MIX VIJESTI IZ HOO

Do 13. prosinca traje izložba HŠM-a i HNS-a ‘Brončani, srebrni – Vatreni’ na Preradovićevu trgu u Zagrebu

Povodom nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Katru, Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom od petka (25. studenoga) na Trgu Petra Preradovića predstavlja izložbu “Brončani, srebrni – Vatreni!”.

Izložba fotografija posvećena je veličanstvenim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije – brončanoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. i srebrnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Autori fotografija su nagrađivani sportski fotografi – Robert Valai, član Izvršnog odbora HZSN, koji je reprezentaciju pratio 1998., i Drago Sopta, koji je uz reprezentaciju od 2013. kao službeni fotograf HNS-a. Koncepcija izložbe prati tijek nastupa reprezentacije 1998. i 2018., od priprema uoči odlaska na SP pa sve do povratka u Hrvatsku. Fotografije vraćaju u sjećanje najveće trenutke, emocije s travnjaka i dočeka te pružaju pogled iza kulisa u trenucima priprema i opuštanja između utakmica.

Osim što su nastupi hrvatskih nogometaša odjeknuli svijetom, njihovo predstavljanje kroz fotografije sportskih fotografa uvelike je pridonijelo afirmaciji sportske fotografije kao umjetnosti, podsjećajući tako na činjenicu da je Hrvatska dom brojnih sportskih fotografa čija su djela međunarodno afirmirana i nagrađivana.

Hrvatski športski muzej nacionalna je muzejska ustanova koja u raznim ustrojstvenim oblicima djeluje već više od 70 godina. Tijekom tog djelovanja, započevši s ostavštinom Franje Bučara, do danas je prikupljeno više od 260 000 predmeta, fotografija, dokumenata i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od druge polovice 19. stoljeća do danas.

Izložba fotografija o uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije može se pogledati od 26. studenoga do 13. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu.

Izvor: HŠM/HOO