MIX VIJESTI IZ HOO

NAGRADA ‘MILAN NERALIĆ’: Dokaz da se dugogodišnji predani rad u lokalnoj zajednici isplati

Hrvatski olimpijski odbor dodijelio priznanja za doprinos lokalnom sportu. Gošća ovog skupa, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, kazala je da su Slunjani vrlo ponosni na svog slavnog sugrađanina. Dodala je da će spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući i spomenik u Slunju iz veljače ove godine podići slunjski sport na višu razinu, a i obogatiti turističku ponudu.

Svečanost je održana u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu gdje je HOO po četvrti put dodijelio Nagradu ‘Milan Neralić’, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini. Nakon što su hrvatsku himnu odsvirali potpuno gluha osoba Đurđica Šakić, učenik s autizmom Marin Bilić i najmlađa među njima – Nikolina Tutek, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru apostrofirao važnost lokalnog sporta, kao razinu s koje sve počinje:

  • Lokalni sport je kičma hrvatskog sporta, najzaslužniji je za sve ovo što imamo, iznjedrio je najveći dio talenata našeg sporta. A oslanja se uglavnom na volontere koji žrtvuju svoje vrijeme da bi pridonijeli napretku hrvatskog sporta. Zato zaslužuju ovakvu prestižnu nagradu, za čije utemeljenje je iznimno zaslužan naš glavni tajnik Siniša Krajač, koji je na terenu prepoznao te zasluge i inicirao njezino pokretanje…

Gošća ovog skupa, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, kazala je da su Slunjani vrlo ponosni na svog slavnog sugrađanina. Dodala je da će spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući i spomenik u Slunju iz veljače ove godine podići slunjski sport na višu razinu, a i obogatiti turističku ponudu.

  • Bili bismo počašćeni da se iduća Nagrada ‘Milan Neralić’ dodijeli u Slunju – zaključila je gradonačelnica Puškarić.

HOO-ovu Nagradu ‘Milan Neralić’ za 2022. godinu kao priznanje za životno djelo dobila su dvojica iznimno vrijednih košarkaških djelatnika – Goran Kovačić (predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice) i Josip Milaković (OKK Dražen Petrović/Zajednica sportova grada Šibenika), zatim neumorni pobornik sportske rekreacije Branko Piljek (glavni tajnik Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije), odbojkaška „ikona“ Tonko Sabljić (glavni tajnik Zajednice športskih udruga grada Vukovara) i kao jedina udruga – Riječki sportski savez, koji u skrbi za sport na svim razinama, sa svojih 200 sportskih udruga i brojnim aktivnostima tijekom cijele godine, mnogima može poslužiti kao uzor. U ime Riječkog sportskog saveza nagradu je primila predsjednica Dorotea Pešić Bukovac.

Podsjećamo da je prošle godine Nagradu ‘Milan Neralić’ primio Karlovčanin Želimir Žiga Feitl.

Svi nagrađeni istaknuli su veliku čast biti laureatima ovog HOO-ova priznanja, a Vukovarac Tonko Sabljić dodao je i da će znati uživati u njoj jer su mu u njoj sažeta četiri desetljeća konstantnog rada i vrlo trnovitog puta u sporta.


Nagrada ‘Milan Neralić’ sastoji se od skulpture i plakete. Hrvatski olimpijski odbor je zajedno sa Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu raspisao Natječaj za izradu skulpture, a na njemu je pobijedio rad studenta Akademije Matije Gajića Puškarića. Skulptura prikazuje čin davanja mača koji vuče korijenje iz srednjeg vijeka te Neralićev žar i ljubav prema sportu i olimpizmu.

Nagrada je utemeljena odlukom Vijeća HOO-a 2019. godine, a dobila je ime po Milanu Neraliću, prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje u povijesti. Rođeni Slunjanin je na OI-ju u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u mačevanju.


Ocjenjivačko povjerenstvo Nagrade ‘Milan Neralić’ i ove godine je djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Zvjezdana Tuma-Pavlov, Ante Tanfara, Sanda Čorak i Hrvoje Balen (članovi).

HOO/Vinko Knežević Foto: FaH/EPA