MIX VIJESTI IZ HOO

MOO odobrio uvrštenje pet “povratničkih” i novih sportova u olimpijski program Igara 2028. u Los Angelesu

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je na svom 141. zasjedanju u Mumbaiju (bivši Bombaj/Indija) odlučio uvrstiti pet sportova u program ljetnih Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine. Zeleno svjetlo dobili su kriket i ‘flag football’ te lacrosse, squash i baseball-softball.

Svaki grad domaćin, prema pravilima MOO-a, može zatražiti uključivanje nekoliko sportova za svoje izdanje Igara. Kriket, koji ima velik broj poklonika u Indiji, ali i sve veću globalnu publiku, vraća se na Igre nakon više od stoljeća izbivanja (premijerno se pojavio na Olimpijskim igrama 1900. godine). Prema svemu sudeći bit će to inačica Twenty20, s po šest ekipa za muškarce i žene.

MOO se nada da će uključivanjem kriketa privući veliku, novu olimpijsku publiku, posebno među azijskim obožavateljima ovog sporta. Godišnji turnir indijske Premier lige u kriketu, s procijenjenom vrijednošću od 8,4 milijarde dolara, jedna je od najbogatijih liga u svijetu u svim sportovima i nastavlja privlačiti najbolje svjetske igrače i trenere u Indiju. Turnir se igra u istom T20 formatu u kojem će se igrati i u Los Angelesu 2028. godine.

‘Flag football’ je beskontaktni format američkog nogometa koji igraju momčadi od po pet igrača. Umjesto obaranja suparnika na tlo, obrambeni tim mora ukloniti zastavicu ili pojas zastavice s nosača lopte (“deflagging”). Bejzbol (baseball) pojavio se na nekoliko prethodnih igara. Dodan je programu u Tokiju 2020. nakon što je izostavljen 2012. i 2016., ali neće biti dio Igara u Parizu. Softball, ženska inačica bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja Ljetnih igara, a također je izostavljen s programa u Parizu. Lacrosse se dvaput kao sport pojavio na Olimpijskim igrama – 1904. i 1908. godine, dok su ‘flag football’ i squash debitantski sportovi u olimpijskom programu.

  • Odabir ovih pet novih sportova u skladu je s američkom sportskom kulturom i svijetu će predstaviti legendarne američke sportove, a istodobno će međunarodne sportove dovesti u Sjedinjene Države. Ovi sportovi učinit će Olimpijske igre u LA-ju 2028. jedinstvenima. Njihovo uključivanje omogućit će olimpijskom pokretu da se uključi u nove zajednice sportaša i navijača u SAD-u, ali i globalno – poruka je je predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Izvor: MOO/HOO Foto: MOO/IOC/Greg Martin