ATLETIKA MIX

Atletska federacija Etiopije pokrenut će “Abebe Bikila Scholarship”

Etiopska atletska federacija (EAF) najavila je pokretanje „Abebe Bikila stipendije“ koja ima za cilj osnažiti žene u sportu financiranjem stipendije za visokoškolsko obrazovanje za dvije žene sportašice / trenerice godišnje.

Ta odluka dolazi nakon što je Izvršni odbor EAF-a pristao proslaviti 60. godišnjicu pobjede legendarnoga sportaša, bosonogoga maratonca, na Olimpijskim igrama u Rimu.

Memorijalni događaj pobjede odvijat će se u nazočnosti sportaša i njihovih obitelji koje su predstavljale Etiopiju u modernim olimpijskim igrama, počevši od sudjelovanja na Igrama u Melbournu 1956. godine.

Nakon pobjede na olimpijskom maratonu u Rimu (2:15:16) Abebe je postao prvi afrički sportaš koji je osvojio zlatnu medalju u povijesti Igara, a nadahnuo je sunarodnjake i Afrikance koji idu njegovim stopama da se istaknu na međunarodnim atletskim natjecanjima.

Olimpijski prvak u maratonu 1960. i ’64. godine, Abebe Bikila, jedini je sportaš koji je obranio naslov u maratonu na Olimpijskim igrama – obje su bile svjetski rekord. Uspio je osvojiti i 12 od 14 maratona na kojima je nastupio.

Od 1980-ih, Atletska federacija Etiopije organizira i godišnji maratonski događaj nazvan po legendarnom sportašu koji je preminuo 1973. u 41. godini života zbog cerebralne paralize.

Izvor AIPS Foto: nuzzaci.com, AFP