MIX PRENESENO

ACO PETROVIĆ: Kupio sam im kamper da bi opet svi mogli biti zajedno …

Hrvatska se još jednom ujedinila, pa je proteklih dana sa svih strana Lijepe naše stigla pomoć stradalima u razornom potresu koji je pogodio Petrinju i okolne krajeve. Naravno, u tu priču uključili su se i brojni sportaši, među njima i Aco Petrović (61) koji se osobno zaputio u Majske Poljane kako bi pomogao jednoj obitelji.Gledajte, kako smo u ovo vrijeme zbog blagdana i korone svi nekako vezani biti doma, tako sam na dan potresa u Petrinji bio kod kuće, pratio vijesti i onda vidio jedan prilog o majci s malim djetetom koje nema 8-9 mjeseci. Ta me se priča jako dojmila, pa se nekako sve zakotrljalo – kaže nam Aco Petrović, pa nastavlja:

– Prijatelj i ja smo odmah krenuli u akciju, supruga je pronašla u Istri jednu firmu gdje smo kupili kvalitetan kamper, prijatelj je kupio agregat i sve smo riješili u 24 sata. I onda smo krenuli u Majske Poljane tražiti tu obitelj čija nas se priča baš dojmila.

Aco Petrović je nastavio…
– To nije riječ o nekakvoj običnoj kamp-kućici, već o jako kvalitetnom kamperu koji ima dvije sobe, kakav se koristi i u brojnim modernijim ljetovalištima. Mi taj kamper poklanjamo toj obitelji, pa kada oni jednoga dana obnove svoju kuću, on će ostati njima, mogu ga i kvalitetno unovčiti.

Kako ste uopće u Majskim Poljanama pronašli tu obitelj?
– Nas dvojica smo tamo doslovno išli od kuće do kuće, tražili tu obitelj, ali na koncu ih iz prve nismo pronašli. Jednostavno, nismo zavirili u jedan puteljak gdje su oni živjeli. Tada smo naletjeli na novinare, baš na one koji su radili prilog o toj obitelji, preko njih dobili kontakt te obitelji.

Izbornik košarkaške reprezentacije Brazila pričao je u dahu …
– To je četveročlana obitelj, majka i kći su smještene u prihvatnom centru u Glini, dok su muž i njegova majka i dalje pokraj razrušene kuće, čuvaju stoku i rade. Taj kamper stiže sutra konvojem iz Istre, u 8 sati bi trebali biti u Petrinji, dok ćemo mi s agregatima i plinskim bocama u isto vrijeme stići iz Zagreba. Riješili smo i lokalni transport, iz Petrinje od Majskih Poljana, ta će obitelj u rekordnom roku dobiti kakav-takav krov nad glavom i svi će opet biti zajedno.

U cijeloj priči ima i malo sreće …
– Čovjek iz te obitelji je po struci električar, tako da on to sve može pospajati, tu bar nismo trebali tražiti nikakvu pomoć. Na nama ovo doista ni na kraj pameti nije bilo planirano publicirati, ali smo stjecajem okolnosti trebali pomoć novinara. Glavno da će ta obitelj opet biti na sigurnom.

Kako se vas dojmio odlazak u te, potresom pogođene, krajeve?
– Tu ima puno činjenica, prolazio sam područjem, vidio da su neke kuće netaknute, a 20-ak metara dalje bi bile potpuno srušene. U tim ruralnim dijelovima se nije puno ulagalo u kuće, one su starije gradnje. Gledao sam i jedan prilog gdje je profesionalac pričao kako u zidovima tih kuća nije bilo ni trunke željeza, strašno je gledati te scene iz tih krajeva Hrvatske.

Hrvatska se opet ujedinila u rekordnom roku, pomoć je prema pogođenim mjestima stizala iz svih krajeva svijeta. Je li vas to ipak malo iznenadilo?
– Ma ne, nisam iznenađen reakcijom naših ljudi, dobro znam kakvi smo mi. Više me iznenadila reakcija Srbije koja je u tako brzom roku za nas odvojila milijun eura, svaka čast. Mi smo tako reagirali i u ratu, i kada su bile poplave u Glini, pa i kada je onaj potres pogodio Zagreb. Mi imamo veliko srce, a naš problem kreće kada je sve dobro – završio je Aco Petrović.

PRENOSIMO 24 sata PIŠE Hrvoje Tironi FOTO Jurica Galoic/PIXSELL