MIX VIJESTI IZ HOO

AIPS oštro osuđuje “Specijalnu vojnu operaciju” koja je stvorila humanitarnu tragediju u Ukrajini

Suočen s humanitarnom tragedijom koja teško pogađa Ukrajinu, AIPS osuđuje izbor Vladimira Putina da pokrene, kako je jednostavno rekao, specijalnu vojnu operaciju, koja potresa ne samo Ukrajinu, već i cijelu Europu i svijet. Uglavnom se protivimo korištenju nasilja kao instrumenta ugnjetavanja.

S nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Pekingu (4.-13. ožujka), ova Specijalna vojna operacija također je prekinula olimpijsko primirje, koje je sport pokrenuo prije nekoliko godina kao sredstvo za razmišljanje i blokiranje izbora korištenja sile za rješavanje situacija koje su svakako teške, ali koje se mogu riješiti na drugi način.

Ako prihvatimo ova nasilna, mišićava ponašanja, na kraju ćemo dopustiti drugima da sutra otvore nove fronte. Uloga nas sportskih novinara je obično osigurati da svijet sporta ostane čist, bez određenih virusa koji inficiraju naše društvo, da zaštitimo budućnost mlađih generacija kojima ne smijemo učiti da je nasilje jedini alat za ušutkavanje onih koji ne razmišljaju poput nas. Tražimo da neprijateljstva prestanu i odmah započne proces oporavka tih ljudskih načela koja su pregažena.

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR OŠTRO OSUĐUJE KRŠENJE OLIMPIJSKOG PRIMIRJA

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro osuđuje kršenje olimpijskog primirja koje je izazvala ruska vlada – glavna je poruka MOO-ova priopćenja, odaslanog u četvrtak iz središnjice u Lausanni.

Iz MOO-a podsjećaju da je rezoluciju Ujedinjenih naroda (UN) o olimpijskom primirju, konsenzusom svih 193 država članica, prihvatila i Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. godine. Olimpijsko primirje započelo je krajem siječnja, sedam dana uoči početka Zimskih olimpijskih igara (4. – 20. veljače), a završava sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara (4. – 13. ožujka), što znači da je na snazi do 20. ožujka 2022. godine.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach ponovio je poziv na mir, izrečen i u govorima na svečanostima otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Podsjetimo, prilikom otvaranja Igara pozvao je političke vlasti u svim državama na predanost olimpijskom primirju, uz poruku: “Dajte miru šansu!”

Na završnoj svečanosti pekinških Igara Bach je poručio političkim čelnicima da se nadahnjuju “primjerom solidarnosti i mira” koji su svojim ponašanjem postavili olimpijski sportaši i sportašice na netom završenim Igrama.

Nakon ratnih događaja u Ukrajini, MOO je izrazio duboku zabrinutost za sigurnost olimpijske zajednice u toj zemlji. Krovna udruga međunarodnog olimpizma osnovala je radnu skupinu za pomno praćenje situacije i koordiniranu dostavu humanitarne pomoći članovima olimpijske zajednice u Ukrajini

Izvor HOO/Vinko Knežević