MIX VIJESTI IZ HOO

Na 65. skupštini HOO-a pohvale hrvatskoj Vladi za dodatno izdvajanje za sport

Dvije su točke dnevnog reda obilježile 65. redovnu sjednicu Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održane u u zagrebačkom hotelu Sheraton – dopuna Financijskog plana HOO-a s razradom po nacionalnim sportskim savezima i usklađivanje odnosa sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA).

Nakon što je Vijeće HOO-a na 39. sjednici potkraj kolovoza jednoglasno podržalo odluku hrvatske Vlade o izdvajanju za sport dodatnih 58 milijuna kuna, posebno za kolektivne sportove koji su nam „u padu“, i članovi Skupštine HOO-a pozdravili su gestu vodećeg tijela hrvatske države, uz izravnu zahvalu predsjednika HOO-a Zlatka Mateše premijeru Andreju Plenkoviću, posebice zbog najave da će spomenuti dodatak ostati na snazi i pri izdvajanju za sport u 2023. godini. Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač pojasnio je kako, na temelju toga, i uvećano proračunsko izdvajanje za nacionalne sportske saveze sada iznosi 137,6 milijuna kuna te da će se dodatna sredstva moći trošiti sukladno kriterijima za raspodjelu i trošenje. Pojasnio je i da je za kolektivne sportove izdvojeno do 10 milijuna kuna po Savezu, a za pojedinačne – do milijun kuna, te da se pritom gledala i uspješnost pojedinih Saveza na olimpijskim igrama.

Puno složenija situacija je na antidopinškom planu. Naime, kako Hrvatska već desetak godina nema zasebnu Antidopinšku agenciju nego je ona u sastavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a pritom se i ne ispunjavaju uvjeti o razdvojenosti prvostupanjskog i drugostupanjskog Žalbenog tijela, Hrvatskoj je zaprijetio status države koja ne surađuje s WADA-om ili države neodgovorne spram dopinga. Tajnica HOO-ova Centra za prava u sportu Petra Pocrnić Perica pojasnila je da se sve to može izbjeći izmjenom Statuta HOO-a i prihvaćanjem HOO-ove ingerencije za drugostupanjsko Žalbeno vijeće. Na temelju toga, jednoglasno su prihvaćene izmjene Statuta HOO-a, Pravilnik o postupku pred Žalbenim vijećem za antidoping HOO-a i lista članova Žalbenog vijeća za antidoping HOO-a, što znači da će HOO u sklopu Centra za prava u sportu oformiti nezavisno tijelo za drugostupanjsku arbitražu.

Na sjednici skupštine HOO-a prihvaćena je i informacija o novom Zakonu o sportu koji kreće u saborsku proceduru, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnju iduće godine.

HOO/Vinko Knežević