MIX VIJESTI IZ HOO

JAPANCI TVRDE: Moguće je otkazivanje Olimpijskih igara

Glavni tajnik stranke koja je na vlasti u Japanu izjavio je u četvrtak kako je otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, i dalje opcija s obzirom da pandemija koronavirusa ne posustaje samo sto dana do početka Igara.

– Ako se bude činilo da ih nije moguće organizirati, tada ćemo morati stati – rekao je Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke za televiziju TBS.

Otkazivanje je “naravno” opcija – istaknuo je Nikai.

  • Ako OI budu širile zarazu, što će nam onda Igre? – dodao je.

Olimpijske igre su već jednom odgođene za godinu dana i očekuje se da će se održati bez stranih gledatelja.

I dok cijepljenje u Japanu napreduje “puževim korakom” (1,1 milijun stanovnika je primilo tek jednu dozu cjepiva od 126 milijuna stanovnika), zemlja je u četvrtom valu zaraze. Situacija je posebno ozbiljna u Tokiju i u Osaki. U Japanu je u srijedu bilo više od 4.000 novih slučajeva zaraze, što nije zabilježeno od kraja siječnja. Taj novi val zaraze poremetio je i kalendar nekih kvalifikacijskih natjecanja za OI kao i prolazak olimpijskog plamena koji je na put po Japanu krenuo 25. ožujka. Grad Matsuyama objavio da otkazuje dio prolaska plamena, a i okrug Osaka je također zatražio premještanje prolaska plamena u zatvoreni park.

Japanci i dalje većinom nisu za održavanje Igarau Tokiju ovo ljeto zbog zdravstvenih razloga, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja provedena prošli mjesec. Prateći sve to japanske vlasti i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) su odlučili da natjecanja na Igrama neće moći uživo pratiti strani gledatelji. Unatoč svemu tome, potpredsjednik MOO-a John Coates je u srijedu kazao kako organizatori ne razmišljaju o “otkazivanju” OI.

– Naravno, zabrinuti smo, naravno sigurnost je i dalje naš prioritet, ali mislim da smo spremni za najgore situacije – rekao je Coates.

Održat ćemo olimpijske igre na način na koji bude bilo moguće – izjavio je pak ministar zadužen za cijepljenje protiv koronavirusa u Japanu Taro Kono.

– To će možda morati biti bez gledatelja – dodao je.

Izvor: HINA Foto: Reuters/PIXSELL