MIX VIJESTI IZ HOO

Mateša otkrio detalje o Olimpijskim igrama za korone: “Bit će neugodno, posebno za sportaše na otvorenom”

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, susreo se ovog tjedna s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom. Do prilike da porazgovara s prvim čovjekom olimpijskog pokreta Mateša je došao u Ljubljani gdje je održan sastanak Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora – piše Dražen Brajdić, novinar VL

– Iz razgovora s Bachom mogu zaključiti da je on čvrsto na poziciji da se OI u Tokiju dogode pri čemu se ovog časa ne može znati s kakvim protuepidemijskim mjerama – kazuje Mateša i dodaje:
– U te su Igre mnogi puno investirali da bi se od njih olako odustalo. Dobro je i da novi japanski premijer Yoshihide Suga podržava svaki trud da se Igre održe.

NAŠI ĆE BITI U TOKAMACHIJU

Ovaj tjedan Japan je na svojoj crvenoj listi imao čak 159 zemalja što znači da njihovi građani ne mogu ući u tu zemlju. No, bude li u vrijeme Olimpijskih igara još uvijek zemalja u crvenom, za olimpijce će se omogućiti izuzetak. Svi sportaši s olimpijskim normama moći će ući u Japan, ali uz uvjet da sa sobom imaju negativan test ne stariji od 72 sata te da odrade karantenu od 14 dana za koje vrijeme bi im bilo dozvoljeno trenirati.
– I dalje će najveći problem biti olimpijsko selo pa sportaši i dužnosnici neće moći izlaziti iz njega, već će samo odlaziti na natjecanje i nazad. Vrlo izgledno je i to da oni koji završe svoj nastup neće moći ostati u olimpijskom selu kao dosad. Naime, nakon što bi odradili svoje nastupe, sportaši bi ostali i navijali za sunarodnjake iz drugih sportova – prenosi nam Mateša.

Ako svi sportaši budu morali proći karantenu, to znači da će svi sudionici Igara morati doći znatno ranije no što su planirali što daje dodatnu važnost pripremnim kampovima. Njih će imati gotovo svaka ozbiljnija sudionica Igara, a hrvatski pripremni kamp bi trebao biti u Tokamachiju. U gradiću u kojem su svoju bazu imali najbolji hrvatski nogometaši za vrijeme Svjetskog prvenstva 2002. godine.
– Mi bismo trebali razgovarati s ljudima iz Tokamachija da što veći broj naših sportaša dođe k njima, i to ne samo zbog karantene, nego i zbog klime koja će biti pasja. A Olimpijske igre će se održavati u vrijeme očajnih vrućina i velike vlage što je krajnje neugodno za sve sudionike, a posebno za sportaše iz sportova na otvorenom.

Čini se da se Japanci polako spremaju i za publiku na tribinama olimpijskih borilišta. Donedavno su imali ograničenje na 5000 gledatelja na otvorenim borilištima, a sada je dozvoljeno i više od toga.
– Na tribine svojih bejzbolskih i nogometnih stadiona Japanci puštaju ograničen broj gledatelja. No važno je da ih puštaju jer to je praktički ista publika koja će gledati i Olimpijske igre, jedino što će ovaj put biti puno manje navijača turista. Ovog časa se ne zna hoće li za medije biti miks zone ili neće. Ovog časa, meni se izglednijom čini verzija uzimanja izjava putem aplikacije Zoom – kazao nam je Zlatko Mateša.

MORAJU SMANJITI TROŠKOVE

A posljednja izjava Thomasa Bacha na temu Igara koje je nazvao prvima u postkorona svijetu jest:
– U ovom trenutku nijedna vlada u svijetu ne može vam reći što će vam biti dozvoljeno sljedeći tjedan, kamo smijete putovati pa tako ni što za 10 mjeseci treba biti učinjeno da svi sudionici Igara budu sigurni. Ovdje se ne radi samo o situaciji u Japanu već i o uvjetima u 205 zemalja. I zato ne smijemo podleći pritisku ljudi koji žele da se već sada oglasimo što će biti s Igrama ako ne bude cjepiva. Osim toga, u svijetu sporta odvijaju se natjecanja iako cjepivo nije razvijeno.

Da bi smanjili troškove, u sklopu pojednostavljivanja Igara, predloženo je i da svaka zemlja pošalje 10-15 posto dužnosnika manje no obično. Na svečanost otvaranja i zatvaranja Igara bit će pozvano 20 posto gostiju manje, a svečanosti podizanja zastave svake pojedine zemlje sudionice u olimpijskom selu bit će ukinute.

PRENOSIMO Večernji list FOTO Dalibor Urukalović/PIXSELL