KOŠARKA

TUŽNA VIJEST: U 86. godini preminuo je Mirko Novosel, legenda hrvatske košarke i član Kuće slavnih

Bio je dvostruki europski prvak i svjetski viceprvak s Jugoslavijom te osvojio dvije olimpijske medalje. Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, koji je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, rođen je 30. lipnja 1938. u Zagrebu, a košarku je na ovim prostorima zadužio kao malo koji trener.

Posljednji ispraćaj održat će se u subotu, 22. srpnja u 10 sati, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Hrvatsku je 1993. vodio do europske bronce u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je naša reprezentacija uopće smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do čak pet medalja – dva europska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog srebra i bronce, a golemi, neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, s kojom je uzeo Kup prvaka Europe 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u europskom Kupu kupova.

Bio je omiljeni sugovornik o košarkaškim temama, budan kroničar svih zbivanja, čovjek koji nikada nije odbijao intervju i rado se prisjećao zlatnih vremena, kad je hrvatska košarka bila svjetionik na europskoj, pa i svjetskoj mapi. U Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu zakoračio je 2007., a tri godine kasnije ga je u društvo besmrtnika uvrstila i FIBA.

Izvor: SN Foto: B. Gaurina/Cropix