MIX VIJESTI IZ HOO

HOO čestitao osvajačima medalja na Paraolimpijskim igrama

Predsjednik HOO Zlatko Mateša i i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su našim paraolimpijcima na osvojenim odličjima na Igrama u Tokiju: Ivanu Katanušiću za osvajanje srebrnog odličja u bacanju diska, parastolnotenisačicama Anđeli Mužinić i Heleni Dretar Karić za osvajanje ekipne bronce i Velimiru Šandoru osvajanje srebra u bacanju diska.

ČESTITKA IVANU KATANAŠIĆU OSVAJAČU SREBRNOG ODLIČJA U BACANJU DISKA

Hrvatski paraatletičar Ivan Katanušić (30) osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, ostvarivši najveći uspjeh u karijeri. Natjecanje je održano na rubu regularnosti po jakoj kiši koja je neumorno padala tijekom cijele večeri. Atletičari su više vremena trošili na brisanje bacališta nego na koncentraciju uoči bacanja.

U takvim, gotovo nemogućim uvjetima 30-godišnji Imoćanin, član zagrebačkog Dinamo Zrinjevca, je osvojio srebro s rezultatom 55.06 m. Zlatno odličje pripalo je Amerikancu Jeremyju Campbellu sa 60.22 m, dok je broncu osvojio Britanac Dan Greaves sa 53.56 m.

  • U ovaj trenutak je stalo pet godina krvi, znoja, suza, upale išijasa, loma noge, upale slijepog crijeva, operacije zgloba, sastavljanja ligamenata. I još kada sam vidio ovo vrijeme, rekao sam treneru ili ću danas “poginuti” i osvojiti medalju, ili je za mene kraj sporta. Ne bih se predao pa da je padalo još jače – kazao je srebrni paradiskaš Katanušić.

Imao je sreću što ga je na startu atletske karijere u ruke primila trenerska legenda za bacače, pokojni Ivan Ivančić, s kojim je i ostvario prve velike rezultate u kugli i disku. Kada je u kolovozu 2014. Ivančić preminuo, Katanušić je počeo raditi s aktualnim trenerom Rolandom Vargom.

Svjetskim broncama iz Londona 2017. i Dubaija 2019. pridodao je i šest medalja s europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016. Nakon medalja na svjetskom i europskom prvenstvu, te IWAS Svjetskim igrama, Katanušić je tako stigao i do odličja na najvećem natjecanju za osobe s invaliditetom, a njegovo srebro je 22. hrvatska paraolimpijska medalja.

ČESTITKA ANĐELI MUŽINIĆ I HELENI DRETAR KARIĆ ZA OSVAJANJE EKIPNE PARAOLIMPIJSKE BRONCE

Nakon što su prolaskom u polufinale osigurale broncu, hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić nisu se uspjele plasirati u finale ekipne konkurencije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. U polufinalu su sa 0-2 poražene od izabranica Južne Koreje Mi Gyu Lee i Jiyu Yoon.

Južnokorejke su otvorile meč s dva osvojena seta, a nakon što su naše igračice smanjile na 1-2, činilo se kako bismo mogli gledati reprizu iz Rija, kada su Hrvatice gubile 0-2, a na kraju slavile sa 3-2. No, ovoga puta nije išlo. Yoon i Lee su prvo dobile parove sa 3-1 (11-7, 11-9, 7-11, 11-7), a potom je Yoon pobijedila Mužinić sa 3-0 (11-7, 11-9, 11-4), tako da meč između Dretar Karić i Lee nije bio niti potreban. U drugom polufinalu Kina je porazila Italiju sa 2-1.

Druga je to hrvatska paraolimpijska medalja u Tokiju, nakon srebra Velimira Šandora u bacanju diska, a ujedno je druga i našim parastolnotenisačicama koje su iz Rija 2016. godine donijele srebrno odličje.

ČESTITKA BACAČU DISKA VELIMIRU ŠANDORU NA OSVAJANJU PARAOLIMPIJSKOG SREBRA

Hrvatski paraolimpijci nastavljaju tamo gdje su stali olimpijci nekoliko tjedana ranije na istim borilištima u Tokiju. Velimir Šandor (35) osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F52, osiguravši tako Hrvatskoj prvo odličje na tokijskim Paraolimpijskim igrama.

Šandor je do paraolimpijskog srebra stigao bacivši disk 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz s četiri centimetra boljim rezultatom. Broncu je osvojio Indijac Vinod Kumar s 19.91 metra, a legendarni Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli, na kraju je bio četvrti (19.54). Šandorovo srebro ujedno je i 20. medalja naših paraolimpijaca na ljetnim Igrama (pet zlatnih, šest srebrnih i devet brončanih odličja). Atletičaru velikogoričkog Uspona to je najveći uspjeh u karijeri, nakon bronce u Rio de Janeiru prije pet godina.