MIX VIJESTI IZ HOO

HOO i Nacionalni olimpijski odbor Albanije potpisali u Tirani memorandum o sportskoj suradnji, hrvatsko izaslanstvo primio i premijer Edi Rama

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Nacionalni olimpijski odbor Albanije potpisali su u Tirani Memorandum o razumijevanju na području sporta, što predstavlja i formalizirani preduvjet za nastavak tradicionalno dobrih odnosa albanskog i hrvatskog sporta, ali i međudržavnih odnosa.

To je pokazao i srdačan prijam koji je predsjedniku HOO-a Zlatku Mateši i glavnom tajniku Siniši Krajaču priredio albanski premijer Edi Rama. Dobrodošlicu su im izrazili i ministrice Evis Kushi (Min. obrazovanja i sporta) te Bora Muzhaqi (Min. djece i mladeži), kao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. U ulozi domaćina su predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora Albanije Fidel Ylli i glavni tajnik Gerti Shima, a izaslanstvu HOO-a se pridružio izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Albaniji Zlatko Kramarić.

Memorandum kojim će se ojačati i promicati bilateralna sportska suradnja te prijateljstvo dvaju olimpijskih odbora potpisali su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i njegov dužnosnički istovrsnik s albanske strane Fidel Ylli. Ovaj vid suradnje u praksi znači i razmjene sportaša, sportskih izaslanstava, trenera i drugih stručnjaka u sportu, kao i predstavnika NOO-a u svrhu daljnjeg usavršavanja. Obje strane obvezale su se surađivati i u području istraživanja i razvoja sporta te u svim drugim područjima od obostranog interesa.

Na konferenciji za medije čelnici obaju nacionalnih olimpijskih odbora iskazali su veliko zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u području sporta, izrazivši iskreno veselje usmjereno prema budućoj suradnji.

HOO je od 1994. godine sklopio 22 sporazuma o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima iz jednako toliko država svijeta.

HOO/Vinko Knežević


ZLATKO MATEŠA: ‘Split je napravio sve što je trebao za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine’

Komisija za marketing i komunikacije Europskih olimpijskih odbora (EOO) dala je punu podršku Gradu Splitu za kandidaturu i možebitno domaćinstvo Europskih igara 2027. godine.

  • To je u našem političkom životu to je rijetko da pozicija i opozicija glasuju za jedan sportski projekt i to je projekt oko kojeg su se u stanju svi okupiti. Naravno da će se mnogi pitati tko će to sve platiti i što to donosi Splitu i Hrvatskoj. To je nekih 2.5 milijuna eura, a to čak ni za Split nije cifra koja predstavlja veći problem. Poljud bi se morao obnavljati, i obnavljat će se neovisno o Europskim igrama jer u svojim elementima predstavlja ugrozu za gledatelje. Isto tako i Spaladium Arena Što se tiče sportske infrastrukture, Split stoji jako dobro – naglasio je prvi čovjek hrvatskog sporta.

Čelnik HOO-a kazao je i to da će ukupnu cijenu organizacije procijeniti revizorska kuća Price Waterhouse, a nakon toga će Vlada RH odlučiti o domaćinstvu Igara u Splitu, te nastavio:

  • Imate izravne i neizravne financijske koristi od Europskih igara. Kad se dodaju i neizravne, koje se odnose na broj turističkih noćenja na povećani iznos PDV-a koji će se ubrati tijekom tih Igara. Na kraju će se pokazati da je to jedan isplativi projekt – rekao je Mateša, koji se osvrnuo i na činjenicu da je 70-ak dana do početka Europskih igara u Krakowu i 471 dan do Olimpijskih igara u Parizu.

U Poljsku će putovati oko 130 hrvatskih sportaša, a neki od njih lovit će norme koje su potrebne za Igre u Francuskoj.

  • Bit će to najveći sportski događaj ove godine u Europi s preko devet tisuća sudionika, od toga sedam tisuća sportaša iz 48 zemalja. Najvažniji podataka je da su u 18 sportova to ujedno i kvalifikacije za OI u Parizu i zbog toga imaju dodatni značaj – naglasio je Mateša, dodavši kako će u Krakovu će biti i Hrvatska kuća koja će biti dom našim gospodarstvenicima i turističkim djelatnicima.
  • Poljska vlada čvrsto je stala iza tog projekta. Donijeli su zakon kojim se daje podrška EI-ju u Krakovu u Malopoljskoj oblasti i to im je bilo od velike koristi – rekao je predsjednik HOO-a.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach zalaže se i daje preporuke međunarodnim sportskim savezima kako da vrate ruske i bjeloruske sportaše u natjecanja iz kojih su izbačeni zbog ruske invazije na Ukrajinu. Neke su zemlje poput Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Češke pa i Njemačke – smatraju kako ruski i bjeloruski sportaši ne smiju nastupati dok god traje rat. Ukrajinci su najavili da će bojkotirati Igre u Parizu …

  • Mislim da je prerano govoriti o tome što će biti na kraju. Postoje međunarodne sportske federacije koje su to već prihvatile, a neke i nisu te mislim da je mudro pričekati još neko vrijeme da se iskristalizira zajednički stav. Siguran sam da neće biti bojkota Olimpijskih igara. U to sam sto posto siguran – zaključio je Mateša.

Izvor: HINA/Media servis/Foto: Lana Slivar Dominić