MIX VIJESTI IZ HOO

EI KRAKOV: Peta mjesta Ranteša u BMX-u i rukometaša na pijesku, Mihaljević vrlo dobar u „kugli“

Trećeg natjecateljskog dana hrvatskih sportaša i sportašica na III. Europskim igrama u Poljskoj u središtu pozornosti bila su natjecanja u atletici, BMX-biciklizmu, kanuu, rukometu na pijesku i streljaštvu.

Nakon što je dan prije u Krzeszowicama vrlo dobro odradio kvalifikacije u disciplini slobodni stil te s druge pozicije ušao u finale, najbolji hrvatski BMX-ovac Marin Ranteš zauzeo je ukupno peto mjesto. I premda je peto mjesto u Europi sasvim solidno ostvarenje (EI je u BMX-u bio i EP), Ranteš nije mogao biti zadovoljan takvim epilogom iz najmanje dva razloga – peha koji mu se dogodio u prvoj finalnoj vožnji kada je prilikom jednog doskoka pao s bicikla i zbog neobranjene bronce s prošlogodišnjeg EP-a u Muenchenu. U drugoj vožnji ostvario je bodovni učinak od 83.06, pritom je nadmašio i rezultat za ulazak u finale (80.50), ali to ipak nije bilo dovoljno za pobjedničko postolje. Zlatnu medalju osvojio je Britanac Kieran Darren Reilly (92.33), srebrnu Francuz Anthony Jeanjean (90.80), dok je i bronca završila na „otoku“, oko vrata Britanca Declana Lee Brooksa (87.40).

Peto mjesto u Europi zauzela je i hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku, nakon što je u razigravanju za redoslijed od 5. do 8. mjesta najprije svladala Njemačku, s 2-0 (28-23, 31-26), a potom i Norvešku, s 2-1 (29-22, 22-23, 7-4). Četvrtfinalni poraz od Danaca bio je koban za naše „pjeskaše“ koji su bili vrlo blizu osvajanja odličja, na što ukazuje i ukupni učinak od pet pobjeda i jednog poraza.

Hrvatski atletičari i atletičarke završili su na 9. mjestu (od 16 reprezentacija) trodnevna natjecanja u ekipnoj europskoj konkurenciji (divizija 2), što im je donijelo i ostanak u drugoj jakosnoj skupini. Aktualni europski prvak u bacanju kugle, Filip Mihaljević pobjednički je odradio svoju disciplinu (21.33 m), Sara Aščić je u skoku u vis podijelila prvo mjesto u skupini (179 cm), Sara Kolak je u bacanju koplja bila treća (59.62 m). U utrci na 1500 m vrijedan rezultat ostvarila je osmoplasirana Klara Andrijašević. (4:17.91)… Hrvatska je natjecanje završila s 301,5 bodom, sa samo pola boda manje od Slovačke na 8. mjestu.

U Wroclavu su počela i natjecanja u streljaštvu. Naša Lana Skeledžija nije uspjela ostvariti plasman u finale discipline zračni pištolj 10 m, zauzela je 26. mjesto od 36 natjecateljica.

Najbolja hrvatska mirnovodaška kanuistica Vanesa Tot plasirala se u finale discipline jednokleka (C-1) na 200 m na temelju drugog rezultata u izlučnoj skupini, iz koje su najbolje tri prošle u borbu za odličja. Finalna utrka sprinta na 200 m je u petak nešto iza 15 sati, a u jutarnjem programu za prolazak u finale borit će i kajakašica Anamaria Govorčinović (K-1 na 500 m).

Petak bi Hrvatskoj trebao donijeti prva odličja na Europskim igrama jer kreću natjecanja u borilačkim sportovima (karate, taekwondo, boks) koji su i u dosadašnjim izdanjima Europskih igara donosili najviše medalja.


ZLATKU MATEŠI POSEBNO PRIZNANJE POLJSKOG MINISTARSTVA SPORTA I TURIZMA ZA ZASLUGE U PROJEKTU EUROPSKIH IGARA

Jedan od glavnih inicijatora pokretanja višesportskih igara našeg kontinenta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, dobio je posebno priznanje Ministarstva sporta i turizma Republike Poljske za iznimne zasluge u tom projektu, ali i zasluge za uspjeh aktualnih Igara koje se od 21. lipnja do 2. srpnja održavaju upravo u Poljskoj.

U pismu koje je potpisao ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk, stoji i obrazloženje priznanja:

„Poštovani gosp. Mateša,
dopredsjedniče Koordinacijskog povjerenstva Europskih olimpijskih odbora, u ime poljske Vlade i osobno ime želim Vam prenijeti iskrene čestitke i zahvalnost za Vaš doprinos razvoju sporta na našem kontinentu. To je ujedno i zahvala za Vaš trud i nastojanja da možemo uživati u trećem izdanju Europskih igara, ovdje u Krakovu i Malopoljskoj regiji, te gledati nastupe sportaša iz 48 država dok se natječu u sportskim arenama u 13 poljskih gradova.
Kao pravnik dobro ste svjesni što znači postaviti ambiciozne ciljeve i marljivo raditi na njihovu ostvarenju, a Vaš marljiv rad u aktivnostima za dobrobit europskog sporta pretočen je u impresivna postignuća. Gledajući optimistično u budućnost, izražavam uvjerenje da će treće Europske igre doprinijeti jačanju naše suradnje te značiti početak stvaranja povijesti Igara kao sjajnog i prestižnog višesportskog događaja.
Iskrene želje za daljnjim uspješnim obavljanjem dužnosti za Europske olimpijske odbore!“


HOO/Vinko Knežević Foto: Slobodan Kadić