MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

Dodijeljene Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2021. godinu

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručili su Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2021. godinu, najveće državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta.

Svi dobitnici Bučarove nagrade za 2021. godinu

Dobitnici nagrade za životno djelo u 2021. godini su Željko Klarić, Mihovil Nakić-Vojnović i Đurđa Fočić Šourek, dok su dobitnici godišnje nagrade za 2021. godinu Matea Jelić, prof. dr. sc. Boris Labar, Damir Šolman, Željko Jerkov, prof. dr. sc. Slavko Trninić, Nikola Mektić, Mate Pavić, Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Nenad Šoštarić, prof. dr. sc. Damir Knjaz i Hrvatski taekwondo savez.

Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Nikolina Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše.

  • I u godini kojoj se primičemo kraju i koja nam je donijela mnoge promjene i neku novu i drukčiju svakodnevicu, vi ste ostali nepromijenjeni. Vi nas i dalje jednako oduševljavate svojom upornošću, odricanjem i predanošću te na kraju onim šlagom na tortu, medaljama i iznimnim rezultatima. U ovoj godini veselili smo se ponovo mnogim uspjesima, a najveći fokus bio je na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju s kojih su naše sportašice i sportaši ukupno donijeli 15 medalja i opet ispisali prekrasne stranice naše sportske povijesti, a petero od njih dobitnici su i ovogodišnje državne nagrade – rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te zaključila: – Uz sva povećana ulaganja, pokretanja novih aktivnosti, ali i pomoć sportu u ovom pandemijskom razdoblju, u godinama pred nama želimo dodatno osnažiti sve segmente sporta, od vrhunskog do rekreativnog, a pogotovo sporta djece i mladih koji je temelj za sve daljnje uspjehe, ali i za zdravu i aktivnu naciju.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta


ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Vatreni zaslužuju stadion, Vlada će dati doprinos. Stranac u reprezentaciji? To mi djeluje kao švercanje‘

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posvetio je dio dana i sportašima, a nakon svečanosti je rado popričao s novinarima o sportskim temama.

  • Lideri stranih zemalja ne mogu vjerovati da Hrvatska ima toliko uspjeha u toliko različitih sportova. U njihovim očima mi smo velesila u mnogim sportovima, to je činjenica koju ponekad i sami moramo više osvijestiti. Govorilo se da imamo naslijeđene uspjehe iz bivše države, ali uspjesi su se nastavili i kasnije. Dobra škola, talent, puno rada, to su pravi razlozi zašto imamo toliko uspjeha – istaknuo je premijer.

Dosezi ponekad djeluju i nestvarno kad se uzmu u obzir uvjeti u kojima sportaši rade?

  • Kao prvo, to moramo zahvaliti radu i talentu naših sportašica i sportaša. A drugo, moramo im osigurati više sredstava. Mi smo već osigurali 100 posto više sredstava u odnosu na naš start 2016. godine. Ali, kako često srećem čelnike naših sportskih saveza i naše sportaše, stalno imam dojam da je to ipak premalo.

Već nekoliko godina imamo uredbu o naknadama za sportsku izvrsnost. Može li se napokon nešto napraviti da se na sličan način nagrađuju i naši najveći treneri koji se često osjećaju podcijenjenima?

  • Može, evo baš sam nedavno rekao ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac njezinim suradnicima da daju prijedlog i mi ćemo to sigurno na Vladi podržati i uvesti te naknade.

Plenković ne skriva da ga je u posljednje vrijeme posebno razveselio plasman nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

  • U vanjskopolitičkom, marketinškom smislu, plasman reprezentacije na SP u Kataru je sjajna vijest. Sreo sam katarskog emira u Glasgowu desetak dana prije utakmice protiv Rusije i on je već tada mislio da smo prošli na SP. Znači, imamo takav ugled da je on bio siguran da smo se već kvalificirali. Imamo visoki rejting, a takvu reputaciju treba znati zadržati, vjerujem da će tako biti i u Kataru.

Vječna tema kad je nogomet u pitanju je izgradnja nacionalnog stadiona.

  • Rekao sam i u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem i tijekom posjeta predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina – mi smo spremni pomoći. Vlada želi zajednički projekt u partnerstvu s HNS-om, mislim da nogometna reprezentacija to zaslužuje. Vidim da se stalno se mijenjaju koncepcije, hoćemo li maksimirski stadion renovirati, hoćemo li u Maksimiru graditi novi stadion, hoćemo li tražiti neku novu lokaciju i veličinu. Volio bih da nam i strani stručnjaci pomognu u tome. Vlada će tu sigurno dati svoj doprinos.

KOŠARKAŠIMA NE TREBA STRANAC, TO MI DJELUJE KAO ŠVERCANJE

Nije tajna da je premijer strastveni poklonik košarke kojom se u mladosti i sam bavio. Gledao je pomlađenu hrvatsku reprezentaciju koja je u četvrtak u Draženovom domu u neizvjesnoj završnici poražena od europskog prvaka Slovenije.

  • To je zaista bila najmlađa Hrvatska koju sam imao prilike gledati. Dečki su fizički sjajni, čvrsti, žao mi je što su izgubili. Treba nam nekoliko malo iskusnijih igrača koji će preuzeti odgovornost i zabiti kad treba.

U košarci je, pak, jedna od vječnih tema treba li hrvatskoj reprezentaciji stranac, posebno na poziciji playmakera koja nam je već dugo rak-rana.

  • Ja sam inače dosta međunarodno orijentiran, ali što se tiče toga, nisam baš neki fan te ideje. Meni je stvarno malo bizarno da mi ne možemo iznjedriti 2-3 playmakera koji mogu vrtjeti tu fenomenalnu visoku postavu igrača koju imamo. To mi je gotovo nestvarno. Imali smo mi epizode sa stranim igračima i ne sjećam se da su nam bili dodana vrijednost. Ako ćemo svi uvesti nekoliko igrača, onda to više nije to. Možemo mi uvesti NBA igrača od 28 ili 30 godina da igra za Hrvatsku ničim izazvan, ali to mi ne djeluje fer. Slovenci su imali jednog stranca kad su postali europski prvaci, sad su doveli drugoga koji je odličan i krasan, ali meni to nije to, to mi djeluje kao švercanje.

Izvor: SN/V. Božičević Foto: D. Pongračić/CROPIX