MIX VIJESTI IZ HOO

Hrvatska će na Olimpijske igre u Pariz sa 73 sportašice i sportaša iz 15 sportova

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) imao je dvostruki program – 70. sjednicu Vijeća i 73. sjednicu Skupštine HOO-a. Sjednica Vijeća bila je u znaku odluka povezanih s Igrama XXXIII. olimpijade u Parizu, poput završnog popisa evidentnih olimpijskih kandidata i imenovanja hrvatske olimpijske delegacije.

Hrvatska će na Olimpijske igre u Pariz sa 73 uzdanice (58 sportaša i 15 sportašica) iz 15 sportova, a ukupno hrvatsko izaslanstvo brojat će 157 osoba.

U razvojnom programu II/1 novouvršteni s 1. srpnja su: Laura Barišić (judo), Ivano Čelić (kickboxing), Juraj Barčot iz plivanja (sa 75% na 100 % financiranja), Donata Elez i Laura Lalić (veslanje). U razvojni program III od 1. srpnja uvršteni su: Noa Ježek, Luka Pratljačić, Nikolina Ćaćić i Sara Beram (svi iz boksa), Tonči Stipanović (jedrenje), Vedran Markota (mačevanje), Ana Blažević, Amina Kajtaz i Marin Mogić (plivanje) te od 1. lipnja sestre Ivana i Josipa Jurković (veslanje).

Atletičari Matija Gregurić i Martin Marković s 1. srpnja prešli su u olimpijski program. Od istog nadnevka u program hrvatskih olimpijskih nada primljeni su Mateo Žugec (gimnastika), Niko Janković i Karlo Perčinić (plivanje) te Lana Špirelja (streljaštvo). Iz istog programa boksačica Nikolina Ćaćić prešla je u razvojni program III, a plivačica Jana Pavalić u olimpijski program.

Brojne su promjene u programu sufinanciranja rada trenera: na prijedlog Hrvatskog rukometnog saveza, iz skupine trenera mlađih dobnih kategorija izostavljaju se Krešo Ivanković i Ivan Dragić, a s 1. srpnja u kategoriju trenera mlađih dobnih uzrasta uvrštava se Nenad Šoštarić. Trener za razvoj pojedinog sporta Dragan Pinjuh iz taekwondoa prelazi od 1. lipnja u kategoriju kvalitetnih trenera, a Marko Brez (gimnastika) uvrštava se od 1. srpnja na listu trenera mlađih dobnih kategorija. Diana Lukšić (gimnastika) prestaje biti korisnica kategorije trenera za razvoj pojedinog sporta, a umjesto nje je od 1. srpnja uvršten Josip Morožin. Od istog datuma i Jakša Arambašić (plivanje) postaje korisnik kategorije kvalitetnih trenera. Na prijedlog Hrvatskog boksačkog saveza, Danijel Vekić od 1. svibnja postaje trener mlađih dobnih kategorija, a Matej Matković korisnik programa kvalitetnih trenera.

Revizija redovnih sredstava nacionalnih sportskih saveza u 2023. godini utvrdila je da su spomenuta financijska sredstva u najvećem dijelu realizirana u skladu s odredbama Upute i zakonskim regulatornim okvirom te je stručno mišljenje revizije da je sustav unutarnjih kontrola zadovoljavajući, uz stanovite nedostatke, za čije su otklanjanje propisane određene preporuke. Jednako tako ocijenjeno je i revizorsko izvješće marketinških ugovora HOO-a za 2023. godinu.

Prihvaćeno je osam financijskih zahtjeva za tri Posebna programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini, i to – za razvoj sporta specifičnog za određenu lokalnu sredinu, Međunarodni olimpijski dan i Hrvatski olimpijski dan. Od ostalih odluka zanimljiva je ona o uvođenju statue Dražena Petrovića kao dara najboljim mladim sportaši(ca)ma u HOO-ovu izboru za istoimenu nagradu.

Skupštinsko zasjedanje obilježilo je prihvaćanje prijedloga odluke o provedbi izbora u HOO-u za mandatno razdoblje 2024. – 2028. početkom listopada u Zagrebu.

POPIS 73 HRVATSKA SPORTAŠA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU (26. srpnja – 11. kolovoza)

ATLETIKA (9)
Sandra Elkasević, Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro, Marija Tolj, Sara Kolak, Filip Mihaljević, Filip Pravdica, Martin Marković, Matija Gregurić
BICIKLIZAM / BMX (1)
Marin Ranteš
BOKS (1)
Gabriel Veočić
GIMNASTIKA (2)
Tin Srbić, Aurel Benović
JEDRENJE (6)
Šime Fantela, Mihovil Fantela, Filip Jurišić, Martin Dolenc, Elena Vorobjeva, Palma Čargo
JUDO (3)
Barbara Matić, Katarina Krišto, Zlatko Kumrić
KAJAK/KANU (2)
Anamaria Govorčinović, Matija Marinić
PLIVANJE (3)
Nikola Miljenić, Jere Hribar, Jana Pavalić
RUKOMET(14)
Matej Mandić, Dominik Kuzmanović, Lovro Mihić, Mario Šoštarić, Zvonimir Srna, Tin Lučin, Josip Šarac, Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Ivan Martinović, Luka Lovre Klarica, Veron Načinović, Nikola Grahovac, Marin Šipić (pričuve Sandro Meštrić, Marin Jelinić i Filip Glavaš)
STOLNI TENIS (4)
Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Filip Zeljko, Ivana Malobabić (pričuva Frane Tomislav Kojić)
STRELJAŠTVO (3)
Giovanni Cernogoraz, Petar Gorša, Miran Maričić
TAEKWONDO (3)
Ivan Šapina, Marko Golubić, Lena Stojković
TENIS (4)
Mate Pavić, Nikola Mektić, Donna Vekić, Petra Martić
VATERPOLO (13)
Marko Bijač, Toni Popadić, Luka Lončar, Josip Vrlić, Rino Burić, Marko Žuvela, Matias Biljaka, Loren Fatović, Maro Joković, Luka Bukić, Ante Vukičević, Jerko Marinić Kragić, Konstantin Kharkov
VESLANJE (5)
Martin Sinković, Valent Sinković, Damir Martin, Anton Lončarić, Patrik Lončarić

Hrvatska će na OI-ju u Parizu imati predstavnike i u dva pokazna sporta:

RUKOMET NA PIJESKU (3)
Lucian Bura, Ivan Dumenčić, Ivan Jurić
TAJLANDSKI BOKS (3)
Helena Jurišić, Vito Košar, Ivan Bertić

HOO/Vinko Knežević