MIX PRENESENO

IDEJA KOJA ODUŠEVLJAVA: Olimpijske igre vraćaju se u Sarajevo, a prvi put stižu i u Sloveniju?

Kako je već odlučeno da će sljedeće Olimpijske igre biti održane 2026. u Cortini d’Ampezzo, uvelike se već spekulira tko bi mogao dobiti organizaciju Igara 2030. i 2034. I za sada su glavni kandidati – naši susjedi! Što bi značilo da ne samo da će Igre moći gledati u normalna europska vremena, nego ćete bez većih problema moći i otići i pogledati koje natjecanje uživo.

No, krenimo redom. Intencija Međunarodnog olimpijskog odbora jest da budući organizatori Igra paze na održivi razvoj, odnosno da će biti pozdravljene kandidature u kojima se ne trebaju nanovo raditi objekti, nego popravljati oni koje već postoje. Ono što MOO pri tome nije rekao, a živa je istina, i jest kako je organizacija Zimskih igara užasno skupa, pa je slijedom toga otvoren prostor i da se više država pojavi u zajedničkoj kandidaturi.

Tako je Barcelona željela nastaviti stopama Pekinga i poslije Ljetnih (1992.), organizirati i Zimske igre, i to 2030. Njezina kandidatura obuhvaća čak četiri države, jer bi se te Igre održale, osim u Španjolskoj, i u Andorri, Francuskoj, ali i u – Bosni i Hercegovini. Odnosno u Sarajevu, gdje od Igara 1984. postoje objekti, doduše, u groznom stanju, ali ne mora se nanovo intervenirati u prirodu, što je jedna od vodilja MOO-a. I Sarajevo, kao patnik zadnjeg europskog rata, dobra je priča.

Kako sve to nije na dugom štapu svjedoči sastanak koji je održan Pekingu, a na kojemu detalje kandidature raspravljali čelnici olimpijskih odbora Španjolske i BiH. „Ova kandidatura već sada u svijetu poprima obrise jedne sjajne ideje. Da bi se ideja pretvorila u prijedlog u narednom će se razdoblju održati niz sastanaka zainteresiranih strana, a Sarajevo bi trebalo pripremiti okvirni proračun za renoviranje borilišta“, objavio je olimpijski odbor BiH. Navodi se kako bi u toj ideji u Sarajevu trebalo odsjesti 25 posto sportaša. Posve bi se morala renovirati bob staza na Trebeviću, jer je planirano da se u Sarajevu održe natjecanja u bobu, sanjkanju i skeletonu.

No, i za one sljedeće Igre, ako kandidatura postane službena i ukoliko se ona ishodi, nećemo morati daleko na put. Jer, za Igre 2034. u kombinaciji su Austrija, Italija i Slovenija. Ova ideja nije nova, inicijativa poznatija kao Senza Confini bila je aktualna devedesetih godina proteklog stoljeća, a zadnji puta se o njoj pričalo za Igre 2006. kojima je na kraju domaćin bio Torino.

Austrijska Koruška već je potvrdila spremnost za organizacijom, također se rukovodeći održivim razvojem, ali i podjelom troškova između zemalja suorganizatora. A javili su se i Slovenci … „Pozdravljamo napore Koruške i Furlanije-Julijske krajine da se zajedno kandidiraju za ZOI 2034., jer smo tijekom 90-ih shvatili posebnu važnost međusobne suradnje i potpore sudjelovanjima u projektima tri države – izvijestili su iz slovenskog olimpijskog odbora, dodajući kako bi “rado osigurali da neka od slovenskih lokacija s vrhunskom infrastrukturom za zimske sportove bude domaćin nekog od planiranih olimpijskih događaja.”

Ovaj projekt je zanimljiv i zbog minimalnog uplitanja u okoliš, podrazumijevajući tek modernizaciju postojeće infrastrukture. Planica i Villach imaju kapacitete za skijaške skokove i skijaško trčanje, alpsko skijanje se može organizirati u Bad Kleinkirchheimu i Tarvisiju, Villach i Klagenfurt imaju odlične dvorane za hokej, umjetničko i brzo klizanje te curling, dok Weissensee ima stazu za bob, sanjkanje i skeleton, a u regiji postoji više lokacija za biatlon i snowboard.

Pa ostaje samo da ove kandidature postanu i službene. A Olimpijske igre, one Zimske stignu nadomak hrvatskih granica …

Izvor: SN/Tvrtko Puljić Foto: Dmitryi Donskoy Sputnik Via AFP