MIX VIJESTI IZ HOO

Jedinstveni pokal pobjednika: Izložen simbol počrtka olimpizma u Hrvatskoj miz 1900.

Uoči 33. Olimpijskih igara kojima će Pariz nakon 124 godine ponovno biti domaćin, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba “Citius, Altius, Fortius – Communiter: Antičke i moderne Olimpijske igre” koja povijesnim pregledom putem raznih predmeta i umjetnina otkriva društvenu i kulturnu vrijednost Olimpijskih igara.

Izložbu su otvorili izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma i športa Tonči Glavina. Zahvalivši Arheološkom muzeju u Zagrebu i Hrvatskom športskom muzeju kao i svima na iniciranju i realizaciji ove izložbe, ministrica je posebno istaknula važnost suradnje koja pridonosi uključenosti čitave muzejske zajednice u suvremena kretanja u području muzeologije i zaštite kulturne baštine.

Osvrnuvši se na ključnu ulogu Franje Bučara u stvaranju mnogih sportskih ustanova i razvoju hrvatskog sporta, kao i na antologijske uspjehe hrvatskih sportaša u povijesti svjetskog olimpizma, ministrica je naglasila kako je ova izložba vrijedan doprinos prepoznavanju olimpizma u društveno – povijesnom kontekstu. Izrazila je zadovoljstvo što će se nakon sveobuhvatne obnove, uređenja prostora i novog stalnog postava, do kraja godine otvoriti Hrvatski športski muzej koji već više od 70 godina skrbi i sustavno prikuplja vrijednu nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe. Ministrica je podsjetila kako se u proteklom razdoblju nakon potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku, u Gradu zagrebu i okolnim županijama obnavlja 16 muzeja, ne samo sredstvima Fonda solidarnosti, nego i iz državnog proračuna te putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz izloženi pokal koji je bio simbol težnji naših sportaša za samostalnost Hrvatske u vrijeme Austrougarske, ministrica je spomenula i brončanu repliku Apoksiomena, jednog od vrhunskih primjera antičke umjetnosti kojeg je Ministarstvo kulture i medija ustupilo za ovu izložbu.

Organizatori izložbe su Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatske olimpijske akademija, a suorganizatori Veleposlanstvo Francuske Republike, Francuski institut u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Helenske Republike, dok je projekt realiziran uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Povijest Olimpijskih igara na izložbi pričaju predmeti i umjetnine poput kipova, plakata, medalja i rekvizita koje su, zahvaljujući vizionaru Pierreu de Coubertinu, francuskom plemiću, pedagogu i povjesničaru, uvjerenom da društvene i tehnološke promjene kraja 19. stoljeća zahtijevaju novog čovjeka, postale natjecanje s dugom i važnom tradicijom u cijelome svijetu.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija Foto: I. Krajač/AMZ