MIX VIJESTI IZ HOO

MOO bez konačne odluke za OI Pariz, ali uz preporuku djelomičnog povratka Rusa i Bjelorusa u sportska natjecanja

Sa sastanka svog Izvršnog odbora Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Preporuke Izvršnog odbora MOO-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOO pravodobno donijeti odluku. MOO je na svojoj stranici objavio kako se sportaši s “ruskom ili bjeloruskom putovnicom mogu natjecati samo kao pojedinačni neutralni sportaši.” Dodaje se i kako svaki takav pojedinačni neutralni sportaš, kao i svi ostali sportaši koji sudjeluju, mora ispuniti sve propisane antidopinške zahtjeve.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna/momčadska natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih država na velika natjecanja. Sportaši koji aktivno podržavaju rat ne mogu se natjecati, a MOO je preporučio i zabranu nastupa sportašima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.

  • Sudjelovanje sportaša s ruskim i bjeloruskim putovnicama na međunarodnim natjecanjima funkcionira. Vidimo to gotovo svaki dan u nizu sportova, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim stolnoteniskim natjecanjima. Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, vidimo to u nogometu i drugim ligama u Sjedinjenim Državama, ali i u Europi, a vidimo to i na drugim kontinentima. Niti u jednom od tih natjecanja nije bilo sigurnosnih incidenata. Ove preporuke, međutim, ne uključuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i potencijalno sudjelovanje Rusije i Bjelorusije – istaknuo je predsjednik MOO-a Thomas Bach u obraćanju članovima Izvršnog odbora MOO-a u njegovu sjedištu u Lausanni.
  • MOO će donijeti ovu odluku u odgovarajuće vrijeme po vlastitom nahođenju, bez da ga obvezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija – dodao je Bach, ali nije pojasnio kada će MOO to odlučiti.

Desetak država bojkotiralo je Svjetsko prvenstvo u boksu za žene u znak prosvjeda zbog ruske i bjeloruske nazočnosti na turniru, a u utorak je više od 300 mačevateljica pisalo Bachu, tražeći od MOO-a da preispita njihovo dopuštenje, nazvavši to “katastrofalnom pogreškom”. Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser je rekla kako je preporuka MOO-a “šamar ukrajinskim sportašima”. Iz Poljske je stigla poruka da je s tom odlukom utorak bio “dan sramote za MOO”.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već duže vrijeme prijete bojkotom Olimpijskih igara 2024. u slučaju nazočnosti ruskih i bjeloruskih sportaša.

HOO/Vinko Knežević Foto: EPA/FaH