MIX VIJESTI IZ HOO

Na Europske igre u Poljsku s oko 130 sportaš(ic)a u 18 sportova, nekadašnji trener rukometaša Karlovca Boris Dvoršek u reprezentaciji umjesto Ivana Balića

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je 49. redovnu sjednicu Vijeća, a uvod u nju bila je prezentacija prijedloga Kampanje HOO-a za popularizaciju nastupa hrvatskih olimpijaca na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Prezentirali su je njezini kreatori, članovi HOO-ove Komisije za marketing Boris Malešević i Drenislav Žekić.

Olimpijski program HOO-a informirao je članove Vijeća o procjeni broja sportaša i članova delegacije na ovogodišnjim višesportskim priredbama. Za Europske igre u Poljskoj trenutačno je kvalificirano 20 sportaš(ic)a iz četiri sporta, a procjena je da će ih biti oko 130 iz 18 sportova, pa bi ukupno izaslanstvo moglo brojati oko 200 osoba. Poznato je da će gotovo svi olimpijski sportovi na EI-ju 2023. biti ujedno i kvalifikacije za OI u Parizu pa je tu i prilika da se osigura što veći broj olimpijskih normi. Na ljetnom EYOF-u u Mariboru očekuje se oko 70 sportaša ili ukupno oko 100 članova izaslanstva. Za Mediteranske igre na pijesku u Heraklionu i Svjetske igre na pijesku na Baliju sudionici i brojke se još definiraju, ali izvjesno je da ćemo imati predstavnike u rukometu na pijesku.

Na sjednici su prihvaćene izmjene i dopune kriterija kategorizacije sportaša, te izmjene pravila za HOO-ov razvojni program III, kao i za program sufinanciranja rada trenera. U izmjenama i dopunama korisnika razvojnih programa, jedriličar Vito Fili (klasa ILCA 4) uvršten je u razvojni program I s 1. siječnja 2023. godine, a od istog nadnevka novi korisnici razvojnog programa III su Sara Pešut i Roko Doždor iz kickboxinga te Toni Čujić Klenovar iz wushua. Nekoliko je statusnih promjena i u programu za trenere od 1. ožujka ove godine, pa tako na prijedlog Hrvatskog odbojkaškog saveza, Tomislav Ćošković prelazi iz kategorije trenera za razvoj pojedinog sporta u kategoriju trenera mlađih dobnih uzrasta, a Tomislav Karaula – iz kategorije trenera mlađih dobnih uzrasta u kategoriju trenera za razvoj pojedinog sporta. Na prijedlog Hrvatskog rukometnog saveza, pomoćnik izbornika muške reprezentacije Boris Dvoršek uvrštava se na listu trenera u kategoriju trenera ekipnog olimpijskog sporta umjesto Ivana Balića. Na prijedlog Hrvatskog streličarskog saveza, u kategoriju trenera mlađih dobnih uzrasta uvršten je Damir Kolarek (sa 75% korištenja sredstava).

Na listi olimpijskih kandidata za Igre XXXIII. olimpijade Pariz 2024. godine jedna je promjena – slijedom dopisa Hrvatskog košarkaškog saveza o nemogućnosti ostvarenja olimpijske norme, s 28. veljače 2023. godine ukinut je status ekipnog olimpijskog sporta ženskoj košarkaškoj reprezentaciji. Članovi Vijeća upoznati su i s HOO-ovim EU projektima, dovršenim u 2022. godini, te s prijavama za nove EU projekte u 2023. godine, a prihvaćen je i prijedlog radne skupine o korisnicima Posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini u ovoj godini. Pokroviteljstvo HOO-a dobio je atletski supermaraton Zagreb – Čazma ,,Od Kaptola do Kaptola“ koji se održava 26. ožujka ove godine.

HOO/Vinko Knežević Foto: HOO/Udruga trenera