolvent kiparstva s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Tri dana uoči 95. obljetnice rođenja legendarne sportašice, novinarke i društvene djelatnice Milke Babović u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je svečanost na kojoj je premijerno uručena nagrada za promicanje hrvatskog ženskog sporta, a koja nosi njezino ime.

Priznanje je to koje je inicirao HOO, u suradnji s Hrvatskim zborom sportskih novinara (HZSN) i Akademijom likovnih umjetnosti (ALU), iz čijeg je kreativnog okrilja proizašla skulpture za Nagradu „Milka Babović“.

Laureatkinji Antoniji Dujmović sa Sportske televizije to je bio drugi čin uručenja iste nagrade jer je plaketu dobila u veljači ove godine na godišnjem Saboru Hrvatskog zbora sportskih novinara.


U međuvremenu je izrađena i skulptura koja će se ubuduće dodjeljivati kao glavni dio nagrade. Autor skulpture, apsolvent kiparstva s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Samuel Matijević, pojasnio je da položene slušalice, s mikrofonom u produžetku, simboliziraju iznimnu karijeru Milke Babović kao televizijske novinarke. Dodao je da su masivnost i težina skulpture (od nekoliko kilograma) također ciljano ostvareni kako bi se dočarala njezina sportska, novinarska i ljudska veličina. U autorovoj pratnji bio je i njegov mentor pri izradi skulpture, prof. Neven Bilić, koji je izrekao pohvalne riječi i za skulpturu i za njezina autora.


Čestitajući dobitnici Nagrade, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je sinergiju triju udruga i institucija pri realizaciji skulpture – HOO-a, HZSN-a i Akademije, kao primjer kako sport u društvenoj zajednici na sjajan način izlazi iz svojih okvira. Glavna inicijatorica Nagrade „Milka Babović“, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, govorila je o njezinoj izuzetnoj sportskoj i novinarskoj karijeri, istaknuvši da je utemeljila prvu sportsku redakciju na Televiziji Zagreb, odgojila brojne buduće sportske novinare, a u svojoj svestranosti proslavila i jedan tzv. mali sport – umjetničko klizanje.  

Predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), glavni tajnik Marijan Bakić, pročitao je obrazloženje po kojem je Antonija Dujmović postala prva dobitnica Nagrade „Milka Babović“, isti onaj tekst koji se mogao čuti i prilikom uručenja plakete na Saboru HZSN-a u veljači ove godine:

OBRAZLOŽENJE ZA DOBITNICU PRVE NAGRADE „MILKA BABOVIĆ“:
Antonija Dujmović, emisija Ženska strana sporta (SPTV)

Tijekom 2022. godine Antonija Dujmović je u studiju Sportske televizije odradila 21 emisiju o ženama u sportu i kroz njih ugostila doista zanimljive gošće. Emisija Ženska strana sporta traje već treću sezonu, a Antonija je u njoj znala ugostiti i muške sugovornike. Svi su oni o sportu govorili neopterećeno, davali savjete kroz vlastite primjere ili se bavili univerzalnim temama važnima za sport, od treninga i prehrane, do fair playa i slobodnog vremena. Urednica Dujmović nikada, ni u jednoj  emisiji, nije inzistirala na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili ih potiče na razgovor o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport.

Zahvaljujući Antoniji Dujmović, emisija Ženska strana sporta na Sportskoj televiziji nastoji i uspijeva promijeniti uvriježenu praksu da ženama sportašicama, hrvatski pa i svjetski mediji daju manje prostora nego muškarcima.

Zagreb, 06.04.2019., Hotel Westin,
svečanost 70 godina HZSN

Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden uručila je potom skulpturu dobitnici Nagrade Antoniji Dujmović. Nakon što joj je Nagrada „Milka Babović“ napokon kompletirana, prva dobitnica je izrekla dojmove, naglašavajući da joj je vodilja u novinarskom djelovanju „poznata činjenica da hrvatske sportašice donose 50 posto medalja s velikih sportskih natjecanja, što se ne može zaključiti prema sportskim minutama koje su im posvećene u medijima“. Najavila je da će joj nesrazmjer medijske zastupljenosti sportašica u odnosu na zastupljenost sportaša biti motivacija i u budućem radu. 

Nagrada „Milka Babović“ postat će godišnje priznanje za medijsku promociju ženskog sporta, a dodjeljivat će se u obliku plakete i danas predstavljene skulpture početkom svake godine, i to tijekom svečanog dijela godišnjeg Sabora nacionalne udruge sportskih novinara.

HOO/Vinko Knežević Foto: FaH/ Damir Senčar