KOŠARKA VIJESTI IZ HOO

U Šibeniku obilježena 30. obljetnica legendarnog košarkaškog srebra iz Barcelone

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Zajednica sportova Šibensko-kninske županije na simboličan su način na šibenskom Baldekinu obilježili 30. obljetnicu osvajanja legendarnog olimpijskog srebra naših košarkaša. Bilo je to u prvom nastupu hrvatskih sportaša pod vlastitom zastavom na ljetnim Olimpijskim igrama, u Barceloni 1992. godine.

Kako bi sve ostalo u pobjedničkom duhu, naslonjeno i na nacionalni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), za termin obilježavanja izabran je 6. kolovoza. Na taj dan, prije tri desetljeća, hrvatski su košarkaši velikim preokretom u završnici, svladali u polufinalu ZND (bivši Sovjetski Savez) 75-74, a upravo ta pobjeda osigurala im je olimpijsko srebro i povijesni nastup u finalu s originalnim američkim Dream Teamom.

  • Okupili smo se u Šibeniku kako bismo na simboličan način otrgnuli od zaborava jedan od najvećih momčadskih uspjeha hrvatskog sporta, ulazak u legendarno olimpijsko košarkaško finale u Barceloni. Dočekala nas je ovdje i vaterpolska reprezentacija, a to samo govori o tome koliko je Šibenik grad sporta, i da su u njemu ponikli mnogi vrhunski sportaši koji su proslavili našu zemlju diljem svijeta – rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, dodavši da su u svemu najvažnija djeca, poput nazočnih mladih šibenskih košarkaša i košarkašica, jer oni u svim tim sportašima koji su proslavili Hrvatsku svih godina vide svoje uzore i nastoje biti kao oni.

Biserka Petrović, majka neprežaljenog kapetana i vođe reprezentacije Dražena Petrovića, uz čiji je spomenik na Baldekinu priređen ovaj podsjetnik, evocirala je uspomenu na Barcelonu 1992. godine:

  • Ovih trideset godina je tako brzo prošlo, sjećanja su kao da je sve bilo jučer. Nikada neću zaboraviti kako je Dražen rekao momcima u svlačionici ‘nisu oni vanzemaljci, mi ih možemo dobiti’. To je rečenica koja je ostala zauvijek.

Nažalost, zbog poslovne zauzetosti i odsutnosti iz Hrvatske, nitko od članova najslavnijeg naraštaja hrvatske košarke nije nazočio događaju na Baldekinu. Zato je tu bio šibenski tercet – Miro Jurić, Jeronimo Šarin i Petar Maleš. Upravo je Miro Jurić na spomenik kapetanu srebrne hrvatske reprezentacije iz Barcelone simbolično stavio kapetansku vrpcu oko ruke.

  • Sjećam se baš svih utakmica, a pogotovo te polufinalne protiv ZND-a, Volkova i njegovih poznatih bacanja, svi smo navijali da promaši… Neopisiv ponos u trenutku osvajanja srebra, svi dobro znamo na koji smo način došli do Olimpijskih igara, to je nešto što ostaje za sva vremena. I sada trideset godina nakon toga, daj Bože da se to ponovi. Bit će teško, svi navijamo da se to ponovi, da ove mlađe generacije uspiju ponoviti donekle taj rezultat ili približiti se tom rezultatu. Znam da će biti teško, ali ja vjerujem u to – optimistično je poručio Miro Jurić.

Obilježavanju povijesnog uspjeha hrvatskih košarkaša nazočili su i hrvatski vaterpolisti koji se nalaze na pripremama u Šibeniku. Osim legendi šibenske košarke – Jurića, Maleša i Šarina, skupu na Baledekinu nazočila je i olimpijka Anđa Jelavić (djev. Radoš) s djevojčicama iz njezine košarkaške akademije. Ovom prigodom su članovi Košarkaške škole’Dražen Petrović’ odigrali revijalni ogled u inačici 3×3, uz početno podbacivanje glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača, a da sve ostane u simbolici – kapetan pobjedničkog sastava dobio je istu kapetansku vrpcu koja je stavljena na kip njegova velikog uzora.

HOO/Vinko Knežević