MIX VIJESTI IZ HOO

HOA i Zaklada Dražen Petrović potpisale novi sporazum o suradnji na promociji olimpijskih ideala

Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj i predsjednica Upravnog odbora Zaklade Dražen Petrović, Biserka Petrović, potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi programa „Olimpijski ideali – Dražen Petrović“ tijekom 2022. godine.

Time se nastavlja uspješna suradnja u provedbi programa kojim se promoviraju olimpijske vrijednosti i kulturološke dimenzije sporta te popularizacija i širenje olimpijske ideje spajanja sporta s kulturom i obrazovanjem kroz osobnost i karijeru košarkaša i osvajača triju olimpijskih medalja Dražena Petrovića. Provedba programa zaustavljena je već u dva navrata (2020. i 2021. godine) zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su uvedene. Sukladno novim smjernicama, program je nastavljen u travnju ove godine te se sada već šestu godinu uspješno provodi u suradnji s osnovnim i srednjim školama iz cijele Hrvatske.

U sklopu programa održavaju se obrazovne radionice u prostorijama Zaklade ‘Dražen Petrović‘, a sastoje se od prikazivanja četverominutnog filma o spomeniku Draženu Petroviću u Lausannei, razgledavanja Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, uz stručno vodstvo, kratkog predavanja o životu i djelu Dražena Petrovića te pitanja djece o Draženu Petroviću. Po završetku radionice svaka škola dobiva dva obrazovna stripa izrađena prema liku i djelu Dražena Petrovića za potrebe školske knjižnice s edukativnim letcima Hrvatske olimpijske akademije o olimpijskim vrijednostima i dvije košarkaške lopte s likom Dražena Petrovića za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školi. Također, svaki sudionik radionice dobiva jedan zidni plakat i letak Hrvatske olimpijske akademije o olimpijskim vrijednostima

HOO čestita reprezentativcima u obaranju ruke na osvojenoj čak 21 medalji na EP-u u Rumunjskoj

Hrvatska reprezentacija u obaranju ruke, s ukupno 16 predstavnika, osvojila je na Europskom prvenstvu u Bukureštu (Rumunjska) čak 21 medalju, a najuspješniji pojedinac bio je Rino Mašić. Nakon što je osvojio dvije zlatne medalje u juniorskoj konkurenciji, mladi hrvatski reprezentativac donio je Hrvatskoj još dvije medalje u seniorskoj konkurenciji. Sedamnaestogodišnji Gospićanin najprije je osvojio europske juniorske naslove prvaka u kategoriji +80 kg i s lijevom i s desnom rukom, a potom je u seniorskoj konkurenciji u kategoriji do 100 kg osvojio zlato na desnu i srebro na lijevu ruku.

  • Konkurencija je bila vrlo jaka i sretan sam zbog osvojenih triju zlatnih i srebrnog odličja. Nastavljamo s treninzima kako bi se što bolje pripremili za Svjetsko prvenstvo koje je ove godine u Turskoj – kazao je Mašić.

Posljednjeg dana EP-a medalju u seniorskoj konkurenciji osvojio je i Andrija Šimić koji je u kategoriji 110 kg bio drugi na desnu ruku.

  • Nastupili su svi najbolji i mogu biti zadovoljan srebrnom medaljom – kazao je 27-godišnjak iz Ličkog Osika, dodavši da je natjecanje bilo itekako zahtjevno jer sudjelovalo je više od 700 natjecatelja iz 27 država.

Hrvatski juniori osvojili su ukupno sedam medalja – četiri zlata, dva srebra i broncu, sportaši s invaliditetom pridodali su čak 11 odličja (dva zlata, četiri srebra, pet bronci), a priču su zaključili seniori s još tri medalje (zlato, dva srebra). Najuspješniji pojedinac u konkurenciji osoba s invaliditetom je Luka Drokan s dva osvojena zlata.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita reprezentaciji u obaranju ruke na iznimno uspješnom nastupu na EP-u u Bukureštu!

HOO čestitao rukometnoj reprezentaciji gluhih na olimpijskom zlatu iz Brazila

Na Olimpijskim igrama gluhih u brazilskom Caxias do Sulu hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je zlatnu medalju, pobijedivši u finalu vrlo uvjerljivo Njemačku (32-21) za peto zlatno olimpijsko odličje i ukupno 17. kolajnu s velikih natjecanja.

Muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od naših najtrofejnijih momčadi, a sa zlatom iz Brazila ima osam olimpijskih odličja (pet zlata, jedno srebro i dvije bronce), sedam europskih (pet zlata, po jedno srebro i broncu) i dvije svjetske medalje (obje zlatne). Treće mjesto pripalo je Srbiji, a u ženskom dijelu turnira slavila je Danska ispred Turske, dok je domaćin, Brazil, osvojio treće mjesto.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su rukometnoj reprezentaciji gluhih na velikom uspjehu:
“Dragi naši rukometaši, još jednom ste nas razveselili usponom na vaš olimpijski tron, a time ste dokazali i da s pravom nosite epitet jedne od najtrofejnijih hrvatskih reprezentacija. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite iskrene čestitke za najnoviji sportski pothvat kojim ste iznova proslavili i hrvatski sport u cjelini.”

Polumaraton u Poreču u znaku sjajnog odaziva trkača iz pet država i pobjede talijanskih predstavnika u glavnoj utrci

Nakon dvije godine stanke, prekrasni svibanjski vikend u Poreču bio je u znaku Plava Laguna Polumaratona. Na trkačkim stazama u Zelena Resortu, Plava resortu i samom Poreču uživalo je 820 sudionika iz Hrvatske i još četiriju država: Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U subotnjem popodnevnom programu održane su dječje utrke Pepi Kids Run, posebno namijenjene najmlađima za zabavan ulazak u svijet trčanja, a njima su prilagođene distance od 400 do 1800 metara. Potom je održana i utrka koju trče roditelji i djeca (Family Run u duljini od 4000 metara). Polumaraton, kao i utrka 10 K bila je na rasporedu u nedjelju. Polumaraton je podrazumijevao upola kraću dionicu od klasičnog maratona (42 km), a zacrtani 21 kilometar trčao se na stazi od Hotela Parentium Plava Laguna, preko Plava Resorta, do grada Poreča, i natrag prema hotelu Parentium (dva kruga). Sudionici su mogli izabrati i kraću utrku od 10 K – od hotela Parentium, preko Plava Resorta do grada Poreča i natrag.

Pobjednik glavne utrke je Talijan Alessio Milani koji je porečki Plava Laguna Polumaraton istrčao za 1 sat i 12 minuta. Najbrža u ženskoj konkurenciji je također Talijanka Mariangela Stringaro koja je polumaratonsku utrku završila za 1 sat i 31 minutu.

Direktor utrke Goran Vrus nije krio zadovoljstvo uspješnim izdanjem porečkog Polumaratona:

  • Utrka je bila fantastična, od sjajne atmosfere i idealnog vremena. Od trkača stižu same pohvale, posebno su zadivljeni lokacijom utrke koja je doista pod ovako dobrim vremenu pružila natjecateljima sve što mogu poželjeti. Želja nam je u budućnosti od ove utrke napraviti iz godine u godinu sve veće događanje koje će postati popularno na europskoj karti. Zahvaljujemo turističkim zajednicama Poreča i Funtane na potpori i podršci u organiziciji ovog događanja.

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić naglasio je važnost povratka Polumaratona za turističku ponudu grada Poreča:

  • Polumaraton za Poreč ove godine predstavlja nastavak jedne odlične sportske predsezone u našem gradu, a najavljuje i manifestacijama još bogatiji ostatak godine. Koliko nas vesele nove manifestacije, toliko smo ponosni i na sve one koje su već postale tradicionalne te iz godine u godinu u naš grad dovode brojne sportaše.

HOO i Daruvarske toplice potpisali ugovor o partnerstvu na području rehabilitacije sportaša

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Daruvarske toplice potpisali su ugovor o partnerstvu kojim se definira poslovna suradnja krovne udruge hrvatskog sporta i renomirane specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Ugovor u Daruvarskim toplicama potpisali su glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković. Partneri će surađivati na području prevencije i rehabilitacije hrvatskih sportaša u svrhu njihova nastupa na sportskih natjecanjima. Temeljem ovoga ugovora, Daruvarske toplice, između ostalog, stječu pravo korištenja naziva „Partner Hrvatskog olimpijskog odbora za prevenciju i rehabilitaciju sportaša“ te isticanja tog naziva na vlastitom memorandumu, proizvodima, kao i u promidžbenim materijalima i reklamnim kampanjama.

  • Zadovoljstvo mi je staviti potpis na ugovor o partnerstvu s tako uglednom medicinskom ustanovom čije se ime među sportašima i sportašicama izgovara s velikim respektom. Nakon rehabilitacije u Daruvarskim toplicama, brojni su se eminentni sportaši vratili u sportske arene zahvaljujući vrhunskom tretmanu koji je pridonio njihovom zdravstvenom boljitku – kazao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

Vrhunske rezultate rehabilitacije, uz profesionalan pristup stručnog tima i specifične individualne tretmane, istaknuo je i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković, ocijenivši da će suradnja s Hrvatskim olimpijskim odborom biti snažan vjetar u leđa za još intenzivniji razvoj i pozicioniranje Daruvarskih toplica u segmentu sportskih priprema, prevencije i sportske rehabilitacije. O novouspostavljenoj suradnji pohvalnim riječima je govorio i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, a taj čin prigodnim je obraćanjem pozdravio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Ugovor o partnerstvu između HOO-a i Daruvarskih toplica sklopljen je na jednogodišnje razdoblje i traje do 6. travnja 2023. godine.

Izvor: HOO