MIX VIJESTI IZ HOO

Hrvatska s osam sportaš(ic)a na zimskom EYOF-u u Italiji (21. – 28. siječnja)

Na XVI. zimskom izdanju Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) od 21. do 28. siječnja u talijanskoj Furlaniji i Julijskoj krajini (Friuli Venezia Giulia) Hrvatska će nastupiti s osam sportaša i sportašica u pet sportova.

Italija je drugi put domaćin europskim sportaši(ca)ma od 14 do 18 godina na zimskom EYOF-u, nakon premijere ovog natjecanja u Aosti 1993. godine. Hrvatske uzdanice na EYOF-u su: Dora Ljutić i Karlo Filipec (alpsko skijanje), Filip Crnić i Matija Legović (biatlon), Martin Prantl (brzo klizanje na kratke staze), Leona Garac i Borna Kuprešak (skijaško trčanje) i Meri Marinac (umjetničko klizanje).

Svečanost otvaranja EYOF-a je 21. siječnja u Trstu, a hrvatski stjegonoše bit će Dora Ljutić (alpsko skijanje) i Matija Legović (biatlon).

Na dosadašnjim zimskim EYOF-ima hrvatski predstavnici osvojili su pet medalja: Ana Jelušić zlato u veleslalomu 2003., Sofija Novoselić broncu u veleslalomu 2007., Leona Popović zlato u slalomu 2015., Leon Nikić zlato u slalomu 2017. i Dante Brčić zlato u snowboardu 2022.

Na XVI. zimskom EYOF-u očekuje se nastup oko 1300 mladih sportašica i sportaša iz 47 europskih država. Natjecat će se u 14 sportova, a osim u Italiji, nekoliko natjecateljskih događanja održat će se u Austriji (Spittal) i Sloveniji (Planica).

HOO/Vinko Knežević