MIX VIJESTI IZ HOO

BERLIN MOO: Olimpijske igre ne bi smjele izazivati podjele

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u obrani svog plana kojim pokušava pronaći način za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša za Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine navodi kako najveći svjetski sportski događaj ne bi smio izazivati podjele i isključivati sportaše.

“Olimpijske igre ne mogu sprečavati ratove i sukobe niti mogu upućivati na sve političke i društvene izazove našeg svijeta. Rat u Ukrajini je u domeni politike, a Olimpijske igre mogu biti svjetski primjer gdje bi svi poštivali ista pravila i jedni druge. One mogu otvoriti vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podjele ne mogu. Naša je misija uvijek bila promovirati mir putem sporta, MOO ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju cijelog svijeta u mirnom natjecanju. Za izgradnju mira potreban je dijalog, natjecanje u kojem sportaši poštuju Olimpijsku povelju može poslužiti kako katalizator za razgovor, što je uvijek prvi korak ka ostvari”, objavio je MOO.

Nakon što je MOO iznio plan prema kojemu bi se ruskim i bjeloriuskim sportašima omogućilo ispuniti norme za nastup u Parizu kroz azijske kvalifikacije s obzirom da im je zabranjen nastup u europskim natjecanjima zbog ruske agresije na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija prije godinu dana, taj plan su oštro kritizirale mnoge europske zemlje kao i SAD, Kanada te Australija.

Više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo se za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima, a Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući nastup Rusima.

Izvor: Glas Istre Foto: Hina/EPA