MIX VIJESTI IZ HOO

Loše vijesti za hrvatski sport: Prihod HOO-a pao za 43 milijuna kuna

Izmjenom i dopunom Financijskog plana za 2020. godinu, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) će u prihodovnoj stavci imati oko 43 milijuna kuna manje u odnosu na planirani proračun od 193,9 milijuna pa prijedlog novog proračuna iznosi 150,9 milijuna kuna.

Pritom se ukupno planirani prihod iz državnog proračuna umanjuje za 37,2 milijuna kuna, a u kriznoj korekciji financija za sport, nacionalnim sportskim savezima umanjuju se sredstva redovnih programa za 27,4 milijuna kuna. Sukladno tome, smanjuju se i ovogodišnja sredstva za olimpijske programe – OI Tokio 2020. (za 37 posto) i ZOI Peking 2022. (za 16 posto).

U razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja HOO je uprihodio 58,4 milijuna kuna ili 30 posto planiranih sredstava za ovu godinu. Spomenute brojke epilog su 40. sjednice Vijeća HOO-a, održane u Zagrebu, prve u povijesti sa sudionicima pod zaštitnim maskama, sukladno antivirusnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

IZBORNA SKUPŠTINA

Osim o financijama, članovi Vijeća HOO-a raspravljali su i na temu sazivanja, pripreme i provedbe izbora za mandatno razdoblje 2020. – 2024. Izborna skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održat će se u listopadu ove godine, kada istječu mandati vodećim tijelima nacionalne olimpijske udruge, a ne u jesen 2021. godine, kako svojim članicama dopušta Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zbog odgode OI u Tokiju.

IZBORNIK DALIĆ MEĐU VRSNIM TRENERIMA HOO-a

Od novosti iz razvojnih programa HOO-a dominiraju one iz Programa sufinanciranja rada trenera. Hrvatski nogometni savez predložio je uvrštenje u Program (od 1. srpnja 2020.) muškog seniorskog izbornika Zlatka Dalića sa statusom vrsnog trenera (mjesečni iznos 15.000 kuna bruto). Budući da se Dalić početkom godine odrekao te mogućnosti, smatrajući da ima onih kojima je to potrebnije, i u drugom je HNS-ovu pokušaju ostao dosljedan sebi. Prihvatio je nominaciju matičnog saveza uz uvjet da se njemu namijenjeni iznos preusmjeri potrebitima, drugim riječima – u humanitarne svrhe.

Od istog datuma članovi Vijeća jednoglasno su prihvatili prijedloge o uvrštenju Marka Šumana (trener najboljeg hrvatskog skijaša Filipa Zubčića), također u skupinu vrsnih trenera, te izbornika hrvatske atletske reprezentacije Mladena Katalinića u kategoriju trenera za razvoj pojedinog sporta. Budući da su u prvoj polovici godine izostala brojna natjecanja, u razvojnim programima sportaša samo je jedna promjena – europska U-21 prvakinja u karateu Jelena Pehar uvrštena je od 1. lipnja u Razvojni program III.

Temeljem izvješća HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, zaključeno je kako se u budućnosti mora što više raditi na stvaranju pretpostavki za uspješne mješovite posade, kako to predviđa MOO u brojnim olimpijskim sportovima. Na sjednici su prihvaćeni i novi korisnici Programa poticanja sporta i olimpizma na lokalnoj razini te dopune Pravilnika o kategorizaciji sportaša. O spomenutom Pravilniku, kao i o novom Kodeksu Međunarodne antidopinške agencije (WADA), zaključnu riječ dat će srpanjsko zasjedanje skupštine HOO-a (8. srpnja u Zagrebu).

Hrvatski badmintonski savez dobio je pozitivno mišljenje za domaćinstvo listopadskog EP-a za veterane u Zadru, a Hrvatski streljački savez za niz svjetskih kupova (2022., 2023. i 2024.) te juniorski SP 2024. u Osijeku, kao i Hrvatski kuglački savez za trostruki (dobno gledano) SP u Varaždinu 2025. godine.

HOO/Vinko Knežević FOTO Igor Kralj/PIXSELL