MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

HOO po drugi put uručio Nagradu „Milan Neralić“ zaslužnicima za razvoj sporta na lokalnoj razini

Dugogodišnji aktivan karlovački sportaš, a danas aktivan kao društveno-sportski djelatnik, mag. kemije Želimir –Žiga Feitl, od Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) primio je godišnju Nagradu ‘Milan Neralić’ koju HOO dodjeljuje zaslužnim sportskim djelatnicima zaslužnima za rad u lokalnim sredinama. Svečanosti u Zagrebu nazočio je dogradonačelnik Grada Slunja Ivan Požega i Željo Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u zagrebačkom hotelu Westin svečanost dodjele Nagrade “Milan Neralić”, namijenjene pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj sporta na lokalnoj razini. To je drugo izdanje nagrade koju je inicirao voditelj HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač.

Nakon što je urednica Nina Lara Vidaković predstavila monografiju HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta, a koju su dobili svi nazočni na svečanosti, dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima. To su: Mladen Klasić (Zajednica športskih udruga Križevci), Stjepan Fotivec (Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije), Želimir Feitl (Zajednica športova Karlovačke županije), Boris Gotal (Zajednica sportskih udruga grada Ivanca) i jedina udruga – Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, u čije je ime nagradu primio njezin predsjednik Veljko Karabaić.

Svi dobitnici priznanja istaknuli su zahvalu HOO-u, ponajprije zato što je prepoznat, a potom i nagrađen njihov rad u sportu u malim sredinama.

– Ovo je ujedno i nagrada svim trenerima i dužnosnicima koji danonoćno rade u sportskim udrugama, zajednicama, klubovima. Naravno, bit će poticaj za daljnji rad i za što uspješniju borbu sa svim problemima koji se nađu pred nama – kazao je Feitl.

Već u uvodnoj riječi predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je važnost održavanja ovog događaja u „ova normalno-nenormalna vremena“ jer su sportski djelatnici na lokalnoj razini podnijeli najveći teret krize u sustavu sporta, prouzročene pandemijom Covid-19.

– Velik broj ljudi volonterski radi u sportu na lokalnoj razini, što znači bez nagrade i ikakve naknade, samo za opće dobro svoje zajednice i dobrobit ove zemlje. U pripremi je studija o ekonomskom doprinosu volontera u sportu i ona će pokazati koliko je novčani ekvivalent njihove uloge fascinantan – kazao je Mateša te dodao: – Ovom prigodom zahvaljujem i Hrvatskoj vladi, koja je, uz posredovanje i ovdje nazočnog državnog tajnika za sport Tomislava Družaka, prepoznala potrebu stati uz sport u najtežim trenucima za sustav sporta. Malo koja djelatnost može se pohvaliti da će joj sustav bez velikih problema preživjeti ovu godinu.

Ocjenjivačko povjerenstvo Nagrade “Milan Neralić” i ove godine je djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Zvjezdana Tuma-Pavlov, Ante Tanfara, Sanda Čorak i Siniša Krajač (članovi).

Iako se o „Žigi“ Feitlu u Karlovcu puno zna podsjetimo da je u sportu od najmlađih dana. Aktivno je igrao rukomet za Dubovac, bio i rukometni reprezentativac mlade reprezentacije, bavio se atletikom (bacao je koplje), odlično je igrao nogomet, plivao, skijao …

Najduže se zadržao u karate sportu gdje je 1969. osnovao Karate klub Karlovac i bio reprezentativac bivše države. Kao sportski djelatnik u Karate klubu obnašao je funkciju predsjednika i člana Izvršnog odbora. Bio je izbornik i direktor Hrvatske karate reprezentacije (1992.-1996.), član Izvršnog odbora HKS-a (1992.-1996. i 2008.-2012.). Bio je član Upravnog odbora HGS-a i izbornik seniorske reprezentaciju Hrvatske u golfu (2008.-2020.) , član Upravnog odbora Golf kluba 4 Rijeke (2006.-2020.). U tri mandata član je Skupštine HOO-a.

I to nije sve; predsjednik je SOFK-e Karlovac (1984.-1985.), član Upravnog odbora i predsjednik KŠZ (2012.-2016. i 2016.-2020.), član Upravnog odbora (2012.-2014.) i predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije (2014. -2016.). Novi četverogodišnji mandat na čelu županijske sportske zajednice dobio je nedavno.

Nagrada ‘Milan Neralić’ za lokalni sport, prvi put je dodijeljena prošle godine. Jedna od pet tada dodijeljenih nagrada uručena je slunjskom izaslanstvu u kojemu je bio dogradonačelnik Ivan Požega te članovi Oldtimer kluba Oplen Slunj, Željko Marinković-Dišo i Nikola Holjevac.

Slunjanin Milan Neralić bio je prvi Hrvat koji je osvojio brončanu olimpijsku medalju. Bilo je to davne 1900. u Parizu gdje nastupa u mačevanju kao član Austro-Ugarske kraljevine.

Izvor HOO foto HINA/Damir SENČAR/ds