MIX VIJESTI IZ HOO

Croatel – dio produkcijske elite koja je iz Tokija radila prijenose za čitav svijet

Osim hrvatskog sportskog izaslanstva i akreditiranih predstavnika medija, na Igrama u Tokiju bilo je i drugih hrvatskih predstavnika.

Zagrebačka tvrtka Croatel dokazala se u brojnim sportskim prijenosima koje radi više od 15 godina, a prije pet godina bila je jedna od 28 produkcijskih kompanija koje su bile zadužene za prijenose natjecanja na Olimpijskim igrama u Riju. Croatel je u Brazilu za cijeli svijet uspješno odradio prijenose muških i ženskih natjecanja u hokeju na travi.

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju hrvatska je tvrtka također bila dio produkcijske elite koja je radila prijenose sa sportskih događanja u Japanu. S ekipom od ukupno 50 ljudi, u kojoj su sudjelovali djelatnici Croatela i produkcijska ekipa češke televizije, iz Tokija je išao signal za čitav svijet s ukupno 16 utrka u kanuu i kajaku – slalom na divljim vodama za žene i muškarce.

Pritom je korištena najmodernija oprema i tehnologija koja je uključivala 18 kamera, od toga 10 kamera izvorno u 4K (UHD) s HDR-om, dvije super slow-motion kamere, jedna high-speed kamera, Cablecam kamera, Polecam kamera i dvije kamere s bežičnim RF linkom. Ton Dolby Atmos 5.1.4 je rađen s preko 40 mikrofona i 130 kanala u reprodukciji i s 46 grupa za snimanje. Korištena su 3 video slow-motion servera s 24 kanala za snimanje i 12 kanala reprodukcije, kako bi gledatelji mogli uživati u najatraktivnijim trenucima toga natjecateljskog dana. Uz standardnu HD rezoluciju glavni signal je proizveden i u UHD (4K) rezoluciji s HDR-om.

  • Kao što je san svakog sportaša nastupiti na Olimpijskim igrama, tako je i san svake tvrtke koja se bavi produkcijom raditi prijenose s olimpijskih natjecanja. Tokio je bio zahtjevan zbog niza specifičnih stvari, ali Croatel je pokazao da Hrvatska, uz sjajne sportaše, ima i globalno važan produkcijski tim koji je sposoban odraditi vrhunski posao – izjavio je direktor tvrtke Tonko Barač.

Croatel je pripreme za Olimpijske igre započeo u svibnju 2018. godine, a u Japanu su ukupno proveli 11 dana, od toga su šest dana rađeni prijenosi u ukupnom trajanju od 24 sata.