MIX VIJESTI IZ HOO

Kondicijski treneri nova kategorija u sufinanciranju trenerskog rada

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u zagrebačkom hotelu Sheraton 30. sjednicu Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu. Najopsežnija točka dnevnog reda bio je prijedlog novog poslovodnog ustrojstva HOO-a. Budući da u prošlih 15 godina nije provedeno organizacijsko restrukturiranje HOO-a, jednoglasno je prihvaćen prijedlog novog ustroja – s ciljem modernizacije, bolje funkcionalnosti, ali i usklađenja sa zakonskim aktima.

Na sjednici je prihvaćeno i završno izvješće o boravku i nastupu hrvatske olimpijske delegacije na XXIV. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, kao i prijedlog korisnika sredstava Posebnih programa za poticaj i razvoj sporta na lokalnoj razini, a riječ je o šest programskih zahtjeva s razine lokalnog sporta. U točki o izmjenama i dopunama u razvojnim programima HOO-a za sportaše, najviše je na dobitku atletika – Janko Kišak, Mia Wild i Jana Koščak od 1. travnja su korisnici razvojnog programa I, a Roko Farkaš i Viktorija Vujović od 1. ožujka su uvršteni u razvojni program II/1. Kondicijski treneri nova su kategorija u HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera i bit će praćeni, odnosno (su)financirani na drugačiji način od ostalih trenerskih kategorija. Na taj način željela se istaknuti važnost i specifičnost poslova koje obavljaju treneri ove struke.

Nezaobilazna tema bili su i izbjegli ukrajinski sportaši i sportašice koji sve više biraju Hrvatsku za svoje privremeno utočište. Nakon jedriličara, stižu boksači, skakači u vodu, mačevaoci, veslači, odbojkašice…, a nacionalni sportski savezi preuzimaju brigu o njima u koordinaciji s HOO-om.

Od zahtjeva za pozitivno mišljenja HOO-a za domaćinstva međunarodnih sportskih priredbi u Hrvatskoj – samo jedno. Hrvatski veslački savez dobio je „zeleno svjetlo“ za organizaciju regate Svjetskog kupa na Jarunskom jezeru od 5. do 7. svibnja 2023. godine. Prošlogodišnja premijera istog natjecanja, unatoč pandemijskim okolnostima – pokazala se punim pogotkom. Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 12. travnja.

HOO/Vinko Knežević