MIX

Hrvatsku kuću u Krakovu, prvu kuću jednog NOO-a na EI-ju, otvorio čelnik EOO-a Spyros Capralos

Uoči svečanog otvaranja Europskih igara u Krakovu (21. lipnja – 2. srpnja), u Krakovu je otvorena Hrvatska kuća, projekt Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i njegovih partnera.

Nakon što je voditelj Frano Ridjan višejezičnim pozdravljanjem nazočnih dao događaju dodatnu međunarodnu razinu, domaćin svečanosti, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, pozdravio je i desetak nazočnih hrvatskih sportašica, sportaša i trenera iz natjecateljskog izaslanstva od ukupno 131 sportaša i sportašice. Među njima su bili: Nikolina Ćaćić i Dea Bolanča (boks), Anđelo Kvesić, Enes Garibović i Lucija Lesjak (karate), Vanesa Tot, Anamaria Govorčinović (kajak i kanu)…

Sam čin službenog otvaranja pripao je predsjedniku Europskih olimpijskih odbora (EOO) Spyrosu Capralosu. Čelnik europske olimpijske obitelji istaknuo je kako je Hrvatska kuća u Krakovu prva kuća jednog nacionalnog olimpijskog odbora otkad postoje Europske igre, zahvalivši pritom Zlatku Mateši, koji je zbog velike uloge u iniciranju i pokretanju našeg kontinentalnog višesportskog natjecanja, dobio od Capralosa i laskavi naziv „otac Europskih igara“.

A među uglednicima su još bili: državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta RH Josip Pavić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Poljskoj Tomislav Vidošević, glavna tajnica Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) Gunilla Lindberg, glavni tajnik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Raffaelle Pagnozzi, član MOO-a i predsjednik Panameričke sportske organizacije Neven Ilic Alvarez, kao i mnogi drugi čelnici i dužnosnici nacionalnih olimpijskih odbora, ponajprije iz susjedstva – Albanije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije…

Hrvatski olimpijski odbor predstavljali su i dopredsjednica Morana Paliković Gruden, glavni tajnik Siniša Krajač te direktori – Damir Šegota (Ured za olimpijski program) i Neven Šavora (Ured za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a).

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je poljskim domaćinima koji su u vrlo teškim vremenima, zahvaćenim i koronavirusnom pandemijom, uspjeli realizirati projekt 3. Europskih igara, posebno je istaknuo predsjednika Poljskog olimpijskog odbora Andrzeja Kraśnickog i predsjednika Koordinacijske komisije EOO-a Hasana Arata.

Prije nego li su se svi nazočni uputili na kušanje delicija tvrtke PIK Vrbovec, ali i na štand Hrvatske turističke zajednice koja je još jednom sjajno iskoristila prigodu za svoju promociju, čelnik HOO-a Mateša odgovorio je na pitanje novinara – može li Split biti domaćin idućih Europskih igara 2027. godine:

  • I po odazivu uglednika na otvaranje Hrvatske kuće u Krakovu može se vidjeti koliko su nam skloni prijatelji iz europske olimpijske obitelji. Dakle, po tom pitanju – sve je na nama, u Hrvatskoj…

HOO/Vinko Knežević