MIX VIJESTI IZ HOO

IN MEMORIAM: U 90. godini u Zagrebu preminula najstarija hrvatska olimpijka Nada Birko-Kustec

Pored skijanja dopunski se bavila atletikom kao članica karlovačkog Željezničara 1955. godine. Tijekom ljeta pripremala se u Karlovcu i nastupala s atletičarima Željezničara.

Prvoga dana rujna u Zagrebu je u 91. godini života preminula najstarija hrvatska olimpijka Nada Birko – Kustec. Bila je prva Hrvatica koja je nastupila na zimskim olimpijskim igrama.

Nada Birko rođena je u Mrkoplju, u srcu Gorskog kotara 2. siječnja 1931. godine. U rodnom mjestu, gdje je provela djetinjstvo, poput svojih vršnjaka napravila je i prve skijaške korake. Bio je to začetak jedne velike i impresivne karijere. Bila je članica skijaških klubova Bijele Strijele iz Mrkoplja i Goranin iz Delnica. Najuspješnija je skijašica Gorskog kotara svih vremena. Bila je stalna članica državne i olimpijske reprezentacije Jugoslavije.

Njezin najveći uspjeh bio je naslov omladinske prvakinje Jugoslavije 1948. u skijaškom trčanju na 4 kilometra. Od pobjede na izbornom natjecanju na Planici 1949. godine preuzela je vodeće mjesto u Jugoslaviji u disciplini skijaškog trčanja i zadržala ga sve do kraja sezone 1954. godine. Bila je i dvostruka državna prvakinja 1950. i 1954. godine na seniorskom prvenstvu države u trčanju na 10 kilometara i članica pobjedničke štafete 3 x 5 kilometara. Kao članica SK Bijele strijele iz Mrkoplja osvojila je 14. mjesto u utrci na 10 kilometara na 6. zimskim olimpijskim igrama 1952. u Oslu, te 10. mjesto na natjecanju za Kup Kurikala 1954. godine. Za Skijaški klub Goranin iz Delnica nastupala je od 1955. godine. Bila je višegodišnja republička i državna prvakinja u skijaškim utrkama za omladinke. Čak osam puta bila je prvakinja Jugoslavije u svojoj disciplini.

Na 7. zimskim olimpijskim igrama 1956. u Cortini d’ Amplezzo u trčanju na 10 kilometara osvojila je 35. mjesto, a u štafeti 3 x 5 kilometara, zajedno sa Blaženkom Vodenlić i Amalijom Belaj, osvojila je deveto mjesto, što je tada predstavljalo veliki uspjeh. Natjecala se sve do 1963. godine. Ali od svih rezultata, po riječima same Nade, najdraža joj je pobjeda na državnom prvenstvu održanom 1954. u Mrkoplju, gdje su hrvatske skijašice pobijedile svoje najveće suparnice – Slovenke. Nakon pobjede na 10 kilometara, u štafeti 3 x 5 kilometara vodila se ogorčena borba između ekipa Slovenije i Hrvatske. U drugoj izmjeni su Slovenke prešle u vodstvo, ali u posljednjoj dionici Nada Birko je osigurala Hrvatskoj uvjerljivu pobjedu. Uslijedilo je čestitanje oduševljenih Mrkopaljaca i veliko slavlje.

Vrlo lijepu priču o skijaškom trčanju i Mrkoplju ispričali su hrvatska skijašica Nada Birko – Kustec, rodom iz tog mjesta i liječnik Georg Jura Foglar, član Jugoslavenskog skijaškog saveza, koji već desetljećima živi u Švicarskoj. Poratne 1952. godine Jugoslavenskom skijaškom savezu je prvi put stigao poziv za sudjelovanjem na nekom natjecanju u Švicarskoj. U Grindelwaldu je Ženski skijaški klub, grindelvalški Schweizer Damen Skiklub, organizirao natjecanje u skijaškom trčanju za žene. Većina skijaša koje je tada naš Savez trenirao tradicionalno je bila iz Slovenije i Hrvatske. Na natjecanje u Grindelwald krenule je mala ekipa u kojoj su bile Slovenka Angela Kordež i Hrvatica Nada Birko.

„Po dolasku u Grindelwald nismo imali trenutka predaha“ – sjećala se Nada Birko-Kustec, „sljedeće jutro su nas doveli ravno do staze gdje sam odmah stala na skije i počela s treningom. Moja disciplina je bila deset kilometara. Bila sam deseta. Imala sam tada 21 godinu.“

Konkurencija je bila vrlo jaka jer su na natjecanju sudjelovale i Ruskinje i Skandinavke. Tamo su bile i Talijanke, koje su bile oduševljene nastupom naših skijašica pa su ih pozvale da na povratku skrenu na natjecanje u Tarvisio, što je prihvaćeno s oduševljenjem.

„Za put u Tarvisio morao sam preko Zagreba zvati u Beograd, da nam ga odobre“- pričao je dr. Foglar. „Odobrenje smo dobili i nakon pet dana u Grindelwaldu vrlo rado krenuli dalje. Nastup u Tarvisiu također je bio uspješan. Naša slovenska kolegica osvojila je prvo mjesto. Međutim, povratak je bio prava anegdota. Povratak vlakom bio je jedino moguć prema Veneciji, odnosno Udinama, pa južno u Trst, što je bio prekomjerni obilazak. Granični prijelaz u Sloveniji udaljen je naime od Tarvisija svega nekoliko kilometara. No to je bio malogranični prijelaz, dozvoljen samo za pješake, a mi auto ni tako nismo imali. Talijani su nas zato odveli do granice, a za ostatak puta nam posudili, zapravo poklonili sanjke. Na njih smo metnuli prtljagu i krenuli pješke prema kolodvoru na Planici – jedan muškarac, dvije žene, tri para skija i jedan pokal.“ Bilo je to sasvim drugo vrijeme života, sporta i sportskih natjecanja …

Posljednji ispraćaj Nade Birko – Kustec bio je u četvrtak, 3. rujna 2020. godine, na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Izvor HOO