MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

JAVNOSTI: Priopćenje Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara

Rijeka je hit ove sezone, vodeća na ljestvici hrvatskog nogometnog prvenstva nakon Uskrsa te finalist Kupa, ali umjesto pozitive koju emitira momčad te većina pristalica kluba iz Grada koji teče jedna osoba iz tjedna u tjedan isijava samo ljutnju i bijes. Opravdano na stanje nekih travnjaka u HNL-u, ali potpuno neopravdano na predstavnike javnosti. Na novinare!

Od benignog „što ne vidite da sam sretan“ ili „možda su novinari treneri pa znaju bolje od mene“, preko „lupetanja i štrikanja“, do „gluposti u naslovima“ ili „proučavanja aplikacija da se nauči taktika“…
Treneru Rijeke je teško reći da nije u pravu kad apelira na okretanje glave nadležnih na teške terene, zastarjele travnjake na nekim stadionima, ali otresanje na novinare na gotovo svakoj konferenciji za medije te na reportere medijske kuće koja ima TV-prava za HNL, dakle kojima je dužan po ugovoru pristojno dati izjavu – govori više o Željku Sopiću nego o novinarima, koliko god „glupi i nepripremljeni“ bili. A oni na koje se obrecnuo su – i te kako pripremljeni i nisu glupi!

Stradao je kolega Ivan Dorian Molnar s HRT-a -„da ti kažem na engleskom“, dopisnik SN iz Rijeke, Siniša Lončar – „ne, krenut ćemo igrati od 17. minute“, treneri analitičari Toplak i Magić – „nek’ si kupe aplikaciju, tamo su im sustavi igre“, a posebno degutantan i mizogin bio je ispad prema Valentini Miletić – „da pratite nogomet!“. U srijedu, nakon pobjede u polufinalu Kupa, obrušio se na mladog komentatora Matka Mihaljevića – „fuj, glupa pitanja!“.

Ako je i od Sopića, trenera vodeće momčadi i finalista kupa – previše je. Vrijedi spomenuti da je Kranjčevićevoj novinar Mihaljević, uz još dva svjedoka situacije, dočekao trenera Sopića, zajedno su krenuli prema poziciji za razgovor, Matko mu je rekao što će ga pitati – odgovor je bio – „pucaj, nema problema“, ali kad se upalila lampica za ‘live’ slijedio je novi ispad.

Postoji još jedna zajednička karakteristika svih prozvanih i ponižavanih novinara – svi su mladi i iznimno pristojni, dobrohotni, te baš ničim nisu “zaslužili” Sopićeve verbalne ispade.

Otkako je krajem kolovoza prošle godine preuzeo klupu Rijeke Sopić je svojim izjavama često izlazio u prvi plan, rade to više ili manje uspješno svi treneri u današnje digitalno doba u kojem su po opisu posla glavni komunikatori zbivanja, ali zbog svojeg ophođenja prema medijima te prilično velike doze arogancije brzo je prestao biti simpatičan. Još početkom prosinca je, primjerice, primijećeno da se “malo previše spominje Matjaža Keka”, a baš je slovenski stručnjak pokazao da je ne samo jedan od najboljih trenera koji su ikad radili u HNL-u nego i pravi PR-majstor. S kojima je novinarima bio užitak raditi i koji je preko njih i te kako znao plasirati tada potrebna upozorenja slična današnjim Sopićevim, baš o, primjerice “oranici u Kranjčevićevoj” (bilo je to prije doba tzv. hibridnih travnjaka, koji su na nekoliko stadiona zastarjeli i kao takvi opasni po zdravlje).

Željko Sopić ne bi smio zaboraviti da ljudi s mikrofonom nasuprot njemu samo rade svoj posao, kao što i on obavlja posao trenera. I da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori. Molimo stoga ovim putem da se prema novinarima ponaša korektno i s poštovanjem, kao što se i oni prema njemu ponašaju.

Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a