MIX VIJESTI IZ HOO

HOO: Za osvojene medalje na OI-ju i POI-ju u Tokiju ukupno isplaćeno 6,65 milijuna kuna državnih nagrada

Hrvatske sportašice i sportaši na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju ovo ljeto osvojili su ukupno 15 medalja te je za ta postignuća Ministarstvo turizma i sporta isplatilo državne nagrade u ukupnom iznosu od 6.650.000 kuna.

Na Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila osam medalja, tri zlata, tri srebra i dvije bronce te je za odličja na tim Igrama isplaćeno 4.252.000 kuna (za osvojenu srebrnu medalju u gimnastici i jedrenju po 390.000 kuna, za zlato i broncu u taekwondou 900.000 kuna, za zlato i broncu u veslanju 1.202.000 kuna te za zlato i srebro u tenisu 1.370.000 kuna) dok je na rekordnim Paraolimpijskim igrama osvojeno sedam medalja za koje su ukupno dodijeljene državne nagrade u iznosu od 2.398.000 kuna.

  • Naše sportašice i sportaši ponovno su nas oduševili ovo ljeto, donijeli nam puno radosti i učinili nas ponosnima te su ove državne nagrade samo jedan od načina skrbi za njih. Vlada RH je 2017. godine iznos ovih nagrada povećala za sto posto, a kontinuirano se brine i o svim segmentima sporta, od brige za vrhunske sportašice i sportaše, do ulaganja u sportsku infrastrukturu, velike sportske manifestacije te poticanje zdravstveno-usmjerenog tjelesnog vježbanja kod opće populacije. Mi ćemo i dalje činiti sve kako bismo sport adekvatno razvijali na svim razinama, a našim sportašicama i sportašima želim puno uspjeha u daljnjem radu te na treninzima i natjecanjima koja su pred njima – poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Državne nagrade za vrhunska sportska postignuća dodjeljuju se sportašima, sportskim ekipama i djelatnim stručnim sportskim osobama (izbornik, trener, sportski liječnik, fizioterapeut, serviser i sl.) koje utvrđuje nacionalni sportski savez, kao priznanje za osvojene zlatne, srebrne i brončane medalje, odnosno za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na olimpijskim, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih te svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama te u olimpijskim sportovima i disciplinama za gluhe. Nagrada se može dodijeliti i sportašu, sportskoj ekipi ili stručnoj sportskoj osobi za osvojenu zlatnu medalju na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima u neolimpijskim, neparaolimpijskim sportovima i neolimpijskim sportovima gluhih koji u Republici Hrvatskoj imaju dulju tradiciju te u slučajevima kada sportsko postignuće pojedinca ili sportske ekipe ima osobitu međunarodnu vrijednost i značaj.

Ukupni iznos do sada dodijeljenih državnih nagrada u 2021. godini je 11.159.133,33 kuna.

Tablica dodijeljenih nagrada: https://mint.gov.hr/UserDocsImages/2021_dokumenti/211102_drz_nagrade_sport.pdf

HOO/Vinko Knežević