MIX VIJESTI IZ HOO

HOA pokrenula izradu edukacijskog programa za sportske administratore

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Zajednica sportova Primorsko-goranske županije (ZSPGŽ-a) organizirale su radni sastanak ekspertne grupe za izradu dijela programa za edukaciju sportskih administratora pod naslovom „Opći i administrativni poslovi u sportu i digitalizacija“.

Sastanku su prisustvovali: ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, direktor HOO-ova Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvoje Balen, predsjednik ZS PGŽ-a Veljko Karabajić, glavna tajnica ZS PGŽ-a Katja Luketić, član Izvršnog odbora ZS PGŽ-a Darko Ivošević, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković i glavni tajnik Zajednice sportskih udruga grada Rijeke (Riječki sportski savez) Slaviša Bradić.

Zajednički stav ekspertne grupe je neophodnost ovakvog programa koji će kroz dodatnu edukaciju sportskih djelatnika – počevši od glavnih tajnika nacionalnih sportskih saveza preko lokalnih sportskih zajednica do razine klubova – osnažiti sustav sporta i sportskih djelatnika te osigurati prijenos znanja i novih spoznaja kojima je sport – kao i svi koji u njemu rade – svakodnevno izložen. Prilikom sastanka iznesene su različite vrijedne ideje u sklopu s ekspertizom i dugogodišnjim iskustvom prisutnih te su utvrđeni rokovi dovršetka navedene nastavne teme u sklopu edukacijskog programa za sportske administratore.

  • Vrijednost višegodišnjeg iskustva i marljivo prikupljenog znanja glavnih tajnika u ekspertnoj grupi predstavlja važnost koja se ne smije izgubiti. U skladu s tim i ovaj program i priručnik koji je u izradi omogućit će prijenos znanja svima koji rade u sustavu sporta i osigurati jačanje i podizanje kvalitete rada u sportu – što u ovom vremenu brzih promjena smatramo neophodnim i izrazito značajnim – istaknuo je ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, zahvalivši ekspertnoj grupi na spremnosti i nesebičnom dijeljenju prikupljenog znanja i iskustva s ostalim sudionicima.

HOA POTPISALA SPORAZUME SA ZS PGŽ-A (FOTONATJEČAJ ‘ODLUČUJUĆI TRENUTAK’) I S DRUŠTVOM SPORTSKE REKREACIJE KVARNER

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Zajednica sportova Primorsko-goranske županije (ZSPGŽ) potpisali su Sporazum o provedbi programa izbora sportske fotografije i natječaja „Odlučujući trenutak“ u 2023. godini.

Sporazum su u sjedištu Zajednice sportova Primorsko-goranske županije u Rijeci potpisali ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj i predsjednik ZS PGŽ-a Veljko Karabajić u nazočnosti glavne tajnice ZS PGŽ-a Katje Luketić i člana Izvršnog odbora ZS PGŽ-a Darka Ivoševića.

Cilj ove dugogodišnje suradnje između HOA-e i ZS PGŽ-a je popularizacija sporta, provedba olimpijskih načela i vrijednosti te poticanje aktivnosti usmjerenih na promociju kulture i umjetnosti u funkciji sporta i olimpizma.

Istoga dana u Čavlima Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Društvo sportske rekreacije Kvarner potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji na promicanju temeljnih načela olimpizma posebice među djecom i mladima. Suradnja će obuhvatiti promicanje kulturološke dimenzije sporta te popularizaciju i širenje olimpijske ideje putem različitih projekata i radionica za djecu i mlade. U sjedištu Turističke zajednice općine Čavle Sporazum su potpisali Saša Ceraj, ravnatelj HOA-e i predsjednica Društva sportske rekreacije Kvarner, Barbara Gržetić i uz prisustvo predsjednice Turističke zajednice općine Čavle Ree Čargonje.

  • Drago mi je da su interaktivne olimpijske radionice koje HOA provodi među djecom i mladima prepoznate i sve više tražene te da nalaze mjesto u projektima sportskih udruga, jer upravo to najbolji način za promociju olimpijskih vrijednosti i upoznavanja mladih s vrijednostima i temeljnim načelima olimpizma i sporta – istaknuo je ravnatelj HOA-e Saša Ceraj prilikom potpisivanja Sporazuma.

Izvor: HOO/HOA

OPATIJCI PROGLASILI NAJBOLJE U 2022., SPORTAŠ GODINE WINDSURFER ENRICO MAROTTI

U Centru Gervais održano je svečano proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i sportskih djelatnika Grada Opatije u 2022. godini.

Nagrade najuspješnijim sportašima i sportskim djelatnicima uručene su u nazočnosti glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniše Krajača i direktora HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta Hrvoja Balena, predsjednika Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Veljka Karabaića, pročelnice Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonje Šišić, predsjednice Riječkog sportskog saveza Dorotee Pešić Bukovac, predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije Dine Žigulića te gradonačelnika Grada Opatije Fernanda Kirigina sa zamjenicom Kristinom Đukić.

Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije u sastavu Zlata Torbarina (predsjednica), Kristina Tubić, Mario Šikić, Igor Puž, Dragutin Galina, Višnja Hrmić i Dušan Benko izabrao je ovogodišnje laureate – najuspješnije sportaše i sportske djelatnike Grada Opatije u 2022. godini.

Najuspješnijim sportašem proglašen je Enrico Marotti, član Društva sportova na moru Volosko,koji je zasluženo osvojio 1. mjesto u najjačoj svjetskoj profesionalnoj konkurenciji. Ovo je jedan od najvećih uspjeha njegove sportske karijere i hrvatskog windsurfa te će svakako ostati upisan u povijest nacionalnog sporta. Pobjedom na regati, nakon titule europskog i svjetskog prvaka, također je ostvario i 3. mjesto u ukupnom svjetskom poretku PWA (Professional Windsurf Association) u sezoni 2022.

Najuspješnija seniorska ekipa u 2022. godini je ekipa Automobilističkog kluba Opatija motorsport u sastavu: Viliam Prodan, Zoran Raštegorac, Marsel Katić, Denis Rubinić, Igor Vareško, Marko Stiperski, Paolo Mavričić i Eris Marotti, dok najuspješniju žensku seniorsku ekipu čine članice Streljačkog kluba DVD Opatija u sastavu: Lucia Novak, Kristina Brozović Šokčević i Pamela Gubo Samarđić.

Nagradu za najuspješnijeg juniora dobio je Ian Priskić iz Kickboxing kluba Opatija Fight Club, a najbolja ženska juniorska ekipa dolazi iz Kluba odbojke na pijesku Opatija u sastavu Mia Volarić, Franka Lukežić, Josipa Grčević i Valentina Devčić.

Najuspješnija sportašica kadetkinja Mia Brozina iz Teniskog kluba Opatija, dok je najuspješniji sportaš kadet Petar Pobar iz Športsko ribolovnog kluba Ičići. Najuspješnija muška kadetska ekipe dolazi iz Malonogometnog kluba Futsal Gorovo u sastavu: Lino Matek, Val Krešić, Niko Ruiz, Mauro Kumar, Boris Tomić, David Ružić, Ivan Francetić, Frane Beno, Goran Iličić, Šime Stančić, Vigo Mavričić, Dorian Krneta i Nikola Rukavina, dok je za najbolju žensku kadetsku ekipu proglašena ekipa Stolnoteniskog kluba Opatija 08 u sastavu: Zara Babić Poljak, Nicol Kršanac i Tijana Kinkela. Najuspješniji sportaš s invaliditetom je Vjekoslav Gregorović iz Stolnoteniskog kluba Opatija 08. Zaslužni sportski djelatnik godine je Vladimir Brnečić iz Odbojkaškog kluba Opatija. Naslov najperspektivnije sportašice ponijela je Mirna Brusić iz Rukometnog kluba Liburnija Opatija.

Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije dodijelio je i posebno priznanje koje je otišlo u ruke Dražena Opale iz Vaterpolo kluba Opatija, te Jedriličarskom klubu Opatija u sastavu: Maro Bratonja, Ricardo Juretić, Vita Erceg i Alexandra Ivanova.

U zabavnom dijelu nastupile su Mažoretkinje opatijske rivijere – Lina Lazarić i Antonija Sirotnjak. Organizator svečane dodjele je Sportski savez grada Opatije na čelu s predsjednikom Dragutinom Galinom.

Izvor: opatija.hr /HOO